Door de toevoeging van melk aan je kop koffie krijg je een mooie balans en een romige afdronk. Er zijn veel koffievariaties met melk, maar de verhouding tussen koffie en melk zijn verschillend. Ook de verhouding tussen de hoeveelheid melk en melkschuim verschillen sterk.
Vooral met dank aan melk is koffie zo geliefd geworden en is het tegenwoordig een van de meest populaire dranken ter wereld. Melk compenseert het bittere en het zure. Het is voor de meeste mensen gewoon de perfecte manier om de smaak in evenwicht te brengen.
Ook een mythe. Integendeel: koffie is gezond. Omdat elke boon zeer veel antioxidanten bevat die het immuunsysteem versterken. Niet erg verrassend: melk vermindert dit positieve effect van koffie.
'Hoewel het ideaal is om je maag te vullen met voedsel om een deel van de zuurgraad van koffie te compenseren, kan het toevoegen van (plantaardige) melk ook de impact op je maag verlichten,' zegt ze.
Nee, koffiemelk is niet bepaald gezond. Het bevat meer verzadigd vet en suiker dan gewone halfvolle melk of magere melk. Daarom staat koffiemelk ook niet in de Schijf van Vijf. Wie van zijn of haar koffie een gezondere gewoonte wil maken, schenkt het liefst zwarte koffie zonder toevoegingen in.
Het is vrij van vetten, calorieën en suikers. Wanneer je hier melk aan toevoegt wordt het een heel ander verhaal. Toch zitten er ook gezonde voedingsstoffen in melk, maar door het drinken van koffie met melk krijg je wel aanzienlijk meer calorieën binnen dan wanneer je gewoon een kopje zwarte koffie drinkt.
De magische combinatie van melk en koffie voor je lichaam
In koffie zitten antioxidanten (polyfenolen) die worden gemengd met aminozuren die in de eiwitten zitten van de melk. Als deze polyfenolen en aminozuren met elkaar in aanraking komen, verdubbelt (!) het ontstekingsremmende effect van deze cellen.
Zwart of melk en suiker? De gezondste koffie is een kop warm gezette zwarte koffie zonder melk of suiker. Een kopje bevat vrijwel nul calorieën, bevat geen koolhydraten of vetten en nauwelijks natrium. En behalve antioxidanten levert zo'n kopje zwarte koffie nuttige voedingsstoffen als magnesium, kalium en niacine op.
Veel mensen genieten 's morgens vroeg van koffie voordat ze gegeten hebben. Ondanks hardnekkige mythes is er weinig wetenschappelijk bewijs dat het drinken ervan op een lege maag schadelijk is. Het heeft waarschijnlijk eerder dezelfde effecten op je lichaam, onafhankelijk van hoe je het consumeert.
Feit: Filterkoffie is de gezondste koffie
Dit komt omdat er in gefilterde koffie minder cafestol zit. Dit stofje verhoogt het LDL-cholesterol gehalte.
Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen, naast 3 kopjes groene of zwarte thee, nog ongeveer 5 kopjes koffie drinken per dag (1 kopje is 125 milliliter), als ze verder geen of weinig producten met cafeïne nemen. Voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen gelden lagere adviezen.
Hoe bereid je een goede cappuccino? Een cappuccino bestaat uit een derde deel espresso, een derde deel warme melk en een derde deel melkschuim. Ga je uit van een 30 ml espresso, dan gebruik je dus ook 30 ml warme melk en een gelijkwaardige hoeveelheid melkschuim. Het maken van een cappuccino begint met een espresso.
De cafeïne in koffie kan positieve en negatieve effecten hebben. In kleine hoeveelheden kan het je alertheid en concentratie verhogen, en je sportprestaties verbeteren. Maar te veel cafeïne kan zorgen voor rusteloosheid, hoofdpijn en slaapproblemen. Kijk voor meer informatie bij cafeïne.
Eerst de koffie zetten en dan de melk opschuimen. Dat je koffie wat afkoelt is niet zo'n probleem, want je doet er daarna toch de warme melk weer bij.
Logischerwijs bevat volle koffiemelk twee keer zoveel meer vetten, als je dus graag een beetje op je vet-inname wilt letten is magere koffiemelk de beste optie. Koffiemelk poeder wordt ook wel verkocht onder CREAMER.
Hoeveelheid koffie en melk voor 1 glas koffie verkeerd: 7 gram vers gemalen koffie voor 120 ml water, de maalgraad is medium grof. 120 ml melk, bij voorkeur volle melk.
Motiline zorgt ervoor dat de darmen samentrekken, gastrine scheidt maagzuur uit. Dit zijn hormonen die het gevoel kunnen veroorzaken dat je na je bak koffie naar de wc moet.
Voor de meeste mensen werkt cafeïne als een mild laxerend middel, dat er vooral voor zorgt dat je vaker moet plassen. Sommige mensen zijn echter gevoeliger voor het goedje, waardoor ze een zwaarder laxerend effect zullen ondervinden.
Slechts enkele minuten na het drinken van koffie, bereikt het je maag. De honderden verbindingen activeren de productie van bepaalde hormonen in je lichaam, zoals motiline - welke darmcontracties stimuleert - of gastrine -dat de afscheiding van zuur in je maag veroorzaakt. Dat is wanneer het poepen begint.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat cafeïne de symptomen (zoals diarree, buikpijn en zure oprispingen) verergert van chronische darmaandoeningen als het prikkelbare darm syndroom (PDS) en de ziekte van Crohn1. Mensen met deze aandoeningen worden daarom afgeraden om koffie met cafeïne te drinken.
Goed nieuws voor de koffieleuten onder ons: koffie blijkt goed voor de lever. Een Amerikaanse studie laat zien dat mensen die veel koffie drinken, minder schadelijke eiwitten in hun lever hebben in vergelijking met de koffieonthouders. Dit geldt voor de koffie met én zonder cafeïne.
We beginnen gelijk met goed nieuws: koffie drinken is gezond, laat Voortman ons weten. „Uit onderzoeken blijkt dat een aantal kopjes koffie per dag gelinkt wordt aan een lagere kans op hart- en vaatziekten, diabetes, minder beroertes en allerlei andere chronische ziektes.”
Zwarte koffie meest gezond
Dan drink je koffie het meest verantwoord. Hoe minder suiker we binnenkrijgen, hoe beter. Liever een cappuccino of koffie verkeerd? Zoals de laatste naam al zegt, zijn deze varianten minder gezond (meestal door volle melk).
Om toch die lekkere smaak en romige textuur te krijgen heb je proteïnen nodig. Je kiest dus best voor een volle melk met een hoog proteïne gehalte. Zo kan je een emulsie maken en krijg een schuim dat een perfect mondgevoel geeft, een lekkere rijke smaak en een textuur die je kan gebruiken voor latte art.
Aangezien de calorieën vooral uit de volle melk komen, komt het dan ook vast niet als een verrassing dat een latte macchiato vaak nog net iets meer calorieën bevat. Helemaal omdat deze vaak geserveerd wordt in een kop of glas van 250 milliliter, kan dit wel oplopen tot 128 calorieën.