Bij medicamenteuze behandeling zijn lactulose en macrogol de middelen van eerste keuze, zowel bij kinderen als bij volwassenen.
Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen. Dit helpt: drink 1,5 tot 2 liter per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag. Soms zijn medicijnen nodig.
Advies. Bij de medicamenteuze behandeling van functionele obstipatie gaat de voorkeur uit naar macrogol (met of zonder elektrolyten) of lactulose, vanwege de osmotische werking, de klinische ervaring en het gebruiksgemak. Bij onvoldoende effect komt een contactlaxans (bisacodyl of sennosiden A+B) in aanmerking.
De ontlasting komt 6 tot 12 uur na inname van de tablet op gang. De zetpillen werken veel sneller, meestal binnen 20 minuten.
Psylliumvezels, sterculiagom of gezuiverde zemelen. Deze vezelproducten zwellen op in de darm, wat voor meer ontlasting zorgt. Dat prikkelt de darm om harder te gaan werken. Het is belangrijk om bij deze vezelproducten veel te drinken: 1,5 tot 2 liter per dag.
In de darm trekt het laxeermiddel vocht aan. Hierdoor wordt de ontlasting zachter. Het stimuleert ook de darmbewegingen van de dikke darm. Dit zorgt voor een laxerende werking.
Als u macrogol tegen verstopping gebruikt, merkt u resultaat na 1 tot 2 dagen.
Osmotisch werkende laxantia
Lactulose, lactitol, macrogol, magnesiumhydroxide en sorbitol kunnen in de geadviseerde doseringen gebruikt worden tijdens de zwangerschap. De voorkeur gaat uit naar lactulose, macrogol en lactitol. Deze middelen worden niet of weinig opgenomen vanuit het maagdarmkanaal.
De voorkeur gaat uit naar macrogol (met of zonder elektrolyten) of lactulose, vanwege de osmotische werking, de klinische ervaring en het gebruiksgemak. Bij onvoldoende effect komt een contactlaxans (bisacodyl of sennosiden A+B) in aanmerking, eventueel als toevoeging.
Lactulose is een veilig laxeermiddel. Er ontstaat, in tegenstelling tot sommige andere laxeermiddelen, geen 'luie darm' die zonder laxeermiddel niet meer goed werkt. Behalve het gewenste effect kan dit middel toch bijwerkingen geven.
De meest voorgeschreven laxeermiddelen zijn: Moviprep, Klean-Prep, Colofort en Picoprep. Deze laxeermiddelen moeten worden opgelost in water of heldere vloeistof en vervolgens verspreid over 1 dag of 2 dagen worden opgedronken.
Macrogol 3350 maakt uw ontlasting zachter en makkelijker uit te scheiden, waardoor de obstipatie verlicht wordt. De elektrolyten (zouten) helpen om de normale hoeveelheden natrium, kalium en water in uw lichaam te handhaven tijdens uw behandeling voor obstipatie.
Tablet: na 6 tot 12 uur komt de ontlasting op gang. Zetpil: werkt binnen 20 minuten. Gebruik dit medicijn niet langer dan 3 dagen achter elkaar. Behalve als uw arts anders adviseert.
De werkzame stof in Dulcolax prikkelt het darmslijmvlies. Hierdoor zullen de darmbewegingen versnellen, waardoor de inhoud van de darmen wordt voortgestuwd. Dulcolax zetpillen hebben een direct effect op het darmslijmvlies van de endeldarm, het uiteinde van de dikke darm.
Maak er een gewoonte van vezelrijke voedingsmiddelen te gebruiken zoals volkorenbrood en andere volkorenproducten (bv. muesli, havermout), peulvruchten, groenten (300 g per dag) en fruit (2 stukken per dag). Een vezelrijk dagmenu bevat ongeveer 30 gram vezels per dag. Vezels zijn onverteerbare suikers.
BAARN - Een darmspoeling, ook wel bekend als klysma, wordt gezien als een natuurlijke manier om het welbevinden te vergroten. Volgens onderzoekers is hier echter helemaal geen wetenschappelijke bewijs voor. Er is juist vaak sprake van bijwerkingen variërend van kramp tot nierfalen en overlijden.
▪️ Vul het zakje met lauw water, 37 à 38°C. De hoeveelheid water is persoonsgebonden: 500 ml - 750 ml voor kinderen en 1000 ml - 1500 ml voor volwassenen. ▪️ Laat het water gedurende 5 minuten de darm vullen of inlopen. Hierdoor wordt de darm geactiveerd om zich te ledigen.
Een ileus wordt ook wel een darmafsluiting genoemd. Voedsel kan het lichaam dan niet als ontlasting verlaten. Hierdoor kunnen ernstige klachten en een levensgevaarlijke situatie ontstaan. Een ileus kan zowel in de dunne als in de dikke darm optreden.
Advies. Bij de medicamenteuze behandeling van functionele obstipatie gaat de voorkeur uit naar macrogol (met of zonder elektrolyten) of lactulose, vanwege de osmotische werking, de klinische ervaring en het gebruiksgemak.
Bouw rustig op en houd de klachten en de dikte van de ontlasting in de gaten. Als de ontlasting te dik is, kunt u Psylliumzaad (Metamucil) juist met veel water innemen. Als Metamucil onvoldoende effect heeft kan Macrogol (Movicolon) worden voorgeschreven. Deze dient u met een extra glas water in te nemen.
Je mag niet kauwen op het tablet, want dan gaat het beschermende laagje kapot. Als dit gebeurt komt het bestanddeel bisacodyl in de maag, in plaats van in de darmen, terecht. Dit kan maagklachten opleveren. Je kunt het tablet bij verstopping het best 's avonds innemen, zodat de ontlasting de volgende ochtend komt.
In principe heeft Macrogol 4000 een zelfde of vergelijkbare grondstof als Movicolon, Molaxole en Forlax. Het voordeel van Macrogol 4000 is dat er geen zout of andere smaak aan is toegevoegd en zeker door jongere kinderen beter wordt ingenomen.
1–2 sachets per dag, bij voorkeur in één enkele dosis innemen 's ochtends. De dagelijkse dosis aanpassen aan het klinische effect; de dosis kan ook om de dag worden gegeven (vooral bij kinderen).
Bij verstopping: u kunt dit medicijn het beste 's ochtends innemen, bijvoorbeeld bij het ontbijt. Moet u het vaker per dag gebruiken? Neem de dosis dan verdeeld over de dag. Er is dan altijd genoeg in de darm om verstopping te voorkomen.