Eliminatie. CO wordt voornamelijk geëlimineerd door uitademing. Als de inademing van CO-gas stopt, zal het HbCO zal zich in de longen weer splitsen en de CO zal progressief uitgeademd worden.
De afvalstoffen (kooldioxide) kunnen zich aan de vrijgekomen plekken in het hemoglobine hechten, op de plek waar de afgegeven zuurstof zat. De rode bloedcel stroomt vervolgens verder door het lichaam en geeft het kooldioxide weer af in de longen waar het uitgeademd kan worden.
Doordat CO2 opstapelt ('hypercapnie'), verzuurt het bloed. De nieren compenseren dit door meer bicarbonaat (base) vast te houden: netto wordt de pH zo weer (bijna) normaal. Dit is echter een broos evenwicht. Bijvoorbeeld bij bewegen heeft het lichaam meer zuurstof nodig en produceert het meer koolzuur.
Een tekort aan zuurstof en een teveel aan koolzuur ontstaat bijvoorbeeld tijdens het sporten. U gaat dan sneller ademen om voldoende zuurstof binnen te krijgen en het teveel aan koolzuur kwijt te raken. Dit is normaal en gezond. Bij hyperventilatie gaat u sneller ademen zonder dat uw lichaam daar behoefte aan heeft.
Inademen: Sufheid, versnellen en verdiepen van ademhaling, licht narcotisch effect, toename van bloeddruk en polssnelheid, afname van het gehoor, duizeligheid, verwarring en gevoel van ademnood bij langere blootstelling. Paniekaanvallen, hoofdpijn, zweten, verlies van gezichtsvermogen, krampen.
Als de inademing van CO-gas stopt, zal het HbCO zal zich in de longen weer splitsen en de CO zal progressief uitgeademd worden. De halfwaardetijd van CO (T1/2 of de tijd die nodig is om de het carboxyhemoglobine-gehalte in het bloed te halveren) bedraagt 3 tot 4 uur bij een gezonde volwassene.
Het inademen van CO2 (koolzuurgas) kan levensbedreigend zijn wanneer je een concentratie van meer dan 10% inademt. Adem je een aantal uren een lage concentratie (1- 1,5%) in, dan kun je dit al licht merken.
Bruisend water is dikmakend: fabel
Er zitten net zoveel (of eigenlijk weinig) kilocaloriën in bruisend water als in gewoon water. Het is dus niet zo dat bruisend water ervoor kan zorgen dat u aankomt. Wel is het zo dat het koolzuur in het water ervoor kan zorgen dat u een opgeblazen gevoel heeft.
Klachten door zuurstoftekort Klachten die mogelijk op zuurstoftekort wijzen zijn: onrust, kortademigheid, hoofdpijn, prikkelbaarheid, hartkloppingen, sufheid en slecht in slaap komen.
Hypercapnie (stapeling van koolzuurgas / CO2)
De longen zijn dan minder goed in staat om koolzuur uit te scheiden en het lichaam van voldoende zuurstof te voorzien. Dit ontstaat vaak als eerste tijdens de nacht. De ademhalingsspieren zijn tijdens de slaap, onder andere door de lighouding, minder actief.
Bij concentraties vanaf 5000 ppm (0,5 vol% CO2) kan hoofdpijn en vermoeidheid optreden. Bij hogere concentraties (> 4-5 vol% CO2) kan ademnood optreden met bewusteloosheid tot gevolg. We ademen allemaal CO2 uit, echter niet in dergelijke hoge concentraties.
Gebrekkige of ontbrekende ventilatie binnen de verblijfsruimten kunnen er CO2 concentraties voorkomen die onze behaaglijkheid, productiviteit en gezondheid negatief beïnvloeden. Door de aankleding van de ruimten en het schoonhouden van de ruimten, wordt het risico op hoge CO2 concentraties voorkomen.
CO belemmert dat zuurstof vervoerd wordt in het lichaam. Een hoge CO-waarde in de lucht is dodelijk. CO2 is in beperkte mate aanwezig in onze atmosfeer en is minder schadelijk. Een hoge CO2-waarde veroorzaakt hoofdpijn, sufheid en concentratiestoornissen.
De longen verwijderen koolstofdioxide uit het lichaam. Hierover lees je meer bij "Ademhaling". Ook alcohol wordt gedeeltelijk via de longen verwijderd. De lever haalt allerlei schadelijke en giftige stoffen uit het bloed en maakt ze onwerkzaam.
Spanning, stress of angst, benauwdheid door zware verkoudheid of astma en buikpijn zijn veel voorkomende oorzaken. Het kan zijn dat je al heel lang een disfunctionele ademhaling hebt, maar dat de klachten die er bij horen steeds erger worden.
Het brein is extreem gevoelig voor zuurstoftekort.
Ons lichaam compenseert dat door intensiever te ademen en een snellere hartslag. Boven ± 3500 meter kan het lichaam dit niet meer compenseren en treedt zuurstoftekort op. Hypoxie geeft een euforisch gevoel.
Loopoefeningen zorgen ervoor dat het aantal kleine bloedvaatjes, de zogenaamde haarvaten, toeneemt. Geleidelijk ontstaan er 'sluiproutes' die het bloed om de vernauwde vaten heen leiden. Op deze manier worden uw benen weer beter van meer bloed voorzien. De spieren krijgen meer zuurstof en u heeft minder snel klachten.
Water met koolzuur (prik) is iets zuurder dan water zonder koolzuur. Maar het is niet zo zuur dat het slecht is voor je tanden. Je kunt het elke dag drinken, al is het beter om te kiezen voor kraanwater, vanwege het milieu en je portemonnee.
Onderzoekers van de University of South California hebben ontdekt dat het koolzuurgas twee verschillende sensaties veroorzaakt: het maakt dingen zuur en het geeft een brandend gevoel. Dit komt door zenuwen die reageren op pijn, druk en temperatuur in de neus en mond.
Bij vergelijkende onderzoeken bleek er bijvoorbeeld geen enkel verschil te bestaan tussen groepen die water met en zonder prik dronken. Wél is het zo dat de mineraalgehaltes iets kunnen verschillen. Check bij water met prik daarom altijd even of er niet te veel zout in zit.
De 1e lichamelijke symptomen van koolmonoxidevergiftiging lijken op griepverschijnselen: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Hoe groter de blootstelling, des te heviger de hoofdpijn. Chronische vergiftiging komt voor door langdurige lage concentraties koolmonoxide.
Bij een ernstige CO-vergiftiging krijg je hyperbare zuurstof toegediend: Deze behandeling duurt minstens 4 à 6 uur. De zuurstoftherapie gebeurt in een gesloten ruimte of drukkamer (een zuurstoftank).