Een A4 codering is de zwaarste codering. Er is geen bank in Nederland die een klant accepteert met een A4 codering. Zelfs met een acceptabele plausibele verklaring is dit onmogelijk. Ook bij een hypotheekaanvraag met A3 codering heb je helaas geen kans op een hypotheek.
Bij deze code gaat het om een afboeking of om een kwijtschelding: Bij een afboeking besluit de kredietaanbieder om voorlopig niets te doen om de betalingsachterstand en het krediet terugbetaald te krijgen. In dat geval zie je een code 3. Het krediet is nog niet beëindigd.
Wat is een A1-codering? Een A1-codering krijg je wanneer je een betalingsachterstand hebt opgelopen en een betalingsregeling hebt afgesproken met de kredietverstrekker.
Er zal een juridisch verzoek ter verwijdering van de negatieve BKR-registratie worden opgesteld en verzonden naar de kredietverstrekker. De kredietverstrekker is vervolgens verplicht een belangenafweging te maken.
De volgende leningen zijn niet bij BKR bekend: Een studieschuld. Een lening van vrienden of familie. Een hypotheek voor je eigen huis.
Voor klanten die kiezen voor Achteraf Betalen via Klarna is er niets aan de hand. Klarna hanteert een betalingstermijn van 14 dagen. Deze facturen worden dan ook niet geregistreerd bij BKR; ook niet als ze niet op tijd betaald worden. Deze betaalwijze valt dan ook onder de Wet Incasso Kosten (W.I.K.)
Het verwijderen van een BKR-registratie is in principe gratis. Dat is eigenlijk wel zo met iedere vorm van dienstverlening. Zo kunt u ook zelfstandig uw auto repareren of een letselschadezaak behandelen.
Een hypotheek met BKR A2 code
Zeker een A2 code, waarbij het krediet in zijn geheel opeisbaar is, kan dit het afsluiten van een hypotheek erg lastig maken. Deze registratie bij het BKR geeft inzicht in de financiële situatie en kan voor een hypotheekverlener de doorslag geven om u geen lening te verstrekken.
Een hypotheek met een BKR A3 codering afsluiten is niet mogelijk. Er is een deel van de lening niet terugbetaald. Een nieuwe bank zal het risico niet willen lopen dat een de hypotheek niet terug betaald wordt. De codering blijft 5 jaar staan nadat de laatste betaling op de lening is gedaan.
Code A3: er is een bedrag van € 250,- of meer afgeboekt. Als de afboeking wegens finale kwijting plaatsvindt, wordt ook een einddatum gemeld. Code A4: de betrokkene was onbereikbaar. Code A5: er is een preventieve betalingsregeling getroffen voor een hypotheek.
H codering: De H staat voor ´herstel´ en dit is de meest positieve BKR codering/notering die je kunt hebben. De H notering betekent dat je geen schulden meer hebt. A1 codering: Je hebt een betalingsachterstand en er is een betalingsregeling getroffen.
Kun je de achterstand niet op korte termijn terugbetalen dan zijn er geen mogelijkheden om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Een codering blijft op jouw naam staan tot 5 jaar na de hersteldatum of aflosdatum van de totale lening.
Een BKR A4-codering laat zien dat iemand een betalingsachterstand op een lening of ander tegoed heeft opgelopen. Daarbij geeft de “4” aan dat de kredietverstrekker geen contact heeft kunnen krijgen met de drager van de registratie. Vorderingen op basis van de schuld konden hierdoor niet worden geïnd.
Je hebt een betalingsachterstand weer ingelopen en je krediet loopt gewoon door. Naast de achterstandsmelding (A) zie je dan een herstelmelding (H). Je hebt een geregistreerde betalingsachterstand (A) en je hebt een betalingsregeling afgesproken om de betalingsachterstand en het krediet terug te betalen.
Een code 2 betekent dat de kredietverstrekker het bedrag dat u nog moet betalen in één keer opeist. Dit betekent dat de kredietverstrekker van u verwacht dat u het hele openstaande bedrag in één keer terugbetaalt.
Stuur een brief naar uw kredietverstrekker
Stuur onze voorbeeldbrief verzoek verwijderen BKR-registratie naar de kredietverstrekker, waarin u vraagt om de negatieve registratie te verwijderen. Kredietverstrekkers zijn de partijen die u geld uitlenen, zoals banken of bedrijven.
Ook met een H-codering is het soms mogelijk om geld te lenen. Dit hangt echter af van de voorwaarden die de kredietverstrekker stelt. Vaak gelden er strengere eisen als je een lening afsluit met een H-codering. Zo kijken kredietverstrekkers extra scherp naar je inkomsten en je uitgaven.
Als je een hypotheek aanvraagt, controleert ASN Bank of je geregistreerd staat bij het BKR. Zo kunnen we beter inschatten of je de hypotheek kunt betalen en of de hypotheek past bij jouw financiële situatie.
Hoe lang duurt het actief verwijderen van een BKR-registratie? Reken voor het verwijderen van een BKR-registratie op een duur van twee à drie maanden.
De A-codering krijg je bij een betalingsachterstand van ongeveer drie maanden. Door deze code kan het lastiger worden om een hypotheek af te sluiten en een huis te kopen.
Uit onderzoek blijkt dat 28% van alle kopers in 2021 niet tijdig de hypotheek in orde kregen. Een verlengingsverzoek van het financieringsvoorbehoud is dan ook niet heel bijzonder te noemen. Soms komt een tweede verzoek tot verlenging ook voor. Dan is het wellicht nodig om kritisch door te vragen.
Hoe kan ik mijn registratie inzien? Je kunt bij ons online je kredietoverzicht opvragen. Op je overzicht vind je altijd de actuele gegevens die wij van je hebben. Je registratie inzien is gratis.
Veel mensen denken dat je geen hypotheek kunt krijgen als je staat geregistreerd bij ons. Dat is niet waar. In de meeste gevallen werkt een registratie in je voordeel want een hypotheekaanbieder ziet dat je betaalgedrag in orde is.
Vijf jaar nadat je kredietaanbieder laat weten dat jullie de kredietovereenkomst beëindigen, verwijderen we je registratie. We bewaren je gegevens 5 jaar omdat de ervaring leert dat mensen met betaalproblemen vaak opnieuw in de problemen komen. Dit willen we graag voorkomen.