80 - 84% water Eindelijk komt het appeltje voor de dorst aan bod. Op de derde plaats staan appelen, peren, mango's, druiven en kiwi's. 4. 70 - 79% water Tot slot is er nog een plaatsje voor bananen en avocado's.
80 - 84% water
Op de derde plaats staan appelen, peren, mango's, druiven en kiwi's.
Watermeloen staat op nummer 1 en bevat 90% water. Blauwe bessen volgen samen met perziken, nectarines, mandarijnen, sinaasappelen, limoenen, citroenen, abrikozen en pruimen de tweede plaats met 85 tot 89% water.
Gemiddeld bevindt 80 procent van de wortels zich in de bovenste 10 centimeter. Gras bestaat voor 90 procent uit water.
Een kopje koffie bestaat uit ongeveer 2 deciliter water. Maar om de koffie te maken is wel 140 liter water nodig!
Tomaten zijn botanisch geclassificeerd als bessen, maar zijn gewoon hartstikke gezond: de vrucht bestaat voor 95 procent uit water en bevat daarom weinig calorieën (18 kcal per 100 gram). Ook bevat de tomaat een aantal vitamines en mineralen zoals magnesium, kalium, calcium en andere sporenelementen.
Maar is dat echt maar liefst 95 procent? Nee, het is zelfs nog meer: het percentage water in komkommers ligt volgens het Voedingscentrum rond de 97 procent. Van elke honderd gram komkommer is dus maar drie gram géén water.
Een aardbei bestaat voor meer dan 90% uit water.
Wat kun je zelf doen om niet te veel vocht vast te houden? Allereerst kunnen bepaalde groenten en fruit als vochtafdrijvers werken. Goede voorbeelden hiervan zijn citroen, ananas, kiwi's, komkommer, wortels, venkel en asperges. Ze bevatten veel water, waardoor ze je dagelijkse vochtinname verhogen.
Eigenlijk bevatten alle voedingsmiddelen vocht! Naast allerlei dranken zoals water, koffie, thee, vruchtensap, melk en frisdrank bevatten ook andere voedingsmiddelen vocht. Denk hierbij aan pap, vla, yoghurt, soep, appelmoes en fruit.
Denk aan vitamine A, C, E en K. Maar ook magnesium, foliumzuur en kalium zitten verpakt in een kiwi. In totaal zitten er 16 verschillende soorten vitaminen en mineralen in slechts één vrucht. Dat zorgt ervoor dat kiwi's een van de meest voedzame fruitsoorten is die je kan eten.
Daarnaast zijn er veel groenten met een groot watergehalte. Komkommers, paprika's, selderij, sla, tomaten en courgettes bestaan ook voor 90-100 procent uit water.
Je verwacht het vast niet: ondanks dat bloemkool knapperig is, bevat deze groente veel vocht. Sterker nog: bloemkool staat met maar liefst 92,1% vocht in de top 10. Lekker serveren dus aan de bewoners!
Blauwe bessen: 88,2% Frambozen: 85%
Naast water kun je ook prima gezonde dranken als (kruiden)thee, koffie zonder suiker, magere en halfvolle melk, karnemelk en ongezoete magere drinkyoghurt of (ongezoete) sojadrank nemen. Deze zitten allemaal in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
Koffie en (liefst) thee - en dan wél de variant zonder suiker en melk graag - tellen ook mee in de dagelijkse hoeveelheid water. Soep, bouillon of yoghurt tellen trouwens ook mee als vocht. En wist je al dat elke dag 3 koppen groene of zwarte thee drinken het advies is volgens de nieuwe Schijf van Vijf?
Veel water drinken is gezond
Je leest weleens dat je dagelijks 3 liter water zou moeten drinken, want veel water drinken zou gezond zijn. Dat klopt niet helemaal. Het Voedingscentrum adviseert volwassenen om 1,5 tot 2 liter te drinken op een dag. Dat zijn zo veel glazen.
Watermeloenfeitjes. De naam watermeloen doet wat hij zegt, hij bestaat namelijk voor 95 procent uit water. Hierdoor is het een ideale lekkere dorstlesser. Per 100 gram levert de watermeloen 36 kcalorieen die komen uit de fruitsuikers (8 gram per 100 gram).
Per 100 gram bevatten ze ongeveer 50 calorieën en ze bestaan voor 86% uit water. Naast Vitamine C bevatten mandarijnen ook vitamine A, B1, B2, B6 en B11 en de mineralen Calcium, Fosfor, Magnesium en Zink.