Conversation. Het langste Nederlandse woord zonder klinkers: zandweggetje.
Woorden zonder klinkers
Er zijn in de Nederlandse schrijftaal woorden die geen enkele klinker bevatten, voornamelijk afkortingen, verkortingen en tussenwerpsels. Bekende voorbeelden zijn: 'k, 'm, 'n, 'r, 's, 't. bh, d'r, hm, ks, m'n, MS, pc, pf, tv, wc, z'n.
Woorden die uitsluitend uit klinkers bestaan
Bekende voorbeelden zijn: o, u. au, ei, ia, ie, ui. aai, iaë (aanvoegende wijs van iaën) oei, ooi, Ooij.
Het langste woord ter wereld is de scheikundige naam voor het eiwit titine: methionylthreonylthreonylglutaminylalanyl(...) isoleucine. Dit woord, dat hier zeer verkort is weergegeven, telt niet minder dan 189.819 letters, en het kost je zo'n 3,5 uur om het uit te spreken.
Welk woord bestaat uit twaalf letters zonder klinkers? Antwoord: Zandweggetje.
Aline Oosterhof on Twitter: ""Woord met 7 letters zonder klinkers..." "Zandweg" ~ Herman Finkers #goedemorgen :-) http://t.co/FQoLbXnmRB" / Twitter.
Het langste 'officiële' woord in de Nederlandse taal is: aansprakelijkheidswaardevaststellingsveranderingen (50 letters). Het tweede langste woord in de Nederlandse taal is het enkelvoud van het langste woord en bestaat uit 48 letters.
'Meteorologisch' is het moeilijkst uit te spreken woord in het Nederlands. Dat zegt het Genootschap Onze Taal in het radioprogramma De Taalstaat. Na een inventarisatie via de Facebook-pagina stelde Onze Taal een top-10 samen van moeilijkste woorden. 2880 mensen brachten daarna hun stem uit via de website van Onze Taal.
Het kortste Nederlandse woord is u, aldus Onze Taal. Maar - het was te verwachten dat de vraag gesteld zou worden - wat is het langste woord?
Hippopotomonstrosesquippedaliofobie: angst voor lange woorden en net zo verzonnen als islamofobie.
Klinkers zijn de klanken die gespeld worden met de lettertekens a, e, i, o en u, en de combinaties daarvan die geen tweeklank vormen. Ook de y is een klinker als die de klank /i/ weergeeft.
Voorbeelden zijn de a, e, i, o en u (die alle een zgn. 'lange' en 'korte' variant hebben), de toonloze e (zoals in de), de 'lange' klinkers oe en eu en de tweeklanken ei (ook met de spelling ij), ui en au (ook met de spelling ou).
Regel 1 - Lange klinkers /aa/, /ee/, /oo/ en /uu/ HOOFDREGEL: Schrijf de lange klinkers /aa/, /ee/, /oo/ en /uu/ dubbel in een gesloten lettergreep en enkel in een open lettergreep. Op deze regel zijn uitzonderingen.
Angstschreeuw is het bekendste voorbeeld dat in de woordenboeken staat; dat is dus 'officieel' het woord met de meeste medeklinkers achter elkaar, namelijk acht.
De taal is een extreem voorbeeld van een klinkertaal; hij kent slechts acht medeklinkers, de glottisslag inbegrepen. Het Hawaïaans heeft ongeveer 2.000 moedertaalsprekers, en ongeveer 27.160 mensen spreken deze taal thuis. Het Hawaïaanse alfabet telt maar twaalf letters: a, e, h, i, k, l, m, n, o, p, u, w.
Denk aan symbooltalen, zoals het Chinees; ieder teken id eigenlijk een 'tekeningetje' dat een woord(deel) of zinsdeel uitdrukt; er is dan dus geen sprake van klinkers of medeklinkers.
De correcte spelling is hoe laat, in twee woorden.
Guinness World Records noemt het Khmer, dat in Cambodja gebruikt wordt en 74 tekens kent, maar het sinds 1821 gebruikte Cherokee-alfabet kent zelfs 85 tekens.
Mamihlapinatapai (ook wel gespeld als mamihlapinatapei) is een woord dat afkomstig is uit het Yaghan, een taal die gesproken werd op Vuurland. Het wordt beschouwd als een van de moeilijkste woorden om te vertalen.
Op het internet circuleert een lijstje van moeilijke talen waarin het Nederlands op de 20ste plaats staat, na het Chinees, Arabisch, Hongaars en IJslands, maar voor het Engels, Duits en Spaans.
Dat hangt vooral af van welke talen ze al spreken. Wie pakweg Arabisch, Turks, Chinees of Somalisch kent, zal het Nederlands razend moeilijk vinden, want de verschillen zijn gigantisch. Maar het Nederlands is een stuk gemakkelijker voor mensen die al een andere Germaanse taal spreken, zoals Engels of Duits.
Voor Nederlanders zijn Japans, Chinees, Koreaans en Arabisch ingewikkelde talen om te leren. Alleen al het schrift van deze talen is ontzettend lastig omdat het uit tekens bestaat en niet uit letters zoals wij die kennen.
Wales. Om precies te zijn op het eiland Anglesey. Daar ligt een dorpje met een plaatsnaam dat bestaat uit maar liefst 58 tekens, namelijk: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.
Sinds 1999 is officieel het langste Duitse woord: Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz. Het woord telt 66 letters.