De lichtkleuren zeer warm wit (2200-2700K) en warm wit (3000K) zijn het beste te gebruiken in de slaapkamer. Hierbij mag wel gezegd worden dat mensen over het algemeen niet graag gewekt worden door te felle verlichting. Warm witte verlichting kan door een deel van de mensen dan ook als te fel worden ervaren.
Hoe lager het aantal Kelvin, hoe warmer het licht. Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe koeler het licht. De lichtkleur speelt een cruciale rol in de uitstraling van de lamp en bepaalt waarvoor de lamp gebruikt kan worden.
De lichtkleur 2700k is extra warm wit en is te vergelijken met de vroegere gloeilampen of met de kleurcode 827 van TL-lampen. Veel LED spotjes zijn in deze lichtkleur beschikbaar. De lichtkleur 3000k is warm wit, iets kouder en te vergelijken met de vroegere halogeenspots en met de kleurcode 830 van TL-lampen.
5600 K: gemiddeld daglicht. 6000 K: middagzon. 6500 K: neutraal wit. 7500 K: schaduw.
Neutraal wit (4000k)
Dit licht wordt daarom vaak gebruikt op plekken waar productiviteit een belangrijk rol speelt, zoals scholen en kantoren. Het licht heeft namelijk een stimulerende werking op de concentratie van mensen. Dit type lichtkleur wordt vaak gekozen bij het gebruik van LED Panelen.
Warm wit licht (neigt naar geel) is zeer geschikt voor leefruimtes waar sfeer een belangrijke rol speelt. Warm wit licht zorgt voor een ontspannen, warme atmosfeer. Houd er rekening mee dat zeer warm licht (2200K of lager) minder prettig is om bij te lezen of werken. Koud wit licht (hoge Kelvin-waarde, vanaf ±4500 K):
Flame-wit is de meest warme kleur in ons assortiment en lijkt, zoals de naam als zegt, op de kleur van een kaars. Deze kleur neigt naar oranje en is warmer dan normale halogeenverlichting en gloeilampen.
De lichtkleur heeft een cruciale invloed op het menselijke bioritme. Daarom dien je in de badkamer 's ochtends te zorgen voor een op daglicht lijkende kleurtemperatuur van ongeveer 5300 kelvin, terwijl 's avonds, om te kunnen ontspannen, een waarde van 3000 kelvin of minder aan te raden is.
Halogeenspots hebben een kleurtemperatuur van tussen de 2700K en 3000K, afhankelijk van het type halogeenspotje. De LED-spotjes als vervanger hiervan zijn zowel in 2700K of 3000K.
De kleurtemperatuur 4000K is een fijn helder licht, die nog net warm aanvoelt en wel wat weg heeft van de zonsopkomst of zonsondergang. Deze kleurtemperatuur wordt gebruikt in bijvoorbeeld winkels, maar is bij jou thuis ook perfect voor in de keuken. Een mooie heldere kleur, een paar uur na de zonsopkomst.
Over het algemeen wordt er in de woonkamer en andere leefruimtes vaak gebruik gemaakt van een warm witte lichtkleur, tussen de 2400 en 3000 Kelvin. In de meeste gevallen adviseren we een lichtkleur van 2700 Kelvin.
Rood licht maakt het daarentegen makkelijker om in slaap te vallen, ontdekten neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut. Blauw licht uit beeldschermen onderdrukt het slaapopwekkende hormoon melatonine. Voor een goede nachtrust kan je televisies, laptops, smartphones en tablets 's avonds beter laten liggen.
In de woonkamer raden we zeker dimbaar licht aan, zodat je jouw licht kunt aanpassen aan de situatie. Als kleurtemperatuur kies je best voor 2700K en rond de 350-400 lumen. De lumen waarde mag gerust iets hoger liggen als je voor dimbaar licht kiest.
De lichtkleuren zeer warm wit (2200-2700K) en warm wit (3000K) zijn het beste te gebruiken in de slaapkamer. Hierbij mag wel gezegd worden dat mensen over het algemeen niet graag gewekt worden door te felle verlichting. Warm witte verlichting kan door een deel van de mensen dan ook als te fel worden ervaren.
Minder dan 3.000 Kelvin geeft een zeer warme uitstraling waarbij gewoon werk heel lastig wordt. Dit licht gebruik je vooral in een gezellige woonkamer, aan de eettafel of in de slaapkamer.
Om de lichtopbrengst van een lamp te meten, gebruiken we de term lumen. Lumen geeft aan hoeveel licht een lamp uitstraalt. Hoe hoger het aantal Lumen, hoe meer licht de lamp uitstraalt. LED-lampen worden steeds energiezuiniger, ze hebben een lager wattage dan traditionele lampen maar geven evenveel of meer licht.
6000K (koud wit): Deze kleur licht wordt vaak gebruikt in ruimtes waar goed zicht belangrijk is. Denk bijvoorbeeld aan magazijnen, tandartspraktijken, ziekenhuizen en werkplaatsen. De kleur van deze panelen evenaart de kleur van daglicht het meest.
Voor het aanduiden van de kleurtemperatuur gebruiken we de eenheid Kelvin (K). Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe “kouder” en witter het licht is. Hoe lager het aantal Kelvin is, hoe “warmer” en geler het licht is. De meeste lampen in het assortiment van Meerdanlicht.nl hebben een kleurtemperatuur van 2700 Kelvin.
Als je ¿s ochtends opstaat of 's nachts naar de wc gaat, is een verblindend licht niet erg fijn als je de slaap nog uit je ogen veegt. Kies hier voor een kleurtemperatuur van 2700 tot 3000 Kelvin. Je kunt voor je plafondlamp voor een net iets andere lichtkleur kiezen dan voor je nachtlampjes.
In een ruimte als een keuken of een hobbykamer wilt u vaak een wat helderdere verlichting, zodat u alles goed kunt zien. In dit geval is het aan te raden om te kiezen voor een kleurtemperatuur van 3000 tot 3200 K.
Ons advies voor lichtkleuren in de keuken: Basisverlichting: warmwit licht (2.700 - 3.000 kelvin) Secundaire verlichting voor de eetkamer: warmwit licht (2.700 - 3.000 kelvin) Verlichting van het werkblad: neutraal wit licht (3.300 - 5.300 kelvin)
De warme kleuren zijn geel, geeloranje, oranje, roodoranje, rood en roodpaars. De koude kleuren zijn paars, blauwpaars, blauw, blauwgroen, groen en geelgroen.
De kleuren geelgroen, groen, blauwgroen, blauw, violetblauw en violet worden als koud ervaren, terwijl de kleuren geel, oranjegeel, oranje, oranjerood, rood en violetrood als warm worden ervaren. Blauwgroen is de koudste kleur. Het opvallende is dat als je koude en warme kleuren naast elkaar zet ze elkaar versterken.
Beige is een prachtige warme en neutrale basiskleur. De kleur is goed te combineren met andere kleuren, zoals wit, zwart, bruintinten en met natuurlijke materialen als hout, riet, jute, wol, linnen en katoen. Beige zorgt voor een natuurlijke en warme sfeer en dat maakt de kleur tijdloos en gewild.