Je kunt bij de politie aangifte doen of melding doen van stalking. Je kunt samen met de politie een plan maken om de stalker te laten stoppen. De politie kan helpen om te bepalen hoe groot de risico's zijn dat het stalken erger wordt. De politie kan voor je in gesprek gaan met de stalker.
Stalking is iemand bewust de hele tijd lastigvallen, waardoor die persoon zich niet meer veilig voelt. Voorbeelden van stalking zijn achtervolgen, dreigen met geweld, ongewenste telefoontjes en berichten sturen of op naam van iemand anders dingen bestellen.
U kunt mondeling worden bedreigd of schriftelijk, bijvoorbeeld via mail, chat of sociale media. Bewaar altijd het bewijs. Voelt u zich bedreigd, bel dan de politie op 0900 - 8844 (belkosten). De centralist vertelt dan of u aangifte kunt doen en zo ja, hoe.
Het gaat om belaging of stalking
Dan spreken we van belaging of stalking, en ook dat is strafbaar. De wet preciseert dat het daarbij om “een ernstige aantasting van iemands persoonlijke levenssfeer” gaat.
Kwaadsprekerij wordt ook wel laster genoemd. Laster is een strafbaar feit.
Laster is strafbaar gesteld in artikel 262 Sr. Eenvoudige belediging, smaad/smaadschrift en laster zijn zogeheten 'klachtdelicten'. Dat betekent dat degene die aangifte doet uitdrukkelijk de wens moet doen dat de dader van het strafbare feit wordt vervolgd.
Volgens het Wetboek van Strafrecht is stalking een misdrijf en daarmee een zwaar delict. Om hiervan te kunnen spreken moet de stalking niet eenmalig, maar stelselmatig plaatsvinden. Met het doel het slachtoffer angst aan te jagen, te dwingen om iets te doen of juist niet te doen, en/of iets te dulden.
Bewijs verzamelen
Zoals apps, e-mails of opgenomen gesprekken. Dit bewijs heeft u nodig als u wilt dat er een strafzaak komt. In een strafzaak kan de rechter een boete of gevangenisstraf geven aan de dader. De dader krijgt dan een strafblad.
Uit onderzoek blijkt dat dit vaker voorkomt bij mensen met narcistische persoonlijkheden of ander anti-sociaal gedrag (3). Daarbij kan een laag zelfvertrouwen er ook voor zorgen dat mensen vaker stalken, dan bij mensen met een hoog zelfvertrouwen. Veel stalkers hebben ook verslavingsproblemen.
Intimidatie is een andere vorm van manipulatie. Daarbij probeert iemand je gedrag te beïnvloeden door je doelbewust af te schrikken, voor schut te zetten, bang te maken, in verwarring of verlegenheid te brengen of te verlammen.
Juridisch gezien is er een verschil tussen bedreigd worden en je bedreigd voelen. Intimiderende woorden die op meerdere manieren te interpreteren zijn en die niet specificeren dat iemand een misdrijf wil plegen, zijn niet strafbaar. Denk aan: “Ik weet waar je woont” of “Ik kom jou nog wel tegen”.
Slachtofferhulp Nederland helpt slachtoffers en nabestaanden van een strafbaar feit, verkeersongeluk of ramp. Ook helpt ze getuigen en andere betrokken personen. De hulp is gratis.
Belaging is de juridische term voor stalking. Het misdrijf wordt strafbaar gesteld in artikel 442bis van het Strafwetboek. Volgens dat artikel is er sprake van belaging wanneer een persoon wist of had moeten weten dat hij door zijn gedraging de rust van een bepaalde persoon ernstig verstoort.
De straf voor stalking loopt uiteen van een taakstraf tot een (onvoorwaardelijke) gevangenisstraf. In de wet staat dat er een maximale gevangenisstraf van 3 jaar voor stalking kan worden opgelegd. De dader kan ook een contactverbod gebiedsverbod of locatieverbod krijgen.
Dat kan als het (online) pesten bedreigend of discriminerend wordt. Ook smaad en laster zijn strafbaar. De politie neemt aangiften zeer serieus, omdat je iemand levenslang kunt beschadigen.
Valse beschuldiging melden via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl. Heeft u te maken met smaad en laster. Als iemand u in een kwaad daglicht wilt zetten of wilt 'zwartmaken', dan is de persoon strafbaar op grond van belediging. Dit is anders bij smaad.
Wanneer en hoe kan ik aangifte doen bij de politie? Van ernstige misdrijven moet u aangifte doen bij de politie. Bij andere strafbare feiten bepaalt u zelf of u aangifte doet. Bent u slachtoffer van een klachtdelict, dan kan de verdachte alleen vervolgd worden als u aangifte doet.
Vermeld telkens datum, tijdstip, eventuele getuigen en gedetailleerde omstandigheden - ook als de stalker jouw familie of vrienden bedreigt. Houd ook alle brieven, mails, sms'en, voicemails, enz. goed bij. Maak foto's van eventuele vernielingen of beschadigingen.
Stalking (ook wel belaging genoemd) is iemand bewust stelselmatig lastigvallen, waardoor die persoon zich niet meer veilig voelt.
Over het algemeen wordt het bewijs van bedreiging geleverd op basis van een proces-verbaal van bevindingen van een politieagent. Dat is op zich voldoende bewijs, tenzij het aannemelijk is dat wat de politieagent heeft verklaard niet juist is. Wanneer het gaat om bedreiging van een burger, is er meer bewijs nodig.
Door aangifte te doen laat je de politie weten dat er een misdrijf is gepleegd. Zij kunnen dan een onderzoek starten naar het strafbare feit. Dit is nodig om de dader te vinden. Ook heb je meer kans op schadevergoeding als je aangifte doet.
“Elke opzettelijke belediging (kan) […] hetzij in het openbaar mondeling of bij geschrift of afbeelding, hetzij iemand, in zijn tegenwoordigheid mondeling of door feitelijkheden, hetzij door een toegezonden of aangeboden geschrift of afbeelding, aangedaan.”