Tijdens de lunch kiezen Italianen meestal voor een lichte warme maaltijd. Ze drinken er mineraalwater, wijn of een espresso bij.
Tussen 13.00 en 15.00 gaan ze dan ergens een lichte warme maaltijd nuttigen, met water of wijn erbij en gevolgd door een espresso. Ook het avondeten vindt bij Italianen later plaats dan bij ons. Vaak werken ze tot 19:00 of later en ze gaan dan ook pas na 20:00 uur eten.
Lunch (Pranzo)
De lunch is meestal de belangrijkste maaltijd van de dag. Als je agenda het toelaat kun je voor een tweegangenlunch kiezen: pasta als eerste gang en vis of vlees als tweede. Wil je alleen even een snelle hap, bestel dan een salade of broodje.
Italianen zijn echte koffiepuristen en drinken voornamelijk espresso. Natuurlijk drinken Italianen ook cappuccino, maar nooit na 11 uur. Als toerist wordt je vaak nog meewarig aangekeken als je na 11 uur een cappuccino besteld.
Italië staat bekend om wijn, wijn en nog eens wijn. De grote Italiaanse merken bier zijn niet zo bijzonder, het is gewoon pils, maar er verschijnen steeds meer kleine brouwerijen die bijzondere bieren op de markt brengen. Onder liefhebbers is Italië als bierland de laatste jaren dus in aanzien gestegen.
Het ontbijt wordt vergezeld met cappuccino of warme melk (waarin ze de koekjes dopen). Van sterke koffie is in de ochtend nog geen sprake, die bewaart de Italiaan voor na de lunch.
Italiaanse digestieven, Grappa, Limoncello, Cynar, Nocino, Fernet, Aperol, Sambuca, mirto.
Italianen zullen na een zware maaltijd, een hete drank nemen om de maaltijd sneller te laten verteren. Maar als er melk bij deze drank zit, wordt dat proces net vertraagd en ligt je eten extra zwaar op de maag. En om precies die reden is een cappuccino na 11 uur niet bene.
De meeste Italianen ontbijten met een kop cappuccino en een cornetto (croissant). Onderweg naar kantoor (of later in de ochtend) wordt er dan (meestal staand) een brioche (broodje) met een cappuccino genuttigd in een barretje in de buurt van huis of van het werk.
De reden waarom je er vaak een glas water bij krijgt is trouwens niet om je mond te spoelen na de koffie maar wel net voor je hem begint te drinken om optimaal van de pure smaak te kunnen genieten. Het straffe is dat dit kleine kopje koffie er uit noodzaak is gekomen.
Lunch en diner
De lunch wordt, afhankelijk van de regio, tussen 12.30 en 15.00 uur genuttigd. De lunch is voor Italianen de belangrijkste maaltijd van de dag, een moment van samenzijn voor de familie. Het diner wordt meestal rond een uur of 20.00 opgediend.
Als je elkaar een eerste keer ontmoet, gebeurt de begroeting met een handdruk, waarbij men dan zegt Piacere, wat zoveel betekent als "aangenaam om je te leren kennen" (zoals het Fanse Enchanté). Aan de telefoon neem je af met Pronto, wat letterlijk "klaar" of "dadelijk" betekent.
In Italië is het gebruikelijk om kennissen, vrienden en familie te begroeten met twee kussen. Niet zoals in Nederland met drie. Eerst links, dan rechts. Dit is niet gebonden aan geslacht, ook mannen geven elkaar onderling graag een vriendelijke begroeting door middel van twee pakkerds.
In Italië is het geven van een fooi in een restaurant niet gebruikelijk. Meestal zijn er op de bon servicekosten van rond de 10% berekend. Als dat niet zo is, is een fooi van 5 tot 10% uiteraard altijd aardig voor de ober. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden naar boven.
Pizza, het bekendste Italiaans eten.
In Midden-Italië is pane integrale meestal zonder zout, maar er zijn ook soorten met zout. Wil je graag bruin brood met zout dan kun je vragen naar 'pane integrale con sale'. Je ziet ook weleens pane di farro (een soort spelt), pane multi-cereali (meergranen), pane di segale (met rogge).
Een Italiaanse doodzonde: pasta met een mes in stukken snijden en daarna met een lepel naar binnen spelen. Pasta eet je alleen met een vork. Stop je vork in je spaghetti of tagliatelle en draai. Zelfs lasagne eet je alleen met een vork: gebruik de zijkant om de lasagne te 'snijden'.
Caffè Espresso: De Italianen beschouwen dit als hun 'gewone' koffie.
Italiaanse koffie: de verschillende keuzes. Caffè espresso: Een 'normale' koffie bereidt met warm water. De kwaliteit hangt af van de koffiebonen en de manier waarop het bereidt wordt.
Zo bestel je koffie
In Nederland bestel je een espresso, terwijl je in Italië kunt volstaan met un caffè, grazie. Een koffie ís daar namelijk een espresso. Natuurlijk bestaan er legio varianten op de caffè, en die zijn inmiddels ook in Nederland ingeburgerd.
Limoncello, het populaire Italiaanse citroenlikeurtje, drink je ijs- en ijskoud. Bewaar 'm dus in de vriezer voor een mooie stroperigheid en een optimale friszoete smaak.
Typische Italiaanse snoepjes zijn bijvoorbeeld torrone, amaretti koekjes, cantuccini en verschillende soorten chocolade. Italiaans snoep wordt vaak gemaakt van hoogwaardige ingrediënten zoals amandelen, hazelnoten, chocolade en fruit.
Italianen zijn erg stellig voor wat betreft het gebruik van producten uit eigen land, als het op koken aankomt. Italianen hebben een hekel aan Ketchup, beter is (verse) tomatensaus uit de Italiaanse keuken. De traditionele Italiaanse pizza heeft geen ananas, deze vrucht komt van oorsprong niet uit Italië.