Een Italiaanse doodzonde: pasta met een mes in stukken snijden en daarna met een lepel naar binnen spelen. Pasta eet je alleen met een vork. Stop je vork in je spaghetti of tagliatelle en draai. Zelfs lasagne eet je alleen met een vork: gebruik de zijkant om de lasagne te 'snijden'.
Traditioneel wordt in Italië pasta geserveerd als voorgerecht met vlees of vis. En anders dan in Nederland gebruiken de Italianen slechts een kleine lepel saus en een beetje geraspte kaas wat pasta tot een uitgebalanceerd gerecht maakt.
Het enige wat je nodig hebt: een pollepel en een lange keukentang of vleesvork. Als de pasta gekookt is, pak je het op met de keukentang en legt het in de pollepel. Vervolgens draai je de pasta met de tang rond, totdat je een mooi nestje hebt gevormd.
spaghetti met vork en lepel eten.
Italianen rollen hun pasta op de vork tegen de rand van het bord en gebruiken dus geen lepel.
Tijdens het koken kan het deeg soms snel te gaar zijn, zodat er een groot stuk van de structuur en de smaak verloren gaat. Daarom koken de Italianen hun pasta steevast al dente: nét beetgaar zodat alle smaken optimaal vrijkomen.
Hoe bestek leggen bij spaghetti? Spaghettimaaltijden eet men per uitzondering met de vork in de rechterhand en een lepel in de linker. Men hoort de spaghetti met de vork tegen de lepel op de te draaien en vervolgens de spaghetti van de vork op de lepel te brengen.
Het draait om balans en kleine porties
Italianen stoppen gewoon met eten als ze vol zitten en nemen dan een koffie. Maar ook de ingrediënten van hun dieet zijn uitgebalanceerd: niet te veel vet, net genoeg koolhydraten, veel vis en kip en weinig rood vlees.
Basisregels voor de pasta-eter
Hij eet zijn pasta met enkel en alleen een vork. Of het nu penne, ravioli of spaghetti zijn: prik of draai ze op je vork en neem dan een hap.
Italië eet niet alleen het meeste pasta, maar is ook het land met de grootste export. Wereldwijd heeft één op de vier(!) gerechten een Italiaanse basis. Tussen 2012 en 2022 is de pastaconsumptie verdubbeld: van 9 naar 17 miljoen ton pasta.
Je pasta breken
Een van de belangrijkste pastaregels: breek de pasta niet voor het koken. Zoals de Italianen zeggen: elke pastasoort heeft zijn eigen vorm en bestaan. Pasta breken is dus Italiaanse heiligschennis. Laat lange pasta gewoon lang, en indien je liever korte pasta eet, kies voor spirelli of macaroni.
Wanneer je de pasta overgiet met koud water, spoel je het zetmeel weg. Het zetmeel maakt de saus die je achteraf over de slierten doet romiger, en zorgt ervoor dat de pasta zich goed vasthecht aan de saus.
Ga met je handen boven de pastapan met koken water staan en breek de spaghetti in tweeën. Maak de brekende beweging naar beneden. Hierdoor vallen eventuele kleine stukjes spaghetti meteen in het water. Zodra je de spaghetti in tweeën gebroken hebt, kun je deze gewoon in het kokende water gooien.
De meest bekende vormen zijn 'penne', 'rigatoni' en 'fusilli'. in de koeling kan je de verse pasta vinden, de welbekende 'pasta all'uovo', bereid met ei. Bijvoorbeeld tagliatelle, ravioli en fettuccine. Sommige soorten pasta houden door hun vorm beter de saus vast dan andere.
Brood bij het eten
De pasta is belangrijk, maar ook de boel er omheen. Gefrituurde inktvisringen, sla, fruit en zoals gezegd meerdere soorten brood. Van seriale (bruin brood) naar bianco (wit brood) en regionale broden. Zoals in Toscane de overheerlijke, maar wat vette en zoute focaccia.
Naast het traditionele AVG'tje eten Nederlanders het liefst pasta of een rijstgerecht. Alleen jongeren hebben een andere top drie. Zij houden het meest van pasta, gevolgd door Hollandse pot en een rijstmaaltijd.
Volkorenpasta bevat veel meer vezels dan gewone pasta omdat het gemaakt is van de hele (vermalen) graankorrel. Volkorenpasta past in een gezond voedingspatroon. Voor volkorenpasta gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor andere volkoren producten.
Per jaar eten we met z'n allen meer dan 500 miljoen ton aan rijst. Hiermee is rijst het meest gegeten voedsel ter wereld.
Vork. Pasta eet je met een vork, alleen een vork, en nergens anders mee. Een mes is al helemaal faux pas, maar zelfs een lepel hoort niet in de buurt te komen van je bord.
Rauwe pasta is niet giftig en niet slecht voor je. Dat rare gevoel in je buik komt waarschijnlijk omdat het moeilijk verteerbaar eten is. Als je dit gevoel in je buik wil voorkomen moet je er dus niet te veel van eten per keer.
Pasta is volgens de Italiaanse eetgewoonten een voorgerecht. Pasta valt namelijk onder de 'primi piatti' wat letterlijk vertaald 'de eerste borden' betekent. De pasta wordt dus vóór het hoofdgerecht gegeten. De hoofdgerechten vallen onder secondi piatti.
Italianen zullen na een zware maaltijd, een hete drank nemen om de maaltijd sneller te laten verteren. Maar als er melk bij deze drank zit, wordt dat proces net vertraagd en ligt je eten extra zwaar op de maag. En om precies die reden is een cappuccino na 11 uur niet bene.
Maar wat is de reputatie van Nederlandse vakantiegangers? Houd je vast. De Italianen over ons: 'Barbaren' "De meeste Italianen idealiseren Nederland als een liberaal land, waar alles goed is georganiseerd en iedereen werk heeft”, zegt Arthur Weststeijn, docent Italiaanse geschiedenis en auteur van Nederlanders in Rome.
Italianen zijn niet gewend om brood met ham en kaas of eieren te eten in de morgen. Zij geven dus de voorkeur aan een zoet ontbijt. Onze gasten verwachten vaak bij een Italiaans ontbijt allemaal soorten kaas en salami. Een Italiaans nuttigt geen hartig ontbijt maar alles is zoet.