In plaats van een reep chocola of een voorverpakte maaltijd met veel suiker worden je hersenen dus blijer van koolhydraten uit volkoren pasta en brood, quinoa, zilvervliesrijst, peulvruchten, groenten, fruit en yoghurt.
Antioxidanten zijn stoffen die de beschadiging van (hersen)cellen tegengaan. Fruit: blauwe bessen, rode bessen, frambozen, … Deze gezonde snoepjes zijn niet alleen lekker, zomers fruit bevat ook antioxidanten.
Wanneer je regelmatig groene, zwarte of oolong thee drinkt, kan je je cognitieve achteruitgang wel met 50 procent tegenwerken. Dit komt onder andere doordat er bepaalde antioxidanten in thee zitten die ontstekingen bestrijden en ontspanning en alertheid stimuleren.
Groene bladgroenten
Daarom zijn dit ook gezonde groenten voor de hersenen: een hoge bloeddruk beschadigt de hart- en bloedvaten en dat verhoogt weer de kans op dementie. Voorbeelden van groene bladgroenten zijn spinazie, sla, andijvie, snijbiet, boerenkool, postelein, waterkers en zuring.
Bananen zitten boordevol vitaminen
Vitamine B6 is een van die handige vitamines die veel voordelen heeft voor het lichaam. Studies hebben aangetoond dat het belangrijk is om de geheugenfunctie te behouden en te helpen bij neurotransmissie in de hersenen.
Concentreer je op de ademhaling en je buik en doe dit gedurende een aantal minuten als je het even niet meer overziet. Met onder andere deze manieren kun je leren zelf stress en spanning te reguleren. Hierdoor kunnen je hersenen ook weer tot rust komen en vermindert de overactiviteit. Je hebt er dus zelf invloed op.
Bijna 80% van je hersenen bestaat uit water. Door genoeg te drinken houd je het water in je brein op peil. Dat is ook nog eens goed voor je reactiesnelheid en je geheugen.
Regelmatig kaas en rode wijn nuttigen, helpt tegen cognitieve achteruitgang. Dat blijkt uit een recent Brits onderzoek, waarbij meer dan 1700 mensen (tussen de 46 en 77 jaar oud) onderzocht werden om het effect van bepaalde voedingsmiddelen op het brein na te gaan.
Bosbessensap en druivensap. Uit een studie blijkt dat bosbessen- en druivensap je geheugen aanzienlijk verbetert.
Het goede nieuws: De choline in eieren houdt je geheugen scherp terwijl het de afgifte van acetylcholine – een neurotransmitter die het brein helpt informatie te verwerken en opslaan – verhoogt. Eieren van kippen die op grasweiden zijn grootgebracht bevatten meer omega 3 vetzuren die je hersenen kracht geven.
Wanneer je voldoende beweegt, raken je hersenen goed doorbloed en krijgen ze de zuurstof die ze nodig hebben. Nieuwe hersencellen worden gevormd en verbindingen tussen zenuwcellen worden sterker. Daarnaast verbetert de communicatie tussen de hersencellen. Dit alles zorgt ervoor dat je hersenen langer soepel blijven.
Noten. Noten, en vooral walnoten, zijn perfect voer voor je hersenen. Ze bevatten niet alleen veel vezels, wat gunstig is voor je darmen, maar ook de juiste soort vetten. Noten zitten namelijk vol onverzadigde vetten.
Wanneer je voldoende beweegt, raken je hersenen goed doorbloed en krijgen ze de voeding en zuurstof die ze nodig hebben. Ook zorgt beweging voor de aanmaak van nieuwe hersencellen én versterkt het de verbindingen tussen de hersencellen.
Vitamine B12: B-vitamines zijn alle 8 belangrijke vitamines voor de hersenen. Specifiek vitamine B12 is goed voor het geheugen, het concentratievermogen, de leerprestaties en de gemoedstoestand.
Vette vis. In vissoorten zoals zalm, makreel en tonijn zit het omega-3 vet wat supergoed is voor je hersenen en je hart. Als je niet genoeg van dit vet binnen krijgt kan het voorkomen dat je dingen vergeet.
Dat stellen onderzoekers van University of Maine na een onderzoek onder ruim 900 mannen en vrouwen. Volwassenen die dagelijks minimaal een melkproduct consumeerden, scoorden beduidend hoger op tests voor geheugen en andere hersenfuncties.
Hoewel de hersenen maar 2% van ons lichaam in beslag nemen, gebruiken ze maar liefst 20% van onze totale energievoorraad. Het brein heeft dan ook glucose nodig om optimaal te functioneren. Glucose kan ook worden aangemaakt uit complexe koolhydraten en zelfs eiwitten (gluconeogenese).
Van de B-vitaminen (B1, B2, B3, B5, B6, B11 en B12) is bekend dat ze een gunstige invloed hebben op de hersenen.
Voldoende water drinken, zorgt ervoor de je bloed beter door je lichaam stroomt. Hierdoor is je lichaam beter in staat om voedingsstoffen en afvalstoffen te transporteren. “Vochtarm bloed”, kan klachten als vermoeidheid en hoofdpijn veroorzaken.
Als je alsnog goed wilt slapen, zorg dan dat je niet meer dan twee glazen drinkt, verspreid over de avond. Drink uiterlijk vier tot zes uur voordat je gaat slapen je laatste glas.
Door te weinig te drinken, gaat je hartslag omhoog om je bloedstroom op gang te houden. Door een hoge hartslag kun je onrustig worden en een opgejaagd gevoel krijgen. Daarnaast kun je ook kwalen krijgen zoals hoofdpijn. Ook hiervoor is de enige oplossing om meer water te drinken.
Er zijn wel een aantal externe oplossingen om je gedachten te kalmeren en om de drukte in je hoofd even weg te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een uurtje sporten in de buitenlucht, een glas wijn in goed gezelschap of een film die je even meeneemt naar een andere wereld. Even je gedachten uitschakelen.
Je voelt je niet helder, suffig, vergeetachtig, verstrooid of wat verward en kan moeite hebben met je te concentreren of met het oplossen van problemen. Het lukt misschien niet (of moeizaam) om op woorden te komen en wat je wil zeggen. Het lijkt alsof je wartaal uitspreekt. Je kan je intens moe voelen en wazig zien.