Een stijve nek heeft vaak een onschuldige oorzaak zoals kou op je spieren, het maken van een onverwachte beweging, stress, te zware belasting van de nekspieren, griep of een verrekking. Bij minder dan twee procent van de mensen met een pijnlijke nek is de oorzaak minder onschuldig, zoals een hernia of whiplash.
Door oorzaak van een stijve nek kan erg variëren, een verkeerde (werk)houding, een onverwachte beweging, overbelasting en spanningen/stress kunnen stijve nekspieren veroorzaken. Je kunt ook opstaan met een stijve nek na het slapen door een verkeerde houding 's nachts.
Nekpijn is een veel voorkomende klacht en kan meerdere oorzaken hebben. Zo kunt u last hebben van spanning, overbelasting, een verkeerde houding of een verkeerde beweging hebben gemaakt. Verder kunnen onderliggende klachten, zoals stijve spieren, artrose, botontkalking of een nekhernia de oorzaak zijn van uw nekpijn.
Buig je bovenlichaam naar voren, zodat de BALL tussen de overgang van je nek naar je schouder en de deurpost geklemd wordt. Je hoofd bevindt zich in het verlengde van de wervelkolom en je armen hangen ontspannen naast je. Behandel zo de monnikskapspier. Blijf ongeveer 15 seconden rusten op pijnpunten.
Kin intrekken – Ga rechtop zitten met rechte rug en trek je kin een klein stukje in naar achteren (”maak een onderkin”). Maak deze beweging niet te groot. Het is de bedoeling dat de spieren in uw hals ontspannen blijven, terwijl de kleine stabiliserende spieren achter in de nek het werk doen.
Bij een zenuwblokkade wordt de pijngeleiding van een zenuw in de nek of rug onderbroken. De zenuwen die naar het pijnlijke facetgewricht lopen, worden door verhitting langdurig uitgeschakeld. Daardoor kan de pijnprikkel niet meer aan de hersenen worden doorgegeven. Een zenuwblokkade helpt dus bij pijnbestrijding.
Klachten van een verrekte nek verdwijnen vaak na een tot twee weken. Het kan dat de klachten worden veroorzaakt door een hersenvliesontsteking. Dit komt vooral voor bij kinderen. U kunt dit herkennen aan dat de nek vast zit en u deze niet voorover kan buigen.
Ga rechtop zitten en kijk recht vooruit. Plaats uw hand op de bovenste zijde van uw tegenovergestelde schouder. Pak de spieren vast die van de zijkant van uw nek naar de bovenkant van uw schouder lopen met uw duim en vingers. Knijp en til uw huid op, beweeg richting uw nek omhoog.
Gebruik bij voorkeur paracetamol (4 maal per dag 1000 mg). Als dat niet helpt, zijn er andere pijnstillers (NSAID's) zoals ibuprofen (3 maal per dag 400-600 mg), diclofenac (3 maal per dag 50 mg) of naproxen (2 maal per dag 500 mg). NSAID's zijn goede pijnstillers maar ze geven regelmatig vervelende bijwerkingen.
De zenuw is bekneld daar waar hij het ruggenmerg verlaat en de arm in gaat. De beknelde zenuw raakt hierdoor geïrriteerd of ontstoken. De meeste mensen ervaren een continue aanwezige pijn, die wel wisselend van aard is en soms scherpe “schietende” of “brandende” pijn rond het schouderblad en naar de arm toe geeft.
Als de huisarts een nekhernia vermoedt, kan de test van Spurling worden uitgevoerd. Aan de hand van bepaalde bewegingen met de nek wordt gekeken of de klachten toenemen. Deze test levert echter geen definitief bewijs van een nekhernia op. Daarom zal er een MRI-scan gemaakt worden.
Meestal helpt voldoende rust en met mate blijven bewegen voldoende. Maar als de klachten steeds erger worden of na een week niet afnemen, is het verstandig om de hulp in te schakelen van een fysiotherapeut. Een fysiotherapeut kan de nek en schouder(s) onderzoeken en daarna een diagnose stellen.
Symptomen van een beknelde zenuw in de schouder
Bij een zenuwbeknelling worden klachten vaak veroorzaakt door druk op de zenuw. Daardoor kunnen klachten zich uiten in de vorm van krachtverlies, een scherpe pijn of een tintelend, dof of zwaar gevoel. De klachten kunnen aanwezig zijn in de hele arm of in delen daarvan.
Stress is één van de belangrijkste oorzaken van nekpijn en schouderpijn. Door stress spant u onbewust uw spieren, waardoor er overbelasting en verkramping ontstaat. Dit kan zelfs lijden tot hoofdpijn, ook wel spanningshoofdpijn genoemd.
Sommigen schouder triggerpoints kun je zelf behandelen. Dit kan door middel van spierrekkingen of lokaal masseren van het pijnpunt. Vaak wordt hier een foamroller, stuiterbal of harde tennisbal voor gebruikt. Van belang is dat de herkenbare pijnlijke plek wordt opgezocht.
De pijn die wordt ervaren bij het scheuren van een spier kan omschreven worden als een zweepslag, maar ook als een messteek of een harde tik. Het voelt alsof er iets knapt en sommige mensen zullen ook daadwerkelijk een knapje horen. De pijn kan leiden tot duizelig- en misselijkheid.
Zweepslag kan zich overal voordoen. In de nek, de rug, het bovenbeen of in de bil. Toch denken we bij de term zweepslag meestal aan de kuit. Maar ook een plotselinge pijn in de nek, een stijve nek dus, kan een spierscheurtje zijn.
Een spierverrekking is een blessure waarbij de spiervezels worden uitgerekt. Je voelt pijn die je over de hele lengte van je spier voelt en meestal niet goed kan plaatsen Bij een spierscheuring voel je een plotselinge, vlijmscherpe pijn. Een spier kan volledig of gedeeltelijk gescheurd zijn.
Meestal wordt eerst een proefbehandeling gegeven met een verdovingsvloeistof en corticosteroïden. Neemt de pijn af? Dan kan een Zenuwblokkade worden uitgevoerd. Deze behandelingen hebben ongeveer 6 tot 12 maanden effect.
Een beknelde zenuw is eigenlijk een fysieke belemmering van het bedradingssysteem van het lichaam. De symptomen zijn onder andere een verdoofd gevoel, scherpe pijn, tintelingen, spierspasmen en spierzwakte. Meestal wordt een beknelde zenuw geassocieerd met scherpe pijn in het getroffen lichaamsdeel.
De zenuw kan ontstoken zijn, zit klem of is beschadigd. De pijn blijft vaak weken tot maanden. Bij zenuwpijn helpen pijnstillers vaak minder goed. Andere medicijnen helpen wat beter tegen de pijn.