Zorg voor de eerste nacht voor een veilige plek voor je kitten om in te overnachten. Vaak wordt een kartonnen doos aangeraden. Hierin krijgt je kitten de mogelijkheid om zich te verstoppen in een donkere ruimte. Zo kan jouw kitten zich toch even terugtrekken na een dag vol veranderingen en de nieuwe omgeving.
De eerste dag/nacht
Dit wordt de eerste keer dat je kitten zonder moeder, broertjes en zusjes slaapt. Meestal went het snel, maar je kan de eerste nacht(en) een kruikje in de slaapplaats leggen ter herinnering aan de warmte van het nest. De meeste katjes zijn erg moe na een dag vol indrukken en zullen goed slapen.
Laat een kitten jonger dan 6 maanden 's nachts niet alleen. Zorg als je echt weg moet, dat er iemand anders op je kitten past.
Zorg dat je kitten eerst de nieuwe omgeving, de nieuwe gezinsleden en de kattenbak goed leert kennen en geef pas daarna steeds meer ruimte in huis. Soms is hier maar 24 uur voor nodig, maar dit kan afhankelijk van de leeftijd, de leefomgeving en de persoonlijkheid van de kitten ook gerust 2 weken duren.
Een gelukkige kat herkennen aan gedrag
Ontspannen door het huis lopen. Diep en relaxt slapen. Uitgebreid in de zon slapen of rollen. Jou begroeten wanneer je thuiskomt.
Tussen, achter en onder de oren
Gebruik je vingertoppen (niet je nagels) om zachtjes druk uit te oefenen op het gebied tussen of achter de oren. Ook de oren zijn een 'geurmarkeerder' voor katten. Wanneer ze met hun hoofd tegen je botsen, markeren ze jou als 'veilig'. Dat wil zeggen dat ze je vertrouwen.
Wanneer hij bij u ligt, kunt u af en toe eens een pootje optillen, een aai over zijn rug of buik geven of zijn bekkie opendoen. Allemaal kleine dingen waar uw kat aan kan wennen. Zo raakt hij minder gestrest wanneer onze dierenarts die handelingen in de kliniek uitvoert.
Op een aangenaam warm plekje slaapt een kat het best. Vooral in de koudste tijd van het jaar zoeken katten het liefst een plekje op bij de verwarming, kachel of openhaard. Hang een mandje aan de verwarming of maak een plekje vrij op de vensterbank. Je kat zal je dankbaar zijn.
Wilt u toch een kitten erbij? Dan is het vaak beter om twee kittens te nemen. Een oudere kat wordt over het algemeen niet zo blij meer van een kitten die van alles van hem wil. Als de kittens met z'n tweeën zijn, kunnen ze met elkaar spelen en hoeven ze de oudere kat niet lastig te vallen.
De leeftijd van de kat – een kitten dat je net in huis hebt gehaald laat je het beste maximaal 2-3 uur alleen. Een oudere kat kun je het beste niet langer dan 8 uur alleen laten. En een volwassen, gezonde kat kun je prima 8-12 uur alleen laten met een maximum van 24 uur.
Jonge kittens slapen bijna de hele dag (20 – 24 uur),volwassen katten slapen gemiddeld 15 uur per dag en Senior katten (vanaf eenleeftijd van ongeveer 11 jaar) slapen bijna 20 uur per dag. Mensen slapen gemiddeld 8 uur per nacht, minof meer aan één stuk.
De kat alleen laten kan verlatingsangst veroorzaken
Maar nu laten zelfs onderzoeken (ResearchGate, 20201) zien dat katten eenzaamheid en de daaruit voortvloeiende gedragsproblemen kunnen ontwikkelen. Deze omvatten bijvoorbeeld onzindelijkheid of destructiviteit (vernieling).
Zeker in de nacht – als het donker is – slaapt een kat het liefst bij zijn baasje in bed. Hier zijn meerdere redenen voor: Katten voelen zich veiliger in de buurt van hun baasje. Katten zoeken de warmte op.
Bezigheden voor de kat
Zorg dat je kat ook meer te doen heeft. Scherm je tuin of balkon bijvoorbeeld af en installeer een kattenluik. Speel overdag regelmatig met speelhengels zodat je kat kan jagen en bied vlak voor het slapen gaan nog een speelsessie aan. Zorg voor klimmogelijkheden en voor uitzichtposten bij ramen.
Een kitten is snel verveeld, vooral als hij alleen thuis is. Zorg daarom voor een prikkelende omgeving waarin hij zich goed kan vermaken. Denk aan speeltjes, klim- en klautermogelijkheden en verstopplekjes. Zorg daarnaast altijd dat er voldoende eten en drinken aanwezig is en dat er een schone kattenbak klaarstaat.
Bouw het langzaam op en beloon de kat als hij er rustig bij is. Zo krijgt de kat er een positieve associatie mee. Spelen, aaien, knuffelen, kammen is allemaal aandacht. Zo voorkomt u dat de kat om aandacht gaat vragen op momenten dat het niet uitkomt, zoals bv. 's nachts.
Voordelen van het binnenhouden van uw kat zijn er ook: Minder gezondheidsrisico's. Een binnenkat heeft een uitstekende kans op een lang leven en een goede lichamelijke gezondheid, zonder de ziekten en gevaren van de buitenwereld. Minder kans op parasieten.
Katten hebben meer dan één kattenbak nodig
Katten vinden het absoluut niet fijn om op dezelfde plek te plassen én te poepen. Dat doen ze dus liever op verschillende plekken. Heb je één pluizenbol in huis? Dan heb je minimaal twee kattenbakken nodig.
Geslacht: Het is gebleken dat katten van hetzelfde geslacht het beste samen kunnen zijn. Dus een kater met een kater, en een poes met een poes. Een kater heeft van nature al een heel ander karakter dan een poes, dus dat kan soms niet goed matchen. Katers spelen vaak ruiger en hebben een groter territorium nodig.
Wie z'n kat 's nachts binnen wil houden moet hier rekening mee houden: in de nacht gaat hij namelijk het allerliefst jagen, rennen en spelen: dat kan slecht voor je nachtrust zijn :-) Want waar de kat 's nachts op jacht gaat, daar slaapt hij overdag vooral. Uren achtereen kan je kat heerlijk in dromenland zijn!
Niks mis mee natuurlijk, maar dan wil je ook wel een fijn slaapplekje. Mensen kruipen lekker in bed met het hoofd op een kussen en onder een lekker warm deken. Nu hebben katten niet echt een deken nodig want ze hebben al een lekker warme vacht, maar ze vinden het wel heel gezellig om heerlijk bij je te slapen.
Actief in de schemering
De meeste katten slapen overdag en worden zo rond de schemering actiever. Dit is het moment waarop veel katten instinctief gaan jagen op huismuizen, veldmuizen en konijnen. Het zicht van je kat is op schemertijden afgestemd en is bij weinig licht 6 tot 8 keer beter dan dat van mensen.
Een kitten moet leren dat handen zijn om te knuffelen/aaien, niet om mee te spelen. Gebruik altijd hengeltjes, touwtjes, balletjes etc. Door je kitten met je handen te laten spelen, leer je hem dat je het goed vindt dat hij krabt en bijt.
Springt uw kat op de tafel of het aanrecht en wilt u dit niet, leer hem dit meteen af. Zeg met harde stem nee, zet hem op de grond, en geef hem geen verdere aandacht. Laat ook geen eten liggen op tafel of aanrecht en blokkeer zoveel mogelijk de plek.
Ook katten kunnen, net als honden, last hebben van verlatingsangst; wat duidt op een sterke gehechtheid aan de eigenaar. Verlatingsangst bij katten uit zich in onzindelijkheid, niet willen eten, overmatig miauwen, overmatig wassen en het vernielen van spullen wanneer de eigenaar afwezig is (Schwartz 2002).