Geef je baby iets voor z'n verstopte neus. Gebruik een neusspray bedoeld voor baby's (de huisarts kan je adviseren) met zoutoplossing of probeer de neus van je baby met een neuspompje leeg te maken. Je kunt ook z'n matrasje iets verhogen bij het hoofdeinde, zo kan je baby vrijer ademhalen.
Wat te doen als je baby verkouden is? Bij de drogist of apotheek kun je speciale neusspray voor baby's kopen of neusdruppels met kant-en-klare zoutoplossing. Spray voor het slapen gaan eenmaal in elk neusgat. Gebruik bij je baby nooit een neusspray bedoeld voor jonge kinderen of volwassenen.
Soms heeft een baby wel hulp nodig met het vrijmaken van de neus en luchtwegen omdat de longen nog niet volledig ontwikkeld zijn. Hou dus in de gaten wanneer je baby een verstopte neus heeft, zodat je deze kunt leegmaken. Wanneer je baby sneller dan normaal ademt, kan er sprake zijn van een verstopte neus.
Eerst druppel je in het ene neusgat, dan in het andere. Tussen de twee laat je even tijd zodat je baby kan ademen. Tip: Bij een pasgeborene kan je vooraf al eens reinigen met een wattenstaafje en fysiologisch water. Als hij dan niest, komt het snot er vanzelf uit.
Alle kleine kinderen krijgen het RS-virus, meestal al als baby. Uw kind is dan verkouden, hoest en heeft soms koorts of oorpijn. Geef uw kind vaker iets te drinken.
Dit komt omdat baby's in de eerste levensmaanden slechts door hun neus ademen. Ze kunnen niet vanzelf overschakelen op een mondademhaling, terwijl volwassenen dit probleemloos doen.
Als de neus van je baby verstopt is, kan slapen lastig zijn. Want als je kindje plat op de rug ligt, hoopt het slijm vaak op in de neus, waardoor ademhalen lastig is. Kijk dus of je het hoofdeinde van het bedje iets kunt ophogen door een kussen of opgerolde handdoek onder het matras te leggen.
Wiegendood komt echter vooral voor tijdens de eerste zes maanden na de geboorte en meestal niet vlak na de geboorte. Daarnaast is er ook een duidelijke piek zichtbaar in de leeftijdsperiode van 2 tot 4 maand.
Bij voorkeur doet u dit voor iedere voeding tot maximaal 8x per dag. Kind 6 maanden tot 1 jaar: 1 ml in elk neusgat voor de voeding/maaltijd en voor het slapengaan tot maximaal 8x per dag. Kind 1 tot 6 jaar: 1-2 ml in elk neusgat voor de voeding/maaltijd en voor het slapengaan tot maximaal 8x per dag.
Adem inhouden kan geen kwaad
Je kind gaat vanzelf weer ademen en zal niet stikken. De periode dat de hersenen geen zuurstof krijgen is zo kort dat het geen gevolgen heeft. Om andere, ernstiger oorzaken uit te sluiten, is het verstandig om naar de huisarts te gaan als je kind vaker zulke aanvallen heeft.
We spreken van wiegendood of het 'Sudden Infant Death Syndrome (SIDS)' als je kind onder de leeftijd van één jaar plots onverwacht komt te overlijden, zonder dat je kind duidelijk ziek was of er bij hem/haar een afwijking werd vastgesteld die het overlijden zou kunnen verklaren.
De kans op wiegendood is sterk verhoogd als een baby op de buik te slapen wordt gelegd. In rugligging is er het minste risico dat een baby met zijn gezichtje onder of tegen een dekentje of matrasje komt te liggen.
Als uw neus verstopt is, kunnen neusdruppels met zout water soms een beetje helpen. U kunt zout water zelf maken: los een theelepel zout op in een limonadeglas met lauw water. Doe een paar keer per dag een paar druppels in ieder neusgat (doe dit alleen bij volwassenen).
Tip 4: Leg een ui naast je bed
Deze tip uit grootmoeders tijd helpt je de nacht doorkomen. De geur zorgt ervoor dat je luchtwegen vrij worden gemaakt en een verstopte neus verleden tijd is. Snij een ui door de helft en leg hem op een schoteltje.
Meestal is er geen hoge koorts, maximaal 38,5° Celsius, behalve bij kleine kinderen. Een verkoudheid duurt over het algemeen niet langer dan een week. Als de verschijnselen van verkoudheid niet na 10 dagen zijn verdwenen, is er iets anders aan de hand, bijvoorbeeld een kaakholteontsteking of een allergie.
Is uw kind snel en vaak verkouden, dan kunt u langer doorgaan met één keer per dag spoelen. Heeft uw kind een sonde dan kunt u bijvoorbeeld twee keer per dag de neusspoelen.
Kijk en luister goed naar uw kind De eerste signalen van een benauwdheid zijn over het algemeen: kuchen, hoesten en/of piepen, toenemend snel ademen (soms ook een snelle hartslag). Het kind is humeurig, onrustig en/of moe (wil niet spelen/slapen).
Steek het neusstukje voorzichtig in het neusgat dat verstopt zit. Sluit het andere neusgat af met je vinger. Laat nu het pompje langzaam los zodat het zich kan vullen met de snottebel. Herhaal indien nodig en druppel daarna wat moedermelk of zoutoplossing in het neusje.
In de meeste gevallen is een onregelmatige ademhaling normaal en is er niets aan de hand. Een pasgeboren baby heeft een zogenaamde periodieke ademhaling. Ze ademen steeds sneller en dieper, dan langzamer en oppervlakkig en dan pauzeren ze voor maximaal 15 seconden. Ze beginnen opnieuw met steeds dieper ademhalen.
Gebruik een neusspray voor zuigelingen (Win medisch advies in alvorens het te gebruiken van de neusspray). Gebruik vervolgens de neusreiniger van Hoy en Dia om al het loslopende snot te verwijderen en uw baby en kind beter te laten ademen.
Ondersteun de kaken (zorg dat je de mond niet afsluit) geef direct 5 slagen tussen de schouderbladen. leg een hand op het achterhoofd van de baby. draai de baby om zodat hij met de rug op je andere arm ligt.
Vermijd tocht
Zorg ervoor dat je kindje niet op de tocht ligt. Denk aan wind door open ramen en deuren, een ventilator of airco. Dit is niet goed voor je baby. Heb je een airco, volg de gebruiksaanwijzing en zet hem maar een paar graden kouder dan de buitentemperatuur.