In het kort. Bij schimmelnagels heeft u wit-gele, groene of bruine nagels. De nagels worden dik en brokkelig. Ze kunnen loslaten.
Behandeling nagelloslating
De behandeling bestaat meestal uit de nagels kort houden, droog houden, vocht vermijden en de nagels beschermen met katoenen handschoenen. Het doel van de behandeling is het voorkomen van infecties onder de nagels en de vorming van nieuwe, gezonde nagels bevorderen.
Een antischimmel pillenkuur is de snelste manier om een vergevorderde kalknagel te behandelen. Maar helaas kunnen deze ook neveneffecten hebben, vandaar zijn deze geneesmiddelen op voorschirft. Extra tip: Vijl elke week de toplaag van de nagel weg. De zalf of nagellak kan dieper in de nagel dringen.
Spontaan herstel komt zelden voor. Zelfs met behandeling slaagt men er soms niet in om een schimmelnagel definitief uit te roeien. Vaak is er herval. Als de schimmelnagel hindert, of als het uitzicht je stoort, kan een lokale behandeling geprobeerd worden, op voorwaarde dat minder dan 50% van de nagel is aangetast.
Het gebruik van de Alma laser om jouw kalknagel te verwijderen is een zeer effectieve manier om van de brokkelige, verdikte nagels af te komen. Tijdens deze behandeling wordt door middel van een laser, de harde buitenschel van de schimmelsporen gebroken en het gebied onder het nagelbed verwarmd.
Hoewel er veel lakjes en crèmes op de markt zijn tegen kalknagels, werken die vaak alleen in een heel vroeg stadium van de infectie. En omdat het lang duurt voordat een teennagel uitgroeit, moet je zeker 8 weken uittrekken om er zeker van te zijn dat iets werkt.
Voordat de schimmel zelf effectief aangepakt kan worden met een antischimmeltinctuur, of door de kalknagel te laseren, moet de kalknagel eerst dunner gemaakt worden. De pedicure doet dit door de nagel te frezen.
Schimmelnagels kunnen geen kwaad. Ze hoeven niet behandeld te worden. Als u veel last heeft, kunt u ze behandelen met pillen of een speciale nagellak. Schimmelnagels worden ook wel kalknagels genoemd.
Behandel altijd kalknagels!
Behandel een kalknagel daarom altijd. Daarnaast zijn de schimmels die kalknagels veroorzaken besmettelijk. De kans bestaat dat de infectie zich verspreidt naar andere delen van de nagel en voet of dat u andere mensen besmet met de schimmels die kalknagel veroorzaken.
Soda, of zuiveringszout, is nog zo'n huis-tuin-en-keukenmiddeltje dat kan helpen om van die vervelende kalknagels af te komen. Soda heeft namelijk, net als azijn, een hoge zuurtegraad waar schimmelnagels slecht tegen kunnen.
De schimmelnagels worden vier keer behandeld met steeds een tussenpoos van één tot drie maanden. Na deze vier behandelingen wordt er een controle-afspraak gemaakt, soms wordt er dan nog een aanvullende behandeling geadviseerd. Meestal duurt het enkele maanden tot langer dan een jaar voordat de nagel weer gezond is.
Bij een schimmelnagel kan de nagel volledig of gedeeltelijk los komen. Dat veroorzaakt natuurlijk pijn. Een kalknagel daarentegen heeft verschillende oorzaken, die niets met schimmel te maken hebben. Daarnaast is een kalknagel niet besmettelijk, maar een schimmelnagel wel.
Teennagel laat los – wat voor behandeling is er? Er moet duidelijkheid komen waarom de nagel van het nagelbed los laat. Gebeurt dit door bijvoorbeeld een trauma, dan moet er vanzelf een nieuwe nagel komen. De podoloog kan u dan helpen met het begeleiden van de nagel, zodat dit geen problemen gaat geven.
Een nagelloslating is een spontane, meestal pijnloze loslating van de nagel van het nagelbed. Bij loslating van de nagelplaat ter hoogte van de nagelrand wordt gesproken van onycholyse. Bij loslating van de nagelplaat ter hoogte van de nagelriem spreekt men van onychomadese.
Onychomadesis wordt veroorzaakt door ziektes waarbij de nagels tijdelijk stoppen met groeien. Het gebeurt bijvoorbeeld na interne ziektes die gepaard gaan met hoge koorts. Het kan ook ontstaan na chemotherapie, radiotherapie, zuurstoftekort, beschadiging van de nagel, en bij ernstige stress.
Door de verdikking kunnen kalknagels erg lastig te knippen zijn met een regulier nagelschaartje of nagelknipper. Met name voor mensen die minder kracht in de handen hebben of zelf niet makkelijk bij de tenen kunnen komen is het een lastige klus.
Soda of zuiveringszout heeft een antibacteriële werking, werkt pijnstillend en remt ontstekingen. Door je kalknagels te behandelen met soda creëer je een omgeving, waarin bacteriën en schimmels niet kunnen overleven.
Wil je dat toch, dan kun je de schimmel het best behandelen met antischimmeltabletten (antimycotica). Die zijn op recept verkrijgbaar. Op de nagel aangebrachte middelen (zoals crème of nagellak) dringen niet diep genoeg door in de nagel, waardoor je alleen het oppervlakkige deel behandelt.
Het resultaat van een behandeling voor een schimmelnagel is helaas niet direct duidelijk te zien. De schimmels kunnen wel zijn uitgeroeid, de afwijkingen aan de nagel kunnen nog maanden te zien zijn. Er is veel tijd nodig vóórdat de aangetaste delen van de nagel helemaal zijn uitgegroeid en afgestoten.
Een kalknagel is niet besmettelijk, een schimmelnagel wel. Je krijgt de schimmels via huidschilfertjes van andere mensen (of dieren) met een schimmelinfectie.
Wanneer je een kalknagel behandeling doet, dan kan het zijn dat je geen gebruik kunt maken van je normale nagellak. Deze laten namelijk de werkzame stoffen niet door. Hiervoor hebben wij bij Pedimarkt een uitstekende doorlatende nagellak van Samenwerkende Pedicures voor.
Dan kun je er een pleister overheen plakken. Ook kun je een vervormde of zere nagel bewerken met een vijl of puimsteen of een pedicure nemen. Mensen zijn soms geneigd om een kalknagel met nagellak te verbergen. Dit is alleen niet slim om te doen, omdat je de nagel ermee afsluit.
Een schimmelnagel wordt ook wel een kalknagel genoemd. Het is een nagel die is aangetast door een schimmelinfectie. Schimmelnagels zien er lelijk uit: ze hebben een bruingele kleur, zijn brokkelig en dikker dan een normale nagel. Meestal gaat het om de teennagels, maar ook de vingernagels kunnen zijn aangetast.
Behandeling van voetschimmel
Huidschilfers met daarin schimmelcellen blijven achter in sokken of in de naden van schoenen. In die huidschilfers kunnen schimmelcellen jarenlang blijven leven. Eenmaal van een voetschimmel genezen kunt u dus vanuit naden van uw schoenen heel makkelijk opnieuw besmet worden.