Hoe dan ook, de bestelling doe je op dezelfde manier: 'Buongiorno, un caffè per favore. ' Als je caffè zegt, bedoel je daar in Italië automatisch een espresso mee. Je hoeft dus niet om un espresso te vragen.
Caffè Ook wel bekend als caffè normale, caffè is de basis van elke Italiaanse koffiedrank. Een caffè is gewoon een espresso, zwart geserveerd en alleen in stappen van één shot . In plaats van een doppio of dubbel te bestellen, gaan Italianen traditioneel terug naar de barista als ze behoefte hebben aan meer cafeïne.
Italianen drinken veel koffie – ze drinken het klein en snel . Het is een oppepper en een snelle cafeïnekick. 'Caffé' is wat we een espresso zouden noemen. Het wordt geserveerd, niet te heet, in een kleine espressokop en schotel, dik, donker en zonder melk en wordt geleverd met een gratis glas water.
De reden waarom je er vaak een glas water bij krijgt is trouwens niet om je mond te spoelen na de koffie maar wel net voor je hem begint te drinken om optimaal van de pure smaak te kunnen genieten. Het straffe is dat dit kleine kopje koffie er uit noodzaak is gekomen.
Zorg ervoor dat u "caffé latte" zegt en niet alleen "latte" . Een latte in Italië is een glas melk, dus dat krijg je als je het woord "caffé" weglaat. Un "Americano" is een dubbele espresso aangevuld met heet water voor in totaal 8 ons.
In Italië wil je echter geen simpele "latte" bestellen, want "latte" betekent melk. Als je dat probeert, krijg je misschien een glas melk in plaats van het heerlijke koffiedrankje waar je van hoopte te genieten. Wat is dit? In plaats daarvan wil je een caffè latte bestellen.
Italianen zullen na een zware maaltijd, een hete drank nemen om de maaltijd sneller te laten verteren. Maar als er melk bij deze drank zit, wordt dat proces net vertraagd en ligt je eten extra zwaar op de maag. En om precies die reden is een cappuccino na 11 uur niet bene.
Maar waarom drinken de Italianen geen cappuccino meer na 11 uur? Het is niet alleen een traditie, het heeft ook een goede reden. Na zware maaltijden gebruiken ze een warme drank, die helpt de maaltijd goed te verteren, zoals espresso.
Drinkwater. Over het algemeen is het kraanwater in Italië van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift Acqua non potabile (Geen drinkwater) is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
Waar wij 's avonds bij voorkeur geen cafeïne meer drinken omdat we bang zijn om daarna niet te kunnen slapen, hebben Italianen daar geen last van. Ze drinken espresso de hele dag door, dus ook 's avonds.
Volgens de overlevering werd het serveren van koffie in kleine kopjes voor het eerst toegepast in het Antico Caffè Greco te Rome. Napoleon zou onbewust de aanleiding hebben gegeven voor het ontstaan van de espresso.
De gemiddelde prijs ligt inmiddels rond de 1,10 euro, maar de regionale verschillen zijn groot. Zo is koffie ten zuiden van Rome nog vrijwel overal voor 1 euro te verkrijgen, net als in veel buurten van de hoofdstad zelf.
Costadoro Respecto koffiebonen
Costadoro heeft een naam hoog te houden. Hun koffiebonen zijn namelijk al 3 keer uitgeroepen tot de beste koffiebonen van Italië. Deze 100% arabica Costadoro Respecto is ook nog eens biologisch én fairtrade.
De macchiato is een échte Italiaanse koffie. In de middag breekt voor veel Italianen het belangrijkste maal aan op de dag, namelijk de lunch. Deze maaltijd is uitgebreider dan het ontbijt en het avondeten.
Winnaar van De Gouden Kraan
Het Oostenrijkse water kwam met een 7,8 als winnaar uit de bus. Het Nederlandse kraanwater eindigde met een 7,1 op de tweede plaats. De deskundige jury beoordeelde het water op verschillende aspecten, zoals smaakintensiteit, mondgevoel en afdronk.
Italië heeft geen tijdsverschil ten opzichte van Nederland. Het water uit de kraan is van goede kwaliteit, dit kun je dus gewoon drinken.
Het kraanwater in Italië kan over het algemeen veilig worden gedronken. Als er bij een kraan het opschrift Acqua non potabile (geen drinkwater) staat, kunt u beter flessenwater drinken. Toscane staat bekend om zijn lokale wijnen en heerlijke keuken.
Italianen zijn erg stellig voor wat betreft het gebruik van producten uit eigen land, als het op koken aankomt. Italianen hebben een hekel aan Ketchup, beter is (verse) tomatensaus uit de Italiaanse keuken. De traditionele Italiaanse pizza heeft geen ananas, deze vrucht komt van oorsprong niet uit Italië.
Over het algemeen ontbijten Italianen thuis tussen 7 en 8 uur, in ieder geval binnen 2 uur nadat ze zijn opgestaan. Maar ook thuis is het ontbijt van Italianen vooral zoet en eenvoudig, met warme thee of cappuccino.
Een cappuccino is een Italiaanse koffiesoort met de oorsprong in Wenen. De naam is afgeleid van 'Kapuziner Kaffee'. De ideale verhouding om een cappuccino te zetten is ⅓ koffie, ⅓ warme melk en ⅓ melkschuim. Deze koffiesoort staat bekend als Italiaanse koffie, niet als Oostenrijks.
De lunch wordt, afhankelijk van de regio, tussen 12.30 en 15.00 uur genuttigd. De lunch is voor Italianen de belangrijkste maaltijd van de dag, een moment van samenzijn voor de familie. Het diner wordt meestal rond een uur of 20.00 opgediend. De Italianen gaan graag uit eten, ongeacht of het nu weekend is of niet.
Wat altijd goedkoop is in Italië; zelfs in de grootste steden, is koffie! Neem je een caffè al bar, dus staand aan de bar, dan kost dit je tussen de €0,80 en €1,20 voor een espresso. Voor een cappuccino zul je tussen de €1,20 en €1,60 betalen.
Lunch is vaak na 13.30 en ook het diner is later dan wij in Nederland gewend zijn. Italianen dineren meestal pas rond 21.00. Wandel je voor deze tijden een restaurant binnen heb je kans dat het personeel nog niet klaar is voor ontvangst of eet je uitsluitend met andere toeristen, wat toch een beetje aan charme inboet.