Tegenwoordig is het een geuzengroet die je vooral in voetbalstadions hoort. Wil je een Hamburger op z'n Hamburgs groeten, dan zeg je gewoon 'Moin'.
Je komt hier winkelstraten, horeca, parken en wandelpromenades tegen. Ook bekende historische bezienswaardigheden, zoals het Hamburger Rathaus en de St. Michaeliskirche liggen er in de buurt. Hamburg staat bekend om zijn mooie theaters, zoals het Staatsoper, waar de mooiste voorstellingen plaatsvinden.
Moin betekent zoiets als hoi! Meestal zeg je het 2 keer: moin, moin!
In sommige streken, zoals Oost-Groningen, klinkt de groet soms meer als moijeuh. Daarnaast wordt hij ook in de aangrenzende streken Oost-Friesland, Nedersaksen, Bremen en Sleeswijk-Holstein gebruikt en klinkt hij meestal als moin of moin moin.
12. Hoe luidt de Hamburger Gruß en het antwoord daarop. Als je een Hamburger begroet met “Hummel, Hummel”, dan is het enige juiste antwoord daarop: “Mors, Mors”. Dat is, kort gezegd de Hamburger Gruß.
Hamburg wordt gezien als een dure stad in Duitsland, maar vergeleken met Amsterdam bijvoorbeeld is het helemaal niet zo duur. Amsterdam is in vergelijking tot Hamburg kleiner en wonen er bijna 1 miljoen minder mensen als in Hamburg.
De groet goidag even of goiedag even ('goeiedag eem'), soms ook wel moi even ('moi eem') is 'n kreet die wel al gebruukt werd deur boeren in de veenbieden van Grunning en Drenthe, mar niet vake deur aandere mèensen.
Dit is eigenlijk een wens voor het eten, namelijk eet smakelijk. Mocht u in een onderneming mensen tussen de middag tegen komen of in een kantine stappen, waar mensen aan het eten zijn, dan is Mahlzeit zeker gebruikelijk als groet.
Zo is 'tot ziens' of 'daag' in het Gronings gewoon 'moi!
Als je richting Nederland gaat en vanaf Denemarken in de file staat voor Hamburg, heb je wel diverse omleidingsroutes. Dan rijd je bijvoorbeeld via de 4 of 432. Je rijdt dan altijd om en deze wegen kennen ook wel diverse kleine opstoppingen. Het is geen mooie aansluitende ring, je moet dus wel opletten.
Samenvatting. Wat zijn leuke wijken in Hamburg? Sint Pauli voor het uitgaan, Hafencity & Speicherstadt voor vintage winkels en loodsen en Schanzenviertel en Sternschanze voor hippe winkels en trendy restaurants.
Moffen duidde aanvankelijk vooral op de Duitsers uit Westfalen, die onder de Nederlanders bekend stonden als nors, boers en onfatsoenlijk, maar is later een scheldwoord geworden voor elke Duitser. Er bestaan verschillende verklaringen over de herkomst van dit woord.
Deens en Zweeds zijn onderling het meest verstaanbaar, maar ook Nederlands en Duits zijn over en weer verstaanbaar. Van de onderzochte Germaanse talen wordt het Engels door de meeste sprekers van de andere Germaanse talen verstaan.
De zegswijze 'Doe de groeten aan…' is niet meer dan een uiting van welwillendheid van spreker ten opzichte van een intieme bekende van aangesprokene. Meestal heeft men een huisgenoot van de aangesprokene op het oog: 'Groeten aan je man/ vrouw/ kind/ ouders/ broer/ zus!
Een stedentrip Hamburg is namelijk heerlijk. Hamburg heeft een gezellige Altstadt, het stoere St. Pauli, bijzondere architectuur en de mooie Alster. Laat deze Hanzestad dus niet links liggen en maak een stedentrip Hamburg.
Hup, zet dat mes erin en breng de vork naar je mond. Zo kom je er niet alleen met schone vingers vanaf, maar eet je ook langzamer. Hierdoor geniet je nog intenser van die lekkere burger. Je neemt alle ingrediënten in één hap tot je, wat zorgt voor een complete smaakbeleving.
Zeker in het geval van takeaway horen de patty en de onderste bun bij elkaar. Als daar kaas, saus of sla tussen komt, bestaat het risico dat de hele stapel bij de eerste hap uit elkaar valt. Bouw de hamburger daarom als volgt op: bunbodem, patty, bacon, kaas, ketchup, augurk, uien, tomaat, sla, mayonaise en bun-deksel.
Emigranten uit Hamburg brachten dit vleesgerecht mee naar Amerika, waar het oorspronkelijk de naam Hamburg(er) steak kreeg, dat werd verkort tot hamburger.