Vanaf 12 jaar mag je varen met een klein motorbootje. Maar wel met maximaal 2,5 pk! Vanaf 18 jaar mag u een snelle motorboot besturen (vaarbewijs verplicht). Vanaf 16 jaar mag je een motorboot en zeilboot (langer dan 7 meter) besturen.
Voor het besturen van een open motorboot moet je minimaal 12 jaar zijn. Aan het besturen van een zeil- of roeiboot zit geen minimale leeftijd verbonden. Ben je nog onder de 16 jaar? Dan mag je boot niet sneller varen dan 13 kilometer per uur.
Met een 5 PK heb je namelijk de kans om harder dan 20 km/u te varen.
Voor het besturen van een snelle motorboot moet je minimaal 18 jaar zijn en is een vaarbewijs verplicht. Ook moet je boot geregistreerd zijn bij de Rijksdienst voor Wegverkeer.
Heb je een klein rubberbootje met 6 pk dan is een vaarbewijs verplicht, deze gaat sneller dan 20 km/h. Wanneer je op je vrije dag; of in de vakantie een eindje wilt gaan varen dan moet je in veel gevallen een vaarbewijs op zak hebben.
Het apparaat is voorzien van een 400 pk sterke motor. Daarmee is een snelheid van zo'n 40 knopen mogelijk. Dat is omgerekend zo'n 75 km/u.
Vanaf 12 jaar mag je varen met een klein motorbootje. Maar wel met maximaal 2,5 pk! Vanaf 18 jaar mag u een snelle motorboot besturen (vaarbewijs verplicht). Vanaf 16 jaar mag je een motorboot en zeilboot (langer dan 7 meter) besturen.
20 km per uur is hoeveel PK? Een benzine buitenboordmotor van 4 PK kan een snelheid van 20 km per uur behalen. Een 6 pk buitenboordmotor gaat vol gas al sneller dan de maximum toegestane snelheid zonder vaarbewijs. Maar ook hier moet je kijken naar de combinatie boot + motor.
Voor deze lezerspaneltest gingen wij uit van een 2,5 pk benzinemotor, waarmee de snelheid onder de 13 km/uur blijft. Daarmee mag de boot ook worden bestuurd door een kind van 12 jaar of ouder. De meeste merken benzine outboards beginnen bij 2,5 pk, maar Honda is een uitzondering.
Ongeveer 33 km/uur, de snelheid is afhankelijk van veel factoren.
Hoeveel pk heeft een gemiddelde auto? De motor van een gemiddelde stadsauto heeft zo'n 75 pk, terwijl een gezinsauto rond de 150 pk zit.
Metrische horsepower
De paardenkracht werd ook gedefinieerd als het vermogen dat nodig is om een last van 75 kilogram stapvoets te hijsen (dat wil zeggen met een snelheid van 1 meter per seconde, oftewel 3,6 kilometer per uur).
Maxima 600 met 50 pk
Verreweg de populairste tendersloep met sportieve vaareigenschappen. De Maxima 600 Tender haalt met een 50 pk buitenboordmotor een snelheid van ongeveer 45 km/h.
Met de Honda 15 pk werd een maximum snelheid van 37 kilometer per uur behaald met de rubberboot.
Met de 600 tender met 600 kilogram bootgewicht vaar je met een 20 pk buitenboordmotor een maximum snelheid van 14 kilometer per uur.
Toegestane snelheid: 100 kilometer per uur.
Om in het huidige verkeer normaal van A naar B te komen heb je aan 60 pk al voldoende, wil je ook nog 3 ton aanhanger mee zeulen dan het dubbele rekenen.
Dat is sterk afhankelijk van de auto waar deze motor in zit. Voor een auto (ver) onder de 1.000 kilo is het geen probleem. Voor een auto boven de 1.000 wordt 65 pk krap en wordt het lastig met het soms razende verkeer mee te komen.
“Dankzij nieuwe polyestertechnieken en vacuümtechnologie is het mogelijk dunner, lichter én sterker te bouwen. Met de twee 300 pk Yamaha-motoren kunnen wij nu een topsnelheid bereiken van 110 kilometer per uur.
Tot 100 pk buitenboordmotor in de bun mogelijk en een snelheid van 50 km/uur.
De draaiende (werkende) kracht van de motor is dus het koppel en het aantal Pk's geeft aan hoeveel werk er gedaan kan worden bij dat koppel in een bepaalde tijd. Meer koppel zorgt voor meer trekkracht. Hierdoor kun je dus sneller accelereren of gemakkelijker een steile helling beklimmen.
Als bestuurder en schipper van een snelle motorboot, waterscooter of jetski: bent u tenminste 18 jaar; heeft u een geldig vaarbewijs (aan boord). Voor de meeste binnenwateren is het Klein Vaarbewijs deel 1 voldoende.
Hoeveel PK of kW je maximaal kunt verzekeren verschilt per autoverzekeraar. De ene verzekeraar is strenger dan de andere. De ene verzekeraar stelt de grens op 75 kW, terwijl de andere een grens heeft op 85 kW. Wanneer de auto meer dan 100 kW heeft, wordt het lastig om deze te verzekeren.