In 1 theelepel (2 gram) kaneel zit: 6 kcal energie. 0,1 gram vet. 0 gram verzadigd vet.
Het stofje kaneelaldehyde stimuleert de vetverbranding. En regelmatig kaneel eten is ook goed voor het reguleren en stabiliseren van je bloedsuikerspiegel. Een stabiele bloedsuikerspiegel is een erg belangrijke factor bij het afvallen.
Kaneel bevat namelijk coumarine, een stof die ook voorkomt in tonkabonen en bergamot. ,,Een hoge inname coumarine kan leverschade veroorzaken en de bloedstolling remmen”, waarschuwt het Voedingscentrum. ,,Bij langdurig gebruik van veel coumarine, is het mogelijk kankerverwekkend.”
Er zitten 6 kilocalorieën in 1 theelepel (2 gram) kaneel. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kaneel'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Niet te veel. Kaneel heeft dus veel goede eigenschappen. Toch raadt het Voedingscentrum af om teveel kaneel te eten, omdat dit schadelijk voor uw gezondheid is. Kaneel bevat namelijk het stofje coumarine, wat een natuurlijke gifstof is.
Tot 2 theelepels kaneel per dag is aanvaardbaar, en dan maakt het niet uit welke soort je kiest. Gebruik je meer, dan raad ik je aan om Ceylon Kaneel te gebruiken omdat de hoeveelheid Cumarine in Ceylon Kaneel fors lager is dan in Cassia Kaneel.
Kaneel heeft een ontspannend effect voor de spieren en daardoor zal je dus minder krampen ervaren tijdens de periode van de maand. Je kan kaneel ook drinken, door bijvoorbeeld een instant health boost te maken.
Toch raden veel voedingsexperts aan om in plaats daarvan ceylon kaneel te gebruiken. Vooral als je last hebt van een schommelende bloedsuikerspiegel kan het dagelijks eten van een klein beetje Ceylon kaneel helpen om alles onder controle te houden.
Van oudsher wordt kaneel aanbevolen bij spijsverteringsproblemen en maag-darmklachten. De olie in kaneel kan de doorbloeding van je spijsverteringsstelsel en de aanmaak van spijsverteringssappen bevorderen. Vandaar dat het gebruik van kaneel vaak de eetlust opwekt en kan helpen tegen zure oprispingen.
Het coumarinegehalte van Ceylon kaneel is heel laag. Een hoge inname coumarine kan leverschade veroorzaken en de bloedstolling remmen. Bij langdurig gebruik van veel coumarine, is het mogelijk kankerverwekkend. Uit voorzorg is het daarom beter om niet lange tijd achter elkaar veel Chinese kaneel te eten.
Hoesten, bloedneuzen, een brandende keel en overgeven zijn wel veel voorkomend. Kaneelpoeder bestaat voornamelijk uit cellulose, dat niet wordt afgebroken in de longen en permanente veranderingen in het weefsel kan veroorzaken. Hierdoor kan de longfunctie achteruitgaan.
Kaneel blijkt, dankzij het aanwezige chroom, een stabiliserende werking op je bloedsuikerspiegel te hebben. En het helpt je lichaam beter met suiker om te gaan door het om te zetten in energie. Kaneel wordt ook wel een vetverbrandend voedingsmiddel genoemd.
Het regelmatig drinken van een kopje thee met kaneel kan helpen om je bloedsuikerspiegel op peil te houden. Kaneel helpt namelijk om suiker vanuit het bloed naar de cellen te verplaatsen. Daarnaast ben je minder snel geneigd om naar zoete dingen te grijpen, omdat kaneel je zoete trek al grotendeels stilt.
Uit onderzoek is daarnaast gebleken dat het verwerken van een halve theelepel kaneel per dag in onze voeding slecht cholesterol en de bloeddruk verlaagt. Mede door het feit dat kaneel bloedverdunnend werkt, wordt het risico op hart- en vaatziekten verkleint.
Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt. Dit in combinatie met een gezond dieet en regelmatige beweging houdt je hart in topconditie! Kaneel helpt mogelijk hersenziekten zoals Alzheimer en Parkinson voorkomen.
ALTERNATIEVEN VOOR KANEEL
Omdat kaneel in allerlei gerechten gebruikt wordt, is het moeilijk te vermijden. Maar als je allergisch bent voor de specerij, het niet verkrijgbaar is, of je gewoon geen fan bent van de smaak, vervang het dan door nootmuskaat, kruidnagel of piment.
Ceylon kaneel gemalen is afkomstig uit Sri Lanka en staat bekend als de beste kaneel ter wereld. Je gebruikt het niet alleen voor zoetigheden zoals koekjes en gebak, maar ook voor pasta's, stoofschotels, couscous en zelfs marinades.
Twee soorten kaneel, twee oorsprongen
Maar Ceylon kaneel (ook wel 'echte kaneel' genoemd) komt van een andere boom, uit een ander gebied, heeft een andere kleur, structuur en vorm en geeft je gerechten een andere smaak dan cassia. Behoorlijk wat verschillen dus. Beide soorten komen van de kaneelboom, de Cinnamomum.
Er is geen goed wetenschappelijk bewijs dat het eten van kaneel helpt om de bloedsuiker te verbeteren. Het gebruiken van kaneel om je bloedsuiker stabiel te houden is daarom niet aan te raden. Het is onduidelijk of kaneel een rol speelt bij het regelen van de bloedsuiker.
Je hebt maar 1 stokje kaneel nodig voor in de thee en dat is hooguit 2 gram. Dat betekent niet dat je daarom maar heel veel kaneel moet gaan eten, want een teveel wordt afgeraden omdat dat schadelijk kan zijn. Maar kaneelthee is dan wel een gezonde keuze.
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt.
Kaneelstokjes geven een extra aroma aan siropen, melk, chocolademelk of koffie. Daarvoor laat je het stokje gewoon even meekoken of trekken in de warme drank. Kaneelpoeder kun je gebruiken in gebak, bij couscous, pasta's en marinades. Ook een tomatensaus kun je afronden met een snuifje kaneel.