Want voor ouderen (65+) is het advies 6.000 tot 8.500 stappen per dag.
Voor ouderen van 60 jaar en ouder zijn 6.000 tot 8.000 stappen per dag voldoende. Voor volwassenen jonger dan 60 zou dagelijks tussen de 8.000 en 10.000 stappen genoeg zijn. En voor beide groepen geldt: meer stappen dan het geadviseerde leidt niet tot extra levensjaren.
En 10.000 was een getal waarvan ze wel zeker wisten dat dit genoeg moest zijn en het is een mooi getal. Het is een symbolisch streefgetal . Er zijn wel wat onderzoeken gedaan naar hoeveel stappen je per dag moet zetten. Hieruit kwam dat tussen de 4.400 en 7.500 stappen per dag optimaal is.
10.000 stappen per dag staat gelijk aan het lopen van 7 à 8 kilometer. Als je 5 kilometer per uur wandelt, dan ben je ongeveer 1,5 uur bezig om de 10.000 stappen te halen. En dat betekent doorstappen. Maar die stappen hoef je natuurlijk niet achter elkaar te zetten, maak gewoon gedurende de dag meters!
Advies Gezondheidsraad
De combinatie van 5.000 stappen en 30 minuten matig intensief bewegen past goed bij het advies van de Gezondheidsraad. Dit advies luidt: beweeg elke week 150 minuten matig intensief en doe 2 keer per week oefeningen die je spieren en botten versterken.
Tel je toch liever stappen om te meten of je goed bezig bent? Dan is 8.000 stappen elke dag een goede richtlijn. Alle stappen tellen mee. Een goede verdeling is bijvoorbeeld om gedurende de dag 5.000 stappen te zetten tijdens je normale activiteiten.
De Beweegrichtlijnen voor volwassenen en ouderen luiden als volgt: Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Doe minstens 150 minuten per week (2,5 uur) aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over verschillende dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
Bij 10.000 stappen moet je denken aan zo'n 8 km. Net iets minder dan 10 km, maar allebei gezond. De voordelen van zowel 10.000 stappen per dag lopen als elke dag 10 km wandelen zijn namelijk groot.
Gemiddeld verbrandt een volwassen mens zo'n 100 calorieën per 2.000 stappen. Door alleen al elke dag 10.000 stappen per dag te zetten, kan je in een week gemiddeld zo'n halve kilo afvallen.
Hoeveel km lopen om 1 kg af te vallen? De ene persoon loopt natuurlijk veel sneller of trager dan de andere. Maar als je loopt met een snelheid van 8 km per uur zal je ongeveer 100 km moeten afleggen om 1 kg vet te verbranden.
Als je een paar kilo wilt afvallen dan is 10.000 stappen per dag om te beginnen een mooi streven. Een volwassen persoon verbrandt gemiddeld 100 calorieën per 2000 stappen.
Een half uurtje bewegen staat ongeveer gelijk aan het zetten van vierduizend stappen, als je stevig doorloopt. Yoshiro kwam met het volgende rekensommetje: 6.000 stappen (gemiddeld aantal stappen per dag) + 4.000 (30 minuten extra beweging) = 10.000 (minimale hoeveelheid beweging per dag).
Met het ouder worden verandert de samenstelling van je lichaam. Zo nemen je spieren in omvang en kracht af, worden je botten brozer en wordt de verdeling van het vetweefsel over het lichaam minder gunstig. Omdat je spiermassa afneemt, heb je minder energie nodig en daarom ook wat minder eten.
Om aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen te voldoen, lijkt het voldoende om 7000-8000 stappen per dag te doen. Ook voor het behalen van gezondheidswinst hoeft er niet aan 10.000 stappen per dag te worden voldaan.
De beweegrichtlijnen voor 65-plussers zijn: Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel. Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, gecombineerd met balansoefeningen.
Recente onderzoeken bevestigen dat volop: wandelen versterkt spieren en botten, verlaagt de bloeddruk, vermindert het risico op hartproblemen, verbetert de kwaliteit van slaap en stimuleert de stofwisseling, waardoor je makkelijker naar de wc kunt.
Ga je bijvoorbeeld normaal met de fiets naar werk en doe je daar zo'n tien minuten over dan is het wat betreft calorieverbruik 'beter' om te gaan wandelen. Daar doe je namelijk langer over. Op die manier is wandelen dus gezonder, omdat je er in verhouding op afstand meer calorieën mee kwijt bent.
Met 1 uur rustig wandelen verbrand je evenveel calorieën als met een rustige fietstocht van 1 uur. Als je de snelheid opvoert, blijkt de fiets het toch te winnen. Een uur fietsen op redelijk tempo levert je maar liefst 150 extra verbrande calorieën op in vergelijking met een stevige wandeling.
Dagelijks wandelen verlaagt het risico op diabetes type 2 met maar liefst 58 procent. Bij mensen die hun hele leven lichamelijk (en geestelijk) actief blijven, vermindert de kans op alzheimer met 20 tot 50 procent. Ook voor wie al dementeert, is wandelen gezond.
Geen nood, een wandelingetje van 30 minuten, doet je toch ongeveer 150 calorieën verbranden. Je lichaamsgewicht en loopsnelheid beïnvloeden het aantal calorieën dat je verliest. Je krijgt mooie benen: Je dijen worden strakker en je kuitspieren krijgen een betere vorm. Wat een half uurtje lopen al niet doet.
Alleen wandelen is dus niet genoeg om de spieren te versterken. Probeer als het mogelijk is om verschillende vormen van bewegen te combineren. Bijvoorbeeld door na een wandeling of fietstochtje thuis nog een paar oefeningen te doen. Het helpt ook om op vaste momenten in de week de oefeningen te doen.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die dagelijks meer dan 8.000 stappen zetten gezonder zijn dan mensen die dit niet halen (1). Maar is wandelen ook goed voor afvallen? Jazeker! Met een uur wandelen verbrandt je zo'n 520 calorieën (2).
Door iedere dag 10.000 stappen te zetten zorg je voor voldoende basisbeweging waardoor je gezond en vitaal blijft. Het is goed voor je hart, je spieren, je botten, je gewicht, je mentale gezondheid en nog veel meer.
De richtlijn gaat er echter vanuit dat we op een gemiddelde dag zo'n 5.000 stappen zet met je dagelijkse bezigheden. Tel hier die 3.000 bij op en je gaat al meer richting de 10.000! Ongeveer 7.000-8.000 per dag maken, heeft al een gigantisch mooi effect op je gezondheid.