Een gewoon ei bevat ongeveer 0,1 gram aan omega 3-vetten. Omega-3-eieren zijn afkomstig van kippen die lijnzaad gemengd door het gewone voer krijgen. De eieren bevatten daardoor ongeveer 6 keer zoveel omega 3 als een gewoon ei.
Vis is de belangrijkste bron. EPA en DHA zitten vooral in vis en in schaal- en schelpdieren. De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Witte (magere) vis bevat ook visvetzuren, maar minder dan de vette vissoorten.
Een volwassene heeft ongeveer 3 gram ALA per dag nodig. Plantaardige bronnen van omega 3-vetzuren (linoleenzuur) zijn met name lijnzaadolie, koolzaadolie, walnoten(olie), sojaolie, lijnzaad, chiazaad en hennepzaad. Ook sommige margarines bevatten omega 3-vetzuren, maar dit is vaak door toevoeging van visolie.
Waar zit omega-3, omega-6 en omega-9 in? Omega-3: noten, lijnzaad en vette vis, zoals makreel, haring, zalm en sardientjes. Omega-6: plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie. Omega-9: olijfolie, noten, sesamzaad en avocado.
Het advies voor de hoeveelheid omega 3 per dag is voor vrouwen twee gram ALA-omega 3 en voor mannen drie gram ALA-omega 3. Voor EPA en DHA adviseert de Gezondheidsraad om per dag 200 milligram omega-3 vetzuren uit vis binnen te krijgen.
Je lichaam is slim genoeg om signalen af te geven wanneer er sprake is van een structureel laag niveau van omega 3-vetzuren. Herken de symptomen van een tekort: minder scherp zicht, moeite met concentreren, onzuivere huid, vermoeidheid en een verminderde gemoedstoestand.
Kibbeling heeft gezonde en ongezonde kanten. Het bevat onder andere eiwitten, jodium en selenium. Maar de gezonde omega 3-vetzuren ontbreken.
Olijfolie wordt ingedeeld bij de niet-essentiële Omega 9 vetzuren. Ook wel oliezuur of Enkelvoudig Onverzadigd Vet (EOV) genoemd. Omega 3 en 6 zijn wel essentieel en moeten daarom aangeleverd worden via de voeding.
In Kruidvat Omega 3 Capsules zitten de omega-3 vetzuren EPA en DHA. EPA en DHA hebben een gunstige invloed op het hart (bij een inname van 250 mg). DHA is goed voor de hersenen (bij een dagelijkse inname van 250 mg). Deze capsules zijn hooggedoseerd en bevatten naast de natuurlijke omega-3 visolie ook vitamine E.
Kortom: 28 gram walnoten bevat 2542 mg ALA omega-3 vetzuren, ofwel 159-231 procent van de ADH.
Het slikken van omega 3 vetzuren als EPA heeft binnen een paar weken effect. Elk medicijn kent nadelen, ook het slikken van omega 3 vetzuren. "Mensen kunnen last hebben van een visachtige smaak bij oprispingen. Ze kunnen ook maag- en darmklachten krijgen als een lossere ontlasting.
Omega-3 heeft een zeer lichte bloedverdunnende werking. Die is bij een dosering van 2 capsules per dag echter verwaarloosbaar. Wij hanteren vanwege die bloedverdunnende werking een maximum van 6 capsules per dag.
Een overdosis ontstaat als er lang te veel supplementen zoals visolie wordt ingenomen. Problemen die kunnen ontstaan door een overdosis omega 3: Meer dan 3 gram visolie per dag kan invloed hebben op de stolling van het bloed. Bloedstolling is nodig bij een bloeding of wond.
Omega-3 vetzuren werken ontstekingsremmend en kunnen daardoor bijdragen in het voorkomen van hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk. Het is daarom noodzakelijk om regelmatig vette vis te nemen, of anders voor een supplement te kiezen.
Is teveel omega 3 schadelijk? De EFSA meldt dat er geen schadelijke gevolgen zijn waargenomen in studies waarbij deelnemers meerdere jaren 2 tot 4 gram omega 3 vetzuren consumeerden. Ook zeggen ze dat er geen reden tot zorgen is bij een dagelijkse inname tot 5 gram.
Door de Consumentenbond zijn de visoliecapsules van de Hema, Etos, Albert Heijn en DA getetst omdat ze precies 450 mg per dagdosis visolie bevatten. Deze vier merken zijn bovendien voordelig. De Hema is met €2,20 voor 50 stuks het goedkoopst en daarmee beste koop.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
De meeste gezondheidsorganisaties raden aan om ongeveer drie eetlepels (rond de 40 ml) olijfolie per dag te consumeren. Dit komt overeen met ongeveer 300 calorieën. Het is belangrijk om te onthouden dat olijfolie een vet is en dat overmatig gebruik kan leiden tot gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen.
Gezond visje
In principe maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, vis uit de diepvries en vis in blik zijn allemaal goed voor je. Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij gezouten vis moet je denken aan gerookte zalm, gerookte paling of ansjovis.
Zalm mag overigens nog altijd een voedingsmiddel 'rijk aan omega 3' genoemd worden. Daarvoor moet het minimaal 80 milligram EPA/DHA omega 3-vetzuren per 100 gram bevatten; zalm bevat nu tussen de 1.000 en 2.000 milligram per 100 gram, dus 12 tot 25 keer zoveel.
Vis hoort thuis in een gezond voedingspatroon: het zit boordevol voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor je lichaam. De Gezondheidsraad raadt dan ook aan om minstens één keer per week (vette) vis te eten.