Een uur is vaak voldoende. Om een goed resultaat te krijgen adviseren wij de volgende aanpak: Start het beregenen en laat de sproeiers open tot er plassen ontstaan of water wegloopt.
Hoe werkt de druppelslang? Het water dat door de druppelslang stroomt, druppelt zachtjes via de poreuze buitenkant van de slang naar buiten. Hierdoor worden je planten op de juiste plek van water voorzien. Doordat het water langzaam druppelt, krijgt het voldoende tijd om goed in de grond te zakken.
In feite is het geen gaatje, maar een membraan, een dun vliesje, waarlangs het water, onder druk, door komt gedruppeld, en dat zich daarna weer vanzelf sluit, zodat er geen vuil in de slang kan komen. Door die slimme techniek kunnen de gaatjes niet verstoppen.
Hoeveel water gebruikt een druppelslang? De zweetslang/druppelslang verbruikt ongeveer 10 liter water per uur per meter.
Maar waar moet je op letten? Wanneer je nieuwe druppelslangen aanschaft, dan is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal punten, te weten de kleur, de diameter, de ponsafstand, het type druppelaar, het drukbereik en de aanwezige pompinstallatie.
Druppelslangen en zweetslangen zijn niet vorstbestendig. Daarom is het verstandig om voor de winter het water uit de slangen te laten stromen.
Vanwege de lage waterafgifte kan er relatief veel meters druppelleiding op de waterleiding aangesloten worden. Vaak wel tussen de 100 en 125 meter. De meest druppelleidingen hebben een waterafgifte van 2 liter per uur per druppelaar. Dus ongeveer 6 liter per meter leidinglengte.
het bereik ligt tussen de 5 en 15 meter. - Sportveldsproeiers hebben een groter bereik dan de gazonsproeier, vaak vanaf 10 tot wel een meter of 20. Om deze afstanden te halen is vaak een pomp nodig die voldoende druk levert.
Je kan maximaal 100 meter druppelslang aansluiten op je buitenkraan. Dit geldt echter enkel voor de reguliere druppelslang (2.3 liter per uur). Druppelslangen welke een hogere waterafgifte hebben, dienen altijd op een pomp aangesloten te worden.
Om de druppelslang goed te laten functioneren is er een minimumale benodigde druk nodig van 1,0 bar en een maximale druk van 4,2 bar. De druppelslang is geschikt voor een watertemperatuur niet hoger dan 38°C.
Druppelslang aanleggen in de tuin
Ondergrondse druppelslang zie je niet, dit heeft dan ook vaak de voorkeur. Leg je de druppelslang in een border dan houd je tussen de druppelslang een afstand van ongeveer 30 – 50 cm aan. Op deze manier krijg je een goede dekking voor het bewateren van planten en gewassen.
Meestal wordt de slang op 5 a 10 cm diep in de grond gelegd. Belangrijk is dat de slang niet te diep ligt voor jonge plantjes, De wortels moeten hier natuurlijk wel hun voeding uit kunnen halen. Het voordeel van een druppelslang onder de grond is dat het water niet kan verdampen.
Op rechte stukken heeft u voldoende aan 1 grondpen per 1,5 meter. Voor een bocht van ± 90° raden wij 2 grondpennen aan. Voor een bocht van ± 180° raden wij 3 grondpennen aan.
Best Geteste Druppelslang
De Bone Vista® 155 Stuks Water Druppelslang is als beste uit de test gekomen. Niet heel gek als je bekijkt wat je allemaal krijgt bij dit product. Je krijgt een 25 meter lange tuinslang met allemaal verschillende soorten sproeiers. Hierdoor krijgt elke plant de juiste hoeveelheid water.
Indicatie van de kosten, één avond sproeien kost € 4,50 en u spaart 60 m² aan beplanting. Dus eens per week flink water geven, wanneer de zon niet fel meer schijnt.
Wanneer je sproeiers op de waterleiding aansluit, is het erg belangrijk om te kijken naar de waterdruk en het verbruik. Doorgaans kun je twee tot vijf sproeiers tegelijk aanzetten, afhankelijk van het soort sproeier dat je wilt gebruiken.
Voorbeeld druppelslang: Bij een druppelaarcapaciteit van 4 l/uur, een slangafstand van 1,6 m en een ponsafstand van 0,5 m is de inbrengsnelheid 4 l/uur : (1,6 m x 0,5 m) = 5 l/uur per m2 kasoppervlak.
U kunt een druppelslang zowel bovengronds als ondergronds plaatsen. Het voordeel van het plaatsen onder de grond is dat het water niet kan verdampen. Dit levert u een waterbesparing op tot wel 50%. De zweetslang heeft aan het uiteinde een "gardena" koppeling, waardoor u deze eenvoudig op de kraan kunt aansluiten.
De hydrofoorpomp is ook een goede keuze wanneer u een systeem heeft met een druppelslang. Deze pomp is geschikt voor zowel applicaties in huis als voor tuinwerkzaamheden.
Een druppelslang heeft altijd een diameter van 16 millimeter. Deze sluit je hierdoor met een puntstuk aan op een tyleenslang of tuinslang.
Het druppelsysteem kun je gewoon aan de kraan aansluiten en daarna worden al je planten automatisch van water voorzien. Via kleine gaatjes/druppelaars komt het water direct bij de wortels. Met behulp van verschillende slangen en koppelstukken kun je overal wel bij komen.
Druppelirrigatie ('drip') is een irrigatiemethode, waarbij water bij de planten wordt gedruppeld door een stelsel van leidingen, slangetjes en druppelaars. Het biedt dus kansen om het zoetwaterverbruik te beperken door heel gericht en precies water toe te dienen en water te besparen.