Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Brinta, teff of spelt. Andere ontbijtgranen zoals granola, cornflakes, muesli of cruesli zou je ook kunnen kiezen. Let wel op eventueel toegevoegde suikers! Wanneer je toch liever het hele havermoutontbijt skipt, kun je het altijd nog vervangen voor een crackerontbijt.
In havermout zit ook het antinutriënt fytinezuur. Als je van dit stofje een te grote hoeveelheid binnenkrijgt, kan dat zorgen dat magnesium, calcium, zink en ijzer minder goed in je lichaam opgenomen worden. Een beetje oppassen dus, als je een fanatieke havermoutliefhebber bent.
Rijst is een goede bron van complexe koolhydraten en zeer vetarm, waardoor het licht verteerbaar is. Havermout bevat een goede verhouding van complexe koolhydraten, eiwitten en (onverzadigde) vetten en is vezelrijk.
Kortom; Havermout is een gezonde keuze! Wat betreft voedingswaarde is havermout vergelijkbaar met bijvoorbeeld volkorenbrood en muesli. Maar havermout bevat aanzienlijk minder natrium in vergelijking met brood en muesli.
Voorverpakte ontbijtgranen als muesli en granola bevatten dikwijls veel toegevoegde suikers, weinig vezels en eiwitten. Het resultaat? Je krijgt veel te snel terug honger. Kies daarom voor een variant met minstens vijf gram vezels en minder dan tien gram suiker per portie, of nog beter: ga voor havermout!
Vervang snelle koolhydraten (brood, rijst, pasta, suiker) door groenten, fruit, noten, eieren, zuivel, vis en mager onbewerkt vlees. De vezels, gezonde vetten en eiwitten uit deze voeding zorgen voor minder trek en stimuleren je vetverbranding. Hierdoor kun je snel afvallen.
70 gram havermout
Eet je dagelijks zo'n portie, dan heb je 20% minder kans op het krijgen van kanker en 23% minder kans op het hart- en vaatziekten. Dat bleek uit een grote meta-analyse van de universiteit van Harvard.
Je begint je dag goed met een ontbijt vol keuzes uit de Schijf van Vijf. Dit kan van alles zijn: volkorenbrood met ei en een glas melk of halfvolle yoghurt met fruit en havermout. Het is belangrijk om te ontbijten, want dit zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang.
Een volkoren boterham bevat 82 calorieën, een portie havermout van 4 eetlepels (20 gram) telt 75 calorieën. Heel vergelijkbaar dus. Eet je een bord havermoutpap, bestaande uit 6 eetlepels havermout en 250 ml halfvolle melk dan zijn dat 230 calorieën.
Havermout bevat veel oplosbare vezels, die de darmen lekker aan het werk zetten en zorgen voor een soepele stoelgang. Doordat vezels vocht aantrekken en opzwellen, houden ze de maag lang gevuld. Daarom is havermout zo'n geschikt ontbijt om de ochtend zonder rammelende maag door te komen.
Kun je havermout beter met melk of yoghurt eten? Hoe gezond je havermout is, hangt af van de samenstelling en de bereiding. Als je havermout bereidt met halfvolle of magere melk of yoghurt en je voegt geen suiker of zout toe, dan heb je een prima ontbijt volgens de Schijf van Vijf.
Hoeveel gram havermout per dag Man? Het is wetenschappelijk aangetoond dat bètaglucanen uit haver het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verlagen. Als je er tenminste genoeg van binnenkrijgt. Je moet namelijk 75 gram havermout per dag eten (zo'n 2 porties) om aan de benodigde hoeveelheid bètaglucanen te komen.
Bètaglucanen voor een lager cholesterol
Als je er tenminste genoeg van binnenkrijgt. Je moet namelijk 75 gram havermout per dag eten (zo'n 2 porties) om aan de benodigde hoeveelheid bètaglucanen te komen.
Hoeveel eetlepels havermout als ontbijt? Breng 200 ml melk in een pan op middelhoog vuur aan de kook en voeg al roerende 4 á 5 eetlepels havermout (ca. 50 gram) toe.
Moet je havermout koken? Havermout hoef je niet per se te koken. Als je vocht (zoals melk, kefir of plantaardige melk) aan havermout toevoegt, wordt het vanzelf zacht. Je kunt het dan een nachtje in de koelkast laten weken tot overnight oats, of het even verwarmen als je houdt van een warm ontbijt.
Het bevat vrij veel B-vitamines, ijzer, jodium en vezels. Als je brood weglaat, dan is het slim om producten te kiezen die ook die voedingsstoffen leveren. Bij het ontbijt is dat bijvoorbeeld yoghurt, met vers fruit, noten en eventueel wat homemade muesli of (havermout)granola.
Havermout bevat per 100 gram wel veel calorieën (389 kcal) en een grote hoeveelheid koolhydraten (66g). En dit gaat meestal niet goed samen met afvallen. Afhankelijk van jouw caloriebehoefte om af te vallen kan het zijn dat dit moeilijk is om in te passen in je dieet.
De minste calorieën vind je in de havermout van Leev, de meeste calorieën in de havermout van Smaakt. De producten van AH en Quaker zitten daar netjes tussen.
Een goed havermoutontbijtje zorgt ervoor dat jij de ochtend meteen start met een fijne dosis eiwitten, ijzer en vezels. Extra plus is dat het een volkoren graan is, waardoor het ook hart- en vaatziektes en andere gezondheidsproblemen kan voorkomen. Kortom: één van de beste keuzes om je dag mee te beginnen.
Veel ontbijtgranen zijn niet erg gezond, omdat ze veel toegevoegde suiker bevatten. Bijvoorbeeld in de vorm van appelsapconcentraat, rietsuiker en honing.
Wat is gezonder? En dan nu de belangrijkste vraag: wat is nu de meest gezonde keuze? Het antwoord is simpel want dat is de meest eenvoudige naturel muesli. Een gezonde muesli bevat per 100 gram minimaal 8 gram vezels, niet meer dan 2 gram verzadigd vet en geen toegevoegde suiker.
Cruesli is geen gezonde keuze; het is meestal niet gemaakt van volkoren granen en het zit vol met toegevoegd suiker en bevat vaak palmvet (wat niet zo goed is voor het hart). Granola is niet veel beter dan cruesli, en heeft onterecht een gezond imago.