De politie kan bij misbruik alle gegevens van het telefoongesprek opvragen bij de alarmcentrale. Zo komt de politie er eenvoudig achter wie met 112 heeft gebeld. Volwassenen kunnen een boete of een gevangenisstraf krijgen. Kinderen die het alarmnummer 112 misbruiken worden ook gestraft.
9000 euro boete
Als een volwassene onterecht 112 belt, kan er een boete of een gevangenisstraf worden opgelegd. Die gevangenisstraf mag maximaal drie maanden duren, zo staat in het wetboek van strafrecht. De geldboete kan oplopen tot 9000 euro.
Vertel kort en bondig wie, wat en waar. Noem je naam, de reden van je telefoontje en op welke locatie je bent; Als je alles verteld hebt, schat de centralist in hoe dringend de melding is en of het ècht om een 112melding gaat.
Via 112 krijg je de centralist aan de lijn
Heb je 112 gebeld, dan vraagt de 112-centralist eerst waar je je bevindt en of je politie, brandweer of een ambulance nodig hebt. Heb je een ambulance nodig, dan word je doorverbonden met de Meldkamer Ambulancezorg (MKA).
Als u 112 belt met een mobiele telefoon, stuurt AML (Advanced Mobile Location) tijdens het gesprek uw locatie naar de meldkamer.
Als u 112 belt met uw mobiele telefoon, dan ziet de medewerker van de centrale meldkamer uw locatiegegevens en mobiele gegevens. Hierdoor kunnen de hulpdiensten sneller aanwezig zijn om hulp te verlenen.
U kunt iets melden zonder uw naam of adres op te geven bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 - 7000 (gratis). U kunt daar ook iets online melden en toch anoniem blijven. Via Meld Misdaad Anoniem krijgt de politie informatie en kunt u helpen om uw omgeving veiliger te maken.
U kunt met een mobiel zonder beltegoed of (geldige) simkaart toch per ongeluk 112 bellen. Dit kan als de batterij niet leeg is. Op het scherm verschijnt 'noodoproep'. Als u dan de beltoets indrukt, belt u automatisch naar de alarmcentrale.
Ruim een op de drie telefoontjes die in 2022 naar alarmnummer 112 werden gepleegd, waren onterecht. Dat meldt de politie na vragen van RTL Nieuws. In 2022 werd het alarmnummer 112 bijna 3,5 miljoen keer gebeld.
Aan het nummer kan 112 al zien vanaf waar er ongeveer wordt gebeld. Als de situatie verdacht lijkt, kan de politie („na toestemming van de officier van justitie, maar dat kan heel snel gaan”) de plek van de oproep bepalen met behulp van een driehoeksmeting van de zendmasten.
Als je in nederland 911 belt, wordt je automatisch met 112 doorverbonden.
Als je dus vier overtredingen maakt in één keer, krijg je maar drie bekeuringen. "De politievrouw of -man maakt een procesverbaal op met alle gedragingen van dat moment. En dan worden er maximaal drie boetes uitgeschreven. En dan tellen de zwaarste delicten", zegt Jan Struijs, voorzitter van de Politiebond.
"Er is een richtlijn van het College van procureurs-generaal uitgevaardigd naar aanleiding van de wet-Mulder. Daarin staat er in principe niet meer dan drie overtredingen tegelijkertijd worden bekeurd."
Een geldboete is in Nederland minimaal € 3 en maximaal € 900.000.
Vanaf het tijdstip dat we de melding krijgen, doen we er alles aan om er binnen 10 minuten te zijn. De agenten op straat worden aangestuurd door de centralist van de Meldkamer. De centralist is het persoon die jij aan de lijnt krijgt als je 112 belt.
Je hoeft dus zeker niet nog eens apart te bellen naar de 100 indien je 101 belde. Als een operator via het nummer 101 uit het gesprek afleidt dat er naast politie ook medische hulp nodig is, zal die persoon dat ook meteen doorgeven aan de betrokken diensten.
Bel alleen 112 in levensgevaar
Bel dan overdag je eigen huisarts voor overleg. De huisarts bepaalt aan de hand van jouw verhaal of ambulancezorg alsnog nodig is of dat je kunt langskomen. Heb je buiten kantoortijden medische problemen die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag? Bel dan de huisartsenpost.
Bij spoed bel je gratis 112, maar mensen die de politie nodig hebben op 0900-8844 moeten gewoon betalen. De SP vindt die extra kosten raar – en slecht voor de veiligheid. En de partij is niet de enige. "Ik was flabbergasted toen ik zag hoeveel geld ik kwijt was", zegt een beller.
Wanneer een hulpdienst, zoals brandweer, ambulance of politie, blauwe zwaailichten én sirenes voert, dan moet je dit voertuig voorrang verlenen. Nadert een voertuig met blauwe zwaailichten zonder sirene? Dan is voorrang geven niet verplicht, maar de zwaailichten staan niet voor niets aan.
De Meldkamer is het kloppend hart van de politie. Hier komen alle telefoontjes binnen van mensen die het alarmnummer 112 bellen. Van hieruit kan de politie meteen agenten inzetten die kunnen helpen.
Iedereen kan de 112NL app gebruiken in noodgevallen. U belt of chat dan met een hulpverlener. De app heeft een chatfunctie die het gesprek vertaalt in uw taal. De app is daarom ook handig voor bijvoorbeeld doven en slechthorenden.
Gevallen van arbeidsuitbuiting kunt u (anoniem) melden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie via: 0800 51 51.
De app is voor iedereen te downloaden en vormt een aanvullende manier om de hulpdiensten in Nederland te bereiken. Via de 112NL app krijg je contact met een meldkamer in Nederland en start de centralist indien noodzakelijk een chatgesprek. Ook kun je aangeven in welke taal je wilt communiceren.
Politiegegevens inzien
Wilt u de gegevens inzien die de politie over u heeft geregistreerd? Dan kunt u daarvoor een schriftelijk verzoek indienen bij de politie. U vindt een voorbeeldbrief voor inzage in uw gegevens op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.
De politie kan uw telefoon misschien traceren aan de hand van het genoemde IMEI-nummer. U kunt ook geluk hebben en ontdekken dat uw telefoon door een vreemde werd binnengebracht op het politiebureau. De politie kan ook zonder bevelschrift uw telefoon opsporen om deze terug te krijgen.