Is een steek van een hoornaar gevaarlijk? Alleen als u allergisch bent. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met een arts. Een steek van een (Aziatische) hoornaar kan pijnlijker zijn dan een steek van een gewone wesp.
Koel de plaats van de steek met een nat kompres of een coldpack. Neem een pijnstiller zoals paracetamol bij veel pijn. Gebruik eventueel een zalf tegen huidirritatie, bijvoorbeeld zalf met menthol, aloë vera of calendula.
De hoornaar is de grootste inheemse wesp in België. Ze zijn minder agressief dan gewone wespen, maar een steek kan pijnlijker zijn. In de meeste gevallen is een steek ongevaarlijk.
Er is echter één hoornaar die wel levensbedreigend voor de mens is: de Aziatische reuzenhoornaar (Vespa Mandarinia). Deze komt momenteel enkel in het verre oosten voor. Zeker niet te verwarren dus met de Aziatische hoornaar die af en toe bij ons voorkomt.
Hoornaars steken na een bedreiging
Europese hoornaars steken alleen als ze zich bedreigd voelen, net als andere wespen. Voorafgaand aan een hoornaar steek, hoor je als waarschuwing vaak de werksters luid brommend aanvliegen. Dit gebeurt meestal in de volgende situaties: Je benadert een hoornaarsnest te dichtbij.
Er is één ding waar hoornaars absoluut niet tegen kunnen: dat je te dicht bij hun nest komt. Als dat gebeurt, kunnen ze wél heel agressief reageren. Liever blijf je op minimaal vijf meter van het nest, om een aanval te voorkomen.
De steek is zeer pijnlijk. Men ziet lokale roodheid, een zwelling van enkele centimeters en een lichte verharding. Meestal gaat dit gepaard met jeuk. Deze reactie, veroorzaakt door vasoactieve amines en peptiden, verdwijnt meestal enkele uren na de steek.
Hoewel de kans om door een hoornaar te worden gestoken heel klein is (ze zijn een stuk minder agressief dan normale wespen), kan het dodelijk zijn wanneer ze besluiten in groep aan te vallen of als u allergisch bent.
Een hoornaar steek is pijnlijker dan een steek van een gewone wesp, want ze heeft een langere angel. Of de steek ook gevaarlijk is, hangt af van waar u wordt gestoken, of u door veel hoornaars wordt gestoken en of u allergisch bent voor wespengif.
Hoornaars vangen vooral andere insecten, waaronder bijen maar ook grote insecten als libellen, en likken vaak het uittredende sap van beschadigde bomen, waarbij ze ook de bastranden openknagen met hun grote kaken. Hoornaars zijn in de herfst op afgevallen fruit te vinden, maar komen niet af op zoetigheden.
De hoornaar heeft eigenlijk maar één echte natuurlijke vijand in Nederland en dat is de wespendief. Deze roofvogel is gespecialiseerd in het vinden van bijen en wespennesten om ze vervolgens één voor één op te peuzelen.
Hoewel hoornaars een erg negatieve naam hebben en mensen hun agressie vrezen, zijn hoornaars van nature niet geïnteresseerd in mensen en worden alleen agressief in verdediging van het nest. Ze worden doorgaans ook wel de grote vriendelijke reus onder de wespen genoemd.
De hoornaar is een vrij agressief vliegend insect en valt al snel mensen aan, althans dat denken veel mensen. Het is echter zo dat slechts een twintigste van alle meldingen in Nederland na een insectenbeet komt van de hoornaar, dat is behoorlijk laag. Wel is de steek van een hoornaar enorm pijnlijk.
Heeft de persoon een wespensteek in de mond, hals of nek? Wees alert en bel direct 1-1-2 wanneer iemand benauwd lijkt te worden. Dit klinkt misschien heftig maar door de zwelling kunnen de luchtwegen afgesloten worden waardoor verstikkingsgevaar een direct risico is.
Bijen zijn vreedzamer dan wespen, maar als hun nest wordt bedreigd of als je op ze trapt, halen ze hun wapen tevoorschijn. Een bijensteek is doorgaans minder pijnlijk dan een wespensteek, al bevat een bijensteek meer gif. Bijen steken echter maar één keer, waarna ze langzaam sterven.
Een hoornaarsnest herkennen van de Europese hoornaar is vrij eenvoudig. Het is gelig tot roodbruin van kleur en er zitten lichte en donkere strepen op. De vorm van het nest is ook vrij uniek: het wordt bedekt door schelpvormige lagen. Er leven 100 tot 1000 hoornaars in het nest.
De Aziatische hoornaar is goed te herkennen aan zijn volledig zwarte borststuk. Ook de poten zijn zwart, maar de uiteinden van de poten zijn knalgeel. Op het achterlijf is aan de voorzijde een smalle gele band te zien. Verder naar achter is een dikkere gele band zichtbaar.
hoe hoger de luchttemperatuur hoe verder wespen zich van hun nest zullen verwijderen om te foerageren doorgaans is deze afstand niet groter dan enige honderden meters, max. ca. 1 km.
Een steek van een (Aziatische) hoornaar kan pijnlijker zijn dan een steek van een gewone wesp. De kans dat u door een hoornaar wordt gestoken, is echter veel kleiner dan dat u door een gewone wesp wordt gestoken. Hoornaars komen namelijk niet af op zoetigheid en eten.
Een horzel heeft namelijk geen angel of scherpe tanden. Daarom hoef je niet te vrezen voor een horzelsteek. Wel moet je uitkijken voor dazen en hoornaars (grote wespensoort). Als je daardoor gestoken wordt, kun je er flink last van krijgen.
Door hevig hun vleugels te laten trillen, stijgt de temperatuur gedurende 30 minuten binnenin de bol tot ongeveer 46 graden Celsius. Hoewel de bijtjes deze temperatuur (nog net) aankunnen, betekent dit het einde voor de hoornaar – die oververhit raakt en omkomt.
Kogelmier: Pijn 4+
Pas op waar je je voeten neerzet in de jungle van Zuid- en Midden-Amerika. De bosbodem huisvest het insect met de pijnlijkste steek ter wereld, de kogelmier. Zijn gif bevat de stof poneratoxine. De gifstof beïnvloedt de elektrische signalen in de hersenen en blokkeert ionenkanalen in de synapsen.
Laat het nest met rust; hoornaar zijn relatief vriendelijke insecten en steken alleen uit noodweer. Zolang u het nest niet aanraakt of de kolonie overstuur maakt zal er niks gebeuren. Bel een ongediertebestrijder; dit is in het geval van een hoornaar altijd de beste optie.
Nesten worden meestal gebouwd in boomholten of in de grond. Soms worden er nesten gebouwd op plekken als een spouwmuur, nestkast, onder aan dakgoten of tussen muren. Vaak is de hoornaar dan tot last is een hoornaar nest verwijderen de enige optie.