Ja, maar sommige antibiotica kunnen invloed hebben op de overleving van de L. casei Shirota bacteriën van Yakult. Daarom raden we aan Yakult twee uur vóór of ná het nemen van je antibiotica te drinken.
Daardoor gaat een antibioticakuur in 30 tot 40 procent van de gevallen gepaard met diarree. Je kunt de kans op diarree met ruim de helft verkleinen door dagelijks één portie probiotica zoals Vifit of Yakult te gebruiken.
De bacteriestam Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) is het meest effectief in het voorkomen van antibioticageassocieerde diarree (AGD), bij een minimale dagdosering van 2 miljard kolonievormende eenheden (kve). Het relatieve risico van probiotica versus placebo werd vastgesteld op 0.30 (95% CI 0.16–0.5).
Na een antibioticakuur is het zinvol om een probiotica te gebruiken om de darmflora te herstellen. Antibiotica doden namelijk niet alleen de slechte bacteriën in het lichaam, maar ook de goede. Voor een goede gezondheid is het belangrijk dat er een goed evenwicht is tussen deze twee.
Wanneer kun je probiotica het beste innemen? Omdat probiotica bestaan uit bacteriën, moet je ervoor zorgen dat je een probiotica ten miste 2 uur na het gebruik van een antibiotica inneemt. Anders doodt de antibiotica de probiotica en dan heb je er niet zoveel aan.
Wat zit er in Yakult Plus? Yakult Plus: vol probiotica, met een andere smaak én dat beetje extra. In ieder flesje Yakult Plus zitten 20 miljard unieke en vertrouwde L. casei Shirota bacteriën, plus vezels en vitamine C.
"Het lijkt erop dat de darmflora over het algemeen meer dan een jaar nodig heeft om te herstellen van een behandeling met antibiotica. Als een kind verschillende antibioticakuren krijgt tijdens zijn eerste levensjaren, zou de darmflora wel eens geen tijd kunnen hebben om volledig te herstellen", zeggen de onderzoekers.
Yakult bevat een grote hoeveelheid gezonde darmbacteriën, wat erg gezond is. De keerzijde is wel dat dit type yoghurt ook veel suikers bevat, wat weer minder gezond is. Yakult komt oorspronkelijk uit Japan en is een prebiotische (gefermenteerde) zuiveldrank.
Hoe lang werken antibiotica nog na? De antibiotica zijn niet direct na het stoppen van de kuur uit je lichaam verdwenen. Hoe lang antibiotica nog nawerken, verschilt per antibioticum. Het kan soms tot vijf dagen na de laatste pil in je lichaam blijven.
Vanaf het moment dat je een antibioticum gebruikt bij een kip kun je de eieren van die kip beter niet opeten. Wacht hiermee twee tot drie weken na het stoppen met het antibioticum. Je kunt de eieren wel aan je kippen geven, zo krijgen ze vanzelf voldoende eiwit en kalk binnen.
Een belangrijke afrader: kijk uit met toegevoegde suikers eten, sowieso na een antibioticakuur! Suiker is namelijk de favoriete voeding van slechte bacteriën. Zeker wanneer je darmen van een antibioticakuur aan het herstellen zijn, wil je liever niet dat slechte bacteriën weer de overhand krijgen.
Als vuistregel adviseren ze om probiotica 2 uur na antibiotica in te nemen gedurende de hele periode van de antibioticakuur en na de kuur nog 1 à 2 weken door te gaan met probiotica.
Op welk moment kan ik het best Yakult drinken? Op elk moment van de dag. Drink Yakult lekker koud uit de koelkast.
Gezondheidsclaims afgewezen door de EFSA
Gezondheidsclaims over de bacteriën in probiotica en dat deze gezondheidsvoordelen met zich meebrengen zijn door de organisatie afgewezen. Als je aan de Europese Voedselwarenautoriteit vraagt of Yakult gezonder is dan bijvoorbeeld gewone yoghurt, zal het antwoord nee zijn.
In Kefir zit dus 1.500 keer meer bacterie inhoud dan Actimel en maar liefst 150.000 keer meer bacterie inhoud dan Yakult. Het voordeel van Kefir is: meer stammen, vele malen meer bacteriën, MET de belangrijke gisten en zonder toevoegingen.
Het gebruik van antibiotica heeft onherroepelijk een effect op de samenstelling en ontwikkeling van de darmmicrobiota. Als kortetermijneffect kan dit leiden tot diarree. Op langere termijn kan het geassocieerd zijn met immuungemedieerde ziekten. Ook om deze redenen is prudent gebruik van antibiotica geïndiceerd.
Als een patiënt zich tijdens een behandeling met een antibioticum moe voelt, ligt het voor de hand deze vermoeidheid toe te schrijven aan de ziekte waarvoor het antibioticum werd voorgeschreven. Toch menen patiënten nogal eens dat de vermoeidheid een rechtstreeks gevolg is van het gebruik van het antibioticum.
Veel antibiotica vallen ook de goede bacteriën in het lichaam aan, vooral breedspectrum antibiotica. Daarom worden de bacteriën in het maag-darmkanaal soms verhinderd in hun functie. Klachten zoals misselijkheid, diarree of krampen treden dan soms op als bijwerkingen van een antibiotica(kuur).
Wanneer de darmflora verstoord is, zoals bij diarree of obstipatie kunnen probiotica mogelijk een gunstig effect hebben. Probiotica zijn producten met levende bacteriën. De bacteriën zijn toegevoegd aan een melkdrank (bijvoorbeeld Yakult / Actimel), yoghurt (bijvoorbeeld Vifit / Activa), vruchtensap of in capsules.
Het innemen van Yakult zou weliswaar het aantal bacteriën in het spijsverteringskanaal verhogen, maar dat wil niet zeggen dat je daardoor ook minder snel verkouden wordt of beter gaat poepen, aldus een andere hoogleraar. Echte wetenschappelijke onderbouwing is er dus niet.
Yakult Original is de originele smaak. Yakult Light is minder zoet en bevat minder calorieën. Ook bevat Yakult Light vitamine D3 & E. Yakult Plus bevat ook vezels en vitamine C.
Maar ook een verminderde opname via de darm een vitamine D te kort veroorzaken. Een onmisbare vitamine die belangrijke functies heeft. En die we zo snel te kort komen. Je doet er daarom goed aan om tijdens en na je antibioticakuur vitamine D te suppleren.
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora [12-14]. Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering.