De meeste baby's dalen vanaf de 30e week van de zwangerschap in. Veel aanstaande moeders zijn bang dat dit te vroeg is, omdat zij denken dat de baby dan ook eerder geboren wordt. Dit is echter niet het geval! Het moment van indalen zegt niets over het tijdstip van de geboorte.
Als je baby is ingedaald kun je ook last hebben van een drukkend of zeurend gevoel onderin je bekken of in je vagina. Je kunt ook een zwaar gevoel op de bekkenbodem ervaren wanneer het hoofdje ingedaald is; met name bij het opstaan en beginnen met lopen.
Sommige baby's doen dat tussen de 30 en 38 weken, maar andere baby's beginnen pas met indalen tijdens de bevalling.
Dit kan erg verschillen per vrouw. De ene vrouw merkt het al in de 30e week terwijl het bij de andere vrouw in de 35e week op gang komt. Het bekent niet dat wanneer je baby in de 30e week indaalt, je eerder zal bevallen dan wanneer je baby in week 35 indaalt.
De meeste baby's worden geboren tussen de 37 en 42 weken, dit is een normaal termijn. Vaak zien we dat de meeste baby's net na de 40 weken besluiten te komen, 20% gaat voorbij de 41 weken en slechts 5% voorbij de 42 weken.
Je kunt je grieperig of vaag gaan voelen. Ook kun je te maken krijgen met diarree, zuurbranden, misselijkheid door begin bevalling en overgeven. daarnaast kan diarree een teken zijn voor het begin van een bevalling. Last hebben van zware rugpijn is ook een symptoom van een naderende bevalling.
Grootste kans in week 40-41
In de weken die daartussen worden dus de meeste baby's geboren. In week 40-41, de week van de uitgerekende datum, heb je de meeste kans om te bevallen.
Ook als het hoofdje van de baby al diep is ingedaald kan gemeenschap geen kwaad.
De verloskundige voelt regelmatig of je buikbaby ook daadwerkelijk is inge- daald. Soms kun je het zelf ook voelen. Bijvoorbeeld als je op de fiets zit. Je voelt dan bijna het hoofdje tussen je benen.
De Amerikaanse verloskundige Gail Tully heeft de methode Spinning Babies ontwikkeld in samenwerking met chiropractors. Je doet hierbij oefeningen om het bekken in balans te krijgen en ruimte in de buik te creëren. Hierdoor kan je baby gemakkelijker indalen in de ideale geboortepositie.
Signalen van vroeggeboorte
Je kunt vooraf niet weten of je te vroeg gaat bevallen. Als je al eerder een vroeggeboorte hebt gehad is de kans wel groter dat dit opnieuw gebeurt. Sommige tekenen van vroeggeboorte lijken op 'gewone' zwangerschapsklachten: Het verliezen van vocht uit de vagina.
Sommige vrouwen voelen zelf dat hun kindje in een stuitligging ligt. U kunt bijvoorbeeld gekriebel of getrappel voelen in uw bekken. Ook kunt u voelen dat er boven in uw buik iets duwt tegen uw ribben of maag.
Dansen, bewegen, wandelen. Bewegen is altijd goed, zowel in de zwangerschap als tijdens de bevalling. Tijdens de bevalling kan bewegen er zelfs voor zorgen dat de bevalling sneller gaat. Ga om de bevalling op te wekken wandelen, fietsen of zet een feel good muziekje op en ga lekker dansen.
Tijdens de zwangerschap kan je baby – totdat hij is ingedaald – zich draaien in je buik. Daarbij kan een lus in de navelstreng ontstaan. Als je baby daar met alleen zijn hoofd doorheen gaat, ontstaat omstrengeling. Bij één op de vijf zwangerschappen zit de navelstreng één keer om de nek van de baby gedraaid.
Het gemiddelde gewicht van kinderen van ouders van Nederlandse afkomst is ongeveer 1200 gram bij 28 weken. Daarna stijgt het gemiddeld ongeveer 200 gram per week. Bij 40 weken weegt een kind ongeveer 3500 gram. Wanneer lijkt de groei afwijkend?
Het voelt als een soort kramp in je onderbuik die langzaam opkomt, erger wordt en dan weer afzakt. Je kunt een wee vergelijken met een golf die aanspoelt op het strand. In het begin voel je de pijngolf aan komen rollen. Net voor de golf omslaat, is de pijn het hevigst.
Soms kun je het zelf ook voelen.. Je voelt dan bijna het hoofdje tussen je benen. Wees niet ongerust, indalen is juist goed. Zo weet je zeker dat je baby met het hoofdje eerst wordt geboren.
Vanaf 36 weken zwangerschap kun je regelmatig voorweeën voelen. Voorweeën zijn pijnlijke harde buiken die met een zekere regelmaat kunnen komen, maar vrij kort duren. Het kan een paar uur aanhouden, vooral 's nachts. De voorweeën zorgen niet voor ontsluiting, maar maken de baarmoedermond klaar voor de bevalling.
Tot ongeveer 36 weken in de zwangerschap kan uw kind nog zelf draaien. Wanneer dit niet gebeurt, kan er besloten worden om, met hulp van de gynaecoloog, het kind te draaien. Dit gebeurt meestal rond de 36 weken, soms kan dit eerder of later zijn, afhankelijk van uw situatie.
Je kunt van het indalen last hebben door stekende pijn in je vagina, pijn in je liezen en een kramperig gevoel in je onderbuik (indallingsweeën) . Lopen gaat na het indalen soms wat lastiger. Je hebt het gevoel te 'waggelen'.
Een penis of een orgasme kan het kind op geen enkele manier beschadigen. En als de zwangerschap zonder problemen verloopt, zal seks niet leiden tot een vroegtijdige bevalling.
Soms is het vrijen tijdens de zwangerschap pijnlijk. Dit kan veroorzaakt worden door de lichamelijke veranderingen rondom de vagina maar ook door een volle blaas, spierkrampen of vaginale droogheid. Wanneer het vrijen voor de zwangerschap ook al pijnlijk was, zijn er waarschijnlijk andere oorzaken.
Zo'n 30% bevalt in week 40. 76% bevalt tussen week 37 en 42 weken. Veel vaker lopen vrouwen een paar dagen “overtijd”. Men noemt het al snel overtijd, maar eigenlijk is hier geen sprake van.
Bij ongeveer 75 van de 100 (75%) vrouwen begint de bevalling vanzelf vóór de 41 weken. Deze begint met weeën of doordat de vliezen breken. Je kunt kiezen of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen.
Hieruit bleek dat de meeste baby's tussen 1 uur 's nachts en 7 uur 's ochtends werden geboren, met als grootste piek om 4 uur.