Een (wettelijke) aansprakelijkheidsverzekering vergoedt schade aan iemand anders of iemand anders zijn spullen, die door jou is veroorzaakt. Wanneer je wettelijk aansprakelijk bent voor deze schade, dan is de schade doorgaans gedekt op de (wettelijke) aansprakelijkheidsverzekering.
Een Aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade die je veroorzaakt aan spullen van anderen. Zoals de televisie die uit je handen glipt tijdens de verhuizing van een vriend. Of je kind die tegen de auto van de buren fietst. Of als iemand anders door jouw schuld letsel oploopt.
Als particulier ben je niet verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, maar het is wel goed om er een te overwegen. De kosten van schade aan iemand anders of aan spullen van iemand anders kunnen namelijk flink oplopen. Zoals het omstoten van een porseleinen vaas of het knoeien van water op apparatuur.
De aansprakelijkheidsverzekering biedt geen dekking voor: schade aan gehuurde spullen. schade die je met opzet hebt veroorzaakt. schade ontstaan tijdens je werk.
Wettelijke aansprakelijkheid is er als in de wet staat dat je aansprakelijk bent. Dat kan zijn doordat schade echt is ontstaan door jouw schuld (schuldaansprakelijkheid) of doordat jij verantwoordelijk bent voor de schade. Dat laatste speelt bijvoorbeeld bij schade die jouw kinderen veroorzaken, of jouw huisdieren.
Welke beperkingen van aansprakelijkheid in algemene voorwaarden zijn niet toegestaan? De wet verbiedt slechts twee vormen van het uitsluiten van aansprakelijkheid voor schade in algemene voorwaarden, als het gaat om contracten tussen bedrijven onderling. Dat is de schade veroorzaakt door opzet of bewuste roekeloosheid.
Door een bepaald handelen of nalaten kan de moedervennootschap desalniettemin aansprakelijk zijn voor de schade die is ontstaan door het handelen van andere concernvennootschappen en de invloed die zij op dat handelen heeft gehad. Dit staat bekend als de doorbraak van aansprakelijkheid.
Dus je meubels, gordijnen, zwevende parketvloer. Maar ook waardevolle spullen zoals sieraden, tv's of camera's. Veel inboedelverzekeringen dekken niet alleen schade in huis, maar bijvoorbeeld ook diefstal van tuinmeubelen, tuingereedschap, vlaggenstokken en wasgoed in de tuin of op het balkon.
Opzettelijk veroorzaken van schade is niet gedekt. Als je bijvoorbeeld in blinde woede tijdens een verkeersruzie schade maakt, dan zal dit niet gedekt worden.
Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren beschermt de vermogenspositie van uzelf, en van degene die door uw toedoen schade heeft geleden. Mocht u bijvoorbeeld iemand letsel hebben aangebracht, of een eigendom hebben beschadigd (denk aan een auto), dan kan de schadevergoeding flink oplopen.
Een WA autoverzekering is wettelijk verplicht voor motorvoertuigen. Iedereen die met dit voertuig rijdt is dan verzekerd.
Een WA verzekering en een aansprakelijkheidsverzekering zijn niet hetzelfde. Een WA verzekering is een verzekering voor uw voertuig en met een aansprakelijkheidsverzekering kunt u schade die u veroorzaakt aan iemand anders of de spullen van een ander verzekeren.
Je sluit een aansprakelijkheidsverzekering af, omdat je jezelf en jouw gezin wilt beschermen tegen het risico van aansprakelijkheid. Je kan namelijk verantwoordelijk gesteld worden wanneer iemand door jouw schuld gewond raakt. Maar ook als je per ongeluk andermans bezittingen beschadigt. Met als gevolg een schadeclaim.
Enkel uw eigen schade (wagen en letsels) wordt niet gedekt door de BA-autoverzekering. Hiervoor moet u een bestuurdersverzekering afsluiten (voor uw eigen lichamelijke schade) en een omniumverzekering (voor de schade aan uw wagen).
Heeft u een auto, motor, scooter, brommer of snorfiets? Dan moet u volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam) een WA-verzekering afsluiten. Dit kunt u doen bij de meeste verzekeraars. Als uw motorrijtuig schade veroorzaakt dekt een WA-verzekering deze in de meeste gevallen.
Bij conflicten waar bepaalde schade is ontstaan, wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende vormen schade: materiële schade, immateriële schade, gevolgschade, vertragingsschade en vervangingsschade.
Schade herstellen
Wil je liever niet de schade melden? Geen probleem, het melden van autoschade is niet verplicht namelijk. Sterker nog, soms is het beter om het juist niet te melden. Wanneer je een schade claimt, ga je meer premie betalen en verlies je schadevrije jaren.
Lichamelijke of materiële schade die veroorzaakt werd in het kader van een contractuele relatie (bijvoorbeeld op het werk), boetes en minnelijke schikkingen en administratieve geschillen zijn echter niet gedekt.
Zaken die aan jouw huis vastzitten vallen niet onder de inboedel, maar onder het woonhuis (de opstal). Er zijn ook bepaalde spullen die standaard buiten de dekking van de inboedelverzekering vallen. Enkele voorbeelden: cash geld, edelstenen, zakelijke inboedel, dieren, vaartuigen en motorrijtuigen.
Een Inboedelverzekering dekt schade aan spullen in je huis door bijvoorbeeld diefstal, lekkage of brand. Onder inboedel verstaan we alle spullen in huis die niet vastzitten. Ze zijn dus te verhuizen. De keuken valt niet onder een Inboedelverzekering, maar het keukengerei wel.
Je inboedelverzekering dekt veel schades door inbraak of diefstal. Denk hierbij aan het vergoeden van gestolen apparatuur of het vervangen van sloten, wanneer het slot van je huis is geforceerd. Verzekeraars stellen wel bepaalde eisen en voorwaarden. Zo wil de verzekeraar dat je altijd aangifte bij de politie doet.
Buitencontractuele aansprakelijkheid
Men spreekt ook van 'foutaansprakelijkheid'. Als u door een foute handeling schade veroorzaakt aan een ander, dan bent u daarvoor aansprakelijk. Ook rechtspersonen – vennootschappen en verenigingen – kunnen tegen zo'n foutaansprakelijkheid aanlopen.
Hoofdelijk aansprakelijk zijn, betekent dat een gezamenlijk schuldenaar de gehele schuld moet voldoen als de schuldeiser dit vraagt. Ook als een deel van de schuld voor rekening van een ander komt, moet dus de volledige schuld worden betaald.
Hoofdelijke aansprakelijkheid is aansprakelijkheid van iedere schuldenaar (debiteur) voor de gehele verschuldigde prestatie. De schuldeiser kan dan alle schuldenaren voor het volledige bedrag aanspreken. De schuldeiser kan zich dus richten op de schuldenaar die het meeste verhaal biedt.
Wordt de aansprakelijkheid geheel of gedeeltelijk betwist? Dan is het aan u – als eisende partij – om te bewijzen dat de tegenpartij wél aansprakelijk is. Dit kunt u doen met alle mogelijke middelen. Denk aan getuigenverklaringen, het rapport van de politie, foto's van remsporen op het wegdek enzovoorts.