Schadelijke UV-straling kan ook door glas gaan. Daardoor kan je huid nog steeds schade oplopen als je in de schaduw of onder een parasol zit. Gebruik dus zonnebrand van minimaal factor 30, dat je dertig minuten voordat je in de zon gaat moet opsmeren. Herhaal dit elke twee uur, of vlak na het zwemmen of sporten.
Ja, zelfs in de schaduw kun je bruin worden. Want ook in de schaduw kan uv-straling namelijk je huid bereiken De reden hiervan is dat een deel van de uv-straling wordt weerkaatst door de aarde, bijvoorbeeld door water of zand. Daardoor kan uv-straling je ook bereiken als je in de schaduw zit.
Sommige mensen zoeken de schaduw op tijdens zonnige dagen. Zij denken soms ten onrechte dat zij in de schaduw niet bruin kunnen worden. Dit is niet waar, want zelfs in de schaduw kunnen we bruin worden. Dit komt doordat de uv-straling ook in de schaduw de huid weet te bereiken.
Ondanks het bewolkt is weten uv-stralen zich tot de aarde door te dringen. Hierdoor kun je ook bruin worden als het bewolkt is. Bruin worden zonder de zon is dus goed mogelijk, pas daarom ook goed op en smeer je huid goed in.
Dat u kunt verbranden in de schaduw, heeft te maken met weerkaatsing van de UV-straling. Op die manier kan de zon u met een omweg toch bereiken, ook als u beschut zit. En zo kunt u alsnog bruin worden, maar dus ook verbranden.
Water, maar ook stranden weerkaatsen uv-stralen. Daardoor gaat de bruining sneller dan in een park. Tegelijkertijd wordt de kans op schade ook groter als je zont op een strand of op een bootje op het water. Pas dus op.
Kan je onder water bruin worden? Water laat UV-licht door. Dus je bent niet beschermd tegen de zon als je bijvoorbeeld aan het snorkelen bent, en kunt dus ook bruin worden (of verbranden!).
Als de zon schijnt, zullen de melanocyten in onze huid extra melanine produceren. Zo vormen ze een beschermend laagje dat ervoor zorgt dat de schadelijke uv-stralen minder diep in de huid doordringen. Die extra melanine zorgt ervoor dat je huid een bruin kleurtje krijgt.
Kun je bruin worden achter glas? Achter gewoon vensterglas bruint de huid weinig, omdat het glas een deel van het zonlicht tegenhoudt. Met name het krachtigste deel van het ultraviolette licht, het UV B-licht, dringt niet door glas. En het is precies dat soort licht dat in de huid de aanmaak van melanine, stimuleert.
De dunne huid van je gezicht verbrand sneller en als je verbrandt, zul je sneller vervellen. En we weten allemaal wat dat betekent: bye, bruin gezicht. Ga dus zo'n 10 minuutjes in de zon met je gezicht en zoek daarna weer de schaduw op. Wissel dit af en je gezicht zal steeds een beetje bruiner worden.
Pigment – Wanneer je veel in de zon komt, worden er meer en grotere melanoyten gemaakt en komen ze, als een soort verdedigingsleger, naar de oppervlakte van de huid. Omdat de pigmentkorrels bruin gekleurd zijn, krijgt je huid een bruine kleur. Deze bruine kleur is dus eigenlijk je natuurlijke zonnebrandcrème.
In de middaguren kun je de zon beter vermijden. Tussen 12.00-15.00 uur is de zon wel heel erg fel! Dan is de kans groter dat je rood wordt, dan bruin.
Amper, als de zon het sterkst is, wordt je het bruinst, hoe minder sterk de zon is, hoe langzamer en minder bruin je wordt. Tussen 12 en 3 uur 's middags verkleur, of verbrand, je het snelst en het meeste. Het bruinen heeft niets te maken met de temperatuur. De zonnekracht is savonds minder, maar niet weg.
Onderzoek heeft aangetoond dat de zongebruinde kleur van mensen met een blanke huid gelijk staat aan maximaal SPF 5. Ondanks de bruine kleur is het dus nog steeds mogelijk dat de huid verbrandt en DNA schade oploopt.
“Jawel, ook onder een parasol kun je verbranden. Ten eerste is de kans groot dat je onder een parasol veel indirecte straling meepakt (de aarde weerkaatst een deel van de stralen in een andere richting). En daarnaast zijn de meeste parasols niet gemaakt van UV-werend materiaal.
Nederland: In de zomer is de zonkracht tussen de 4 en 7. Bij zonkracht 7-8 verbrandt de onbeschermde huid al na 10-15 minuten. Spanje: Hier is de zonkracht vaak 10. Een onbeschermde huid verbrandt dan in minder dan 10 minuten.
'Veel mensen denken dat een zongebruinde huid geen kwaad kan en het zelfs gezond is. Een beetje verkleuring beschermt inderdaad maar vergis je niet: Een door de zon(nebank) gebruinde huid is een DNA -beschadigde huid, veroorzaakt door UV-straling.
Nee, je wordt ook niet bruin achter autoglas. Je huid kan wel beschadigen door UVA-straling. Veel voorruiten van auto's worden behandeld, zodat ze die straling tegenhouden (maar niet allemaal). Smeer je dus alsnog goed in met zonnebrand met UVA- en UVB-bescherming.
Laat het zonlicht binnen!
Het heeft helaas geen zin om achter glas in de zon te gaan zitten. Vitamine D wordt alleen in de huid aangemaakt onder invloed van UV-B licht. Deze UV straling wordt tegengehouden door glas.
Ga sporten in de zon. Bewegen in de zon zorgt ervoor dat alle kanten van je lichaam straling krijgen, dus je wordt mooi egaal bruin. Daarnaast zorgt het zweet op je lichaam ook voor extra weerkaatsing van de straling, dus je wordt iets sneller bruin.
Kun je toch bruin worden als je zonnecrème (factor 30) gebruikt? Een zonnecrème houdt het bruiningsproces niet tegen, het gaat gewoon trager. Je zult dus ook met een factor 30 bruin worden… maar vergeet niet dat bruin worden het gevolg is van schade die je huid oploopt: zonder huidschade kun je niet bruin worden.
Eet wortels
In wortels zit bètacaroteen: een stofje dat er daadwerkelijk voor kan zorgen dat je huid bruiner oogt. Let wel: om dit te bewerkstelligen moet je wel een paar glazen wortelsap én één à twee wortelen per dag eten.
"Als je slaapt, draai je je maar heel weinig om. Hierdoor lig je lang met hetzelfde stuk huid in de zon. Dit zorgt ervoor dat dat stuk huid meer zonneschijn opvangt dan de andere stukken, waardoor je dus plaatselijk bruiner bent.
Een bruinversneller is een actief bestanddeel dat de hoeveelheid melanine in de opperhuid doet toenemen. Zo verschijnt er sneller een natuurlijke bruine teint. Door het effect van de UV-stralen bruint de huid vlugger.