Rijbewijs B – Wie langer dan twee jaar het rijbewijs B op zak heeft, mag met een motor of scooter van 125 cc de weg op, op voorwaarde dat die een vermogen heeft van maximaal 15 pk (11 kW).
Heb je je autorijbewijs gehaald voor 1 januari 1989, dan mag je gewoon met alle motoren rijden. Voor alle latere rijbewijzen B tot 1 mei 2011 mag je met alle tweewielers uit categorie A1 rijden: motoren met minder dan 11 kW en 125 cc en een gewicht/vermogen van maximum 0,1 kW/kg.
Vanaf 18 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A1. Maximale cilinderinhoud van 125 cc, een maximaal vermogen van 11 kW/15 pk en een maximale verhouding vermogen/gewicht van 0,1 kW/kg.
Met een rijbewijs B mag u een auto besturen van maximaal 3500 kg. Is het voertuig zwaarder? Dan heeft u een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) nodig.
Wie langer dan twee jaar het rijbewijs B op zak heeft, mag met een motor of scooter van 125 cc de weg op, op voorwaarde dat die een vermogen heeft van maximaal 15 pk (11 kW). Wie zijn rijbewijs B na mei 2011 haalde, moet eerst vier uur scholing (zonder examen) volgen.
Met een rijbewijs B mag je auto's en busjes besturen met een totaalgewicht van maximaal 3500 kilogram en met maximaal 8 zitplaatsen (exclusief de bestuurder). Pas als een bus méér dan 8 zitplaatsen heeft (de bestuurder niet meegeteld), heb je een busrijbewijs nodig.
De meeste 125cc-motoren en scooters hebben een beperkt vermogen van maximaal 15 pk. Dat is goed voor een topsnelheid van 100 à 110 km/uur. Geen snelheid om lange ritten op de snelweg mee te maken (een paar kilometer kan wel).
Rijbewijs B (Auto)
Met een rijbewijs B mag je een voertuig van categorie AM besturen: een bromfiets, een scooter of een lichte motorfiets. Als je je autorijbewijs B behaald hebt voor eind 1988, mag je echter met eender welke motorfiets rijden, zonder beperking op vlak van cilinderinhoud of vermogen.
Bromfietsen van klasse B zijn alle voertuigen met twee of drie wielen met een maximale cilinderinhoud van 50 cc of een elektrische motor waarvan de maximumsnelheid 45 km/u is.
Mag ik met een B-rijbewijs een motorscooter rijden? Het is mogelijk om met een B-rijbewijs een motorscooter te besturen. Dit kan alleen wanneer u uw rijbewijs vóór 19 januari 2013 heeft behaald en het voertuig een trike of MP3 LT-motorscooter is.
In Nederland moet je voor het besturen van een 125 cc motor gewoon je A rijbewijs hebben, maar er zijn landen in Europa waar je deze “lichte” motor mag besturen met je B rijbewijs.
Voor het motorrijbewijs gelden de volgende rijbewijscategorieën: Categorie A1: voor motorfietsen met een motorinhoud tot 125 cc en een motorvermogen van maximaal 11 kilowatt (kW). Categorie A2: voor motorfietsen met een vermogen van maximaal 35 kW. Categorie A: voor motorfietsen met een onbeperkt vermogen.
Gemiddeld moet je al snel op zo'n €1.000,- rekenen als het gaat om de kosten die gepaard gaan met een motorrijbewijs A1.
Na een maand (ten vroegste) kan je via het examencentrum het examen op de openbare weg afleggen. Minimum nog eens 3 uur opleiding in een rijschool volgen – in totaal dus minimum 12 uur – en de twee praktijkexamens op privéterrein en op de openbare weg direct afleggen.
Voldoende reden om even stil te staan bij deze opmerkelijke evolutie. Naast de praktische aspecten, is deze 'motorfiets' bijzonder toegankelijk voor heel wat automobilisten. Wie een rijbewijs B (voor een personenwagen) twee jaar op zak heeft, mag met een 125 cc motor rijden, zolang die niet krachtiger is dan 15 pk.
Ben je 2 keer niet geslaagd voor je theorie-examen? Dan ben je verplicht om 12 uur theorieles te volgen. Hiervoor betaal je 120 euro + 30 euro administratiekosten.
Een 125cc mag niet op de autostrade, de minimum cilinderinhoud moet 250 cc zijn.
Een 125cc motor met een vermogen van maximaal 11kW/15pk is de motorfiets voor beginners. De snelheid kent een limiet vanwege het beperkte vermogen in combinatie met de cilinderinhoud. De 125cc motor is ideaal voor beginners met een A1 rijbewijs.
Lekker snel door het verkeer heen met je Sprint 125 want met 10,7pk mag je zeker niet klagen. Hij heeft een topsnelheid van zo'n 91km per uur en dat is in de meeste gevallen meer dan voldoende. Hij accelereert snel wat betekent dat je snel op topsnelheid bent.
Heeft u een geldig autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A, A1 of A2)? Dan hoeft u geen apart bromfietsrijbewijs te hebben. U krijgt het rijbewijs AM automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs. U hoeft dus ook geen apart bromfietsexamen te doen.
Hebt u een rijbewijs B + code 96? Dan mag u een voertuig categorie B besturen met een aanhangwagen of oplegger met een maximaal toegelaten massa van meer dan 750 kg, op voorwaarde dat de maximaal toegelaten massa van dit samenstel niet meer dan 4.250 kg bedraagt.