Krijg ik volledig loon bij opnemen van vakantiedagen tijdens ziekte? Ook tijdens ziekte heeft u recht op vakantie. Vraag uw werkgever dan eerst om toestemming. Bij het opnemen van vakantiedagen tijdens ziekte krijgt u uw volledige loon betaald.
Is uw werknemer arbeidsongeschikt, dan moet hij net als andere werknemers vakantiedagen opnemen en moet u 100% van het loon doorbetalen tijdens zijn vakantie. Heeft uw werknemer bijvoorbeeld vooraf aan zijn vakantie 4 uur passend werk voor zijn re-integratie uitgevoerd?
Waarde vakantiedagen tijdens ziekte
Als je op vakantie gaat, worden je vakantie-uren uitbetaald naar je normale contracturen. Ook als je dus minder uren werkt op dat moment door re-integratie. Je krijgt wel 100% doorbetaald, ook als je op dat moment eigenlijk minder loon krijgt door ziekte.
Wat bij ziekte? Wanneer een werknemer niet in de mogelijkheid is om zijn vakantie op te nemen voor 31 december, bijvoorbeeld door ziekte, moet de werkgever ten laatste op die datum het resterende vakantiegeld betalen. De werknemer kan zijn verlof niet uitstellen naar volgend jaar.
In principe mogen al je werknemers een periode van onbetaald verlof aanvragen. Of je dit wel of niet mag weigeren, hangt af van de vraag waarom een werknemer een tijdje onbetaald vrij wil nemen.
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar. Daarmee kunt u in ieder geval 4 weken vakantie per jaar opnemen.
Wettelijke vakantiedagen die u niet heeft opgenomen, vervallen een half jaar na het kalenderjaar waarin u ze heeft opgebouwd. Vakantiedagen die u bijvoorbeeld in 2021 heeft opgebouwd, vervallen op 1 juli 2022. Bij cao of schriftelijke overeenkomst kan een ruimere vervaltermijn zijn overeengekomen.
In sommige gevallen kan je er beter voor kiezen om je vakantie uren op te maken. Dit is financieel minder aantrekkelijk dan het te laten uit betalen maar het levert je wel extra vrije tijd op. Het is financieel aantrekkelijker om door te werken maar je betaalt meer belasting over het uitbetaalde vakantie uren.
De werkgever mag weigeren
Als werkgever heb je het recht om een verlofaanvraag van jouw werknemer te weigeren. Die weigering moet je wel expliciet meedelen. Als je niet antwoordt op een tijdige verlofaanvraag, dan mag jouw werknemer uitgaan van het principe “zwijgen is instemmen”.
Voor het opnemen van vakantiedagen geldt dat een werknemer altijd eerst zijn vakantiedagen opneemt die als eerste voor verval of verjaring in aanmerking komen. Voor de meeste mensen zijn dit de wettelijke vakantiedagen. U moet wettelijke vakantiedagen opnemen in het opbouwjaar of in de eerste 6 maanden daarna.
In principe is het mogelijk om onbeperkt verlof te nemen, maar in de praktijk duurt onbetaald verlof vaak maximaal 18 maanden. Het loon De werkgever moet het loon niet doorbetalen gedurende het onbetaald verlof.
Uiteraard mag je werkgever je verplichten om op de vastgelegde collectieve data vakantie te nemen. Dat collectieve akkoord kan hij niet eenzijdig wijzigen. Net zo min kan hij je opleggen op bepaalde momenten je vakantie op te nemen als er geen collectief akkoord over bestaat.
Verplicht vakantiedagen opnemen
Mag je een werknemer verplichten om vakantiedagen op te nemen? Nee, je mag niet zomaar vakantiedagen opleggen en inroosteren, bijvoorbeeld als je tijdelijk geen werk hebt voor je werknemers. Een werknemer mag in principe zelf bepalen wanneer hij zijn vakantiedagen opneemt.
Een werkgever mag een reeds vastgestelde vakantie van de werknemer wijzigen indien hij daarvoor gewichtige redenen heeft. Denk hierbij aan plotselinge extreme drukte of ziekte van werknemers. Een werknemer waarvan de vakantie wordt gewijzigd kan daardoor schade lijden omdat hij zijn vakantie moet annuleren.
Verlof aanvragen om je kind buiten de vakanties van school te halen, kan ook in de volgende omstandigheden: Verhuizing. Een huwelijk van bloed- of aanverwanten t/m de derde graad. Ernstige ziekte van bloed- of aanverwanten t/m de derde graad.
Een werknemer met tijdskrediet of thematisch verlof is beschermd tegen ontslag. Dit verbod is echter niet absoluut: ontslag is mogelijk maar je moet kunnen aantonen dat het niet rechtstreeks verband houdt met het tijdskrediet of het thematisch verlof.
Géén verplichting
Het antwoord daarop is nee. De werkgever heeft niet de mogelijkheid om een werknemer te verplichten zijn vakantiedagen op te nemen. Op de werkgever rust ook niet de verplichting om de werknemer op vakantie te sturen. Het opnemen van vakantie is de verantwoordelijkheid van de werknemer zelf.
In vergelijking met onbetaald verlof is vakantiedagen bijkopen soms gunstig voor de medewerker. Een periode van onbetaald verlof betekent immers minder salaris tijdens die verlofperiode. In het begin van het jaar vakantie bijkopen betekent maandelijks een kleine inhouding op het salaris totdat het saldo bereikt is.
Bijzonder verlof is verlof dat je medewerker kan opnemen voor persoonlijke omstandigheden. Denk aan trouwen, een overlijden in de familie of een verhuizing.
Daarvoor gelden onder andere de volgende wettelijke regels: U vraagt het verlof bij uw werkgever aan en minimaal 3 weken voordat u het wilt opnemen. U heeft recht op maximaal 6 weken adoptie- en pleegzorgverlof. U mag het verlof gespreid over een periode van 26 weken opnemen.
De werknemer mag de resterende wettelijke vakantiedagen aan het einde van het kalenderjaar meenemen naar het volgende kalenderjaar. Dit kan echter niet onbeperkt. De gedachte van de wetgever is dat werknemers zoveel mogelijk de vakantiedagen moeten opnemen in het jaar waarin deze dagen zijn opgebouwd.
Vakantie is iets anders dan verlof en toch worden deze termen vaak door elkaar gebruikt. Bij een vakantie is de werknemer betaald vrij en levert hij daarvoor opgebouwde vakantiedagen in. Verlof is betaald of onbetaald en vraagt een werknemer met een specifiek doel of wegens bepaalde omstandigheden aan.
Zorgverlof is het verlof dat je op mag nemen als je moet zorgen voor een naaste die ziek of hulpbehoevend is. Zorgverlof is onderverdeeld in kortdurend en langdurig zorgverlof.
Heeft een werknemer het recht om onder werktijd naar een medische afspraak te gaan? "Onder werktijd een bezoek brengen aan een tandarts, dokter of fysiotherapeut is geen wettelijk vastgelegd recht. Officieel moet je er vakantie-uren voor opnemen."