Nederlanders besteden 5,5 uur per dag achter een scherm. Drie uur en 9 minuten worden aan een computer- of tabletscherm gespendeerd. De mobiele telefoon krijgt gemiddeld 2 uur en 21 minuten aandacht per dag. Daarmee blijft Nederland ver achter bij het wereldwijde gemiddelde van 7 uur schermtijd.
De onderstaande data komt uit onderzoeken die in 2020 zijn uitgevoerd. Uit een onderzoek van ResueTime onder 11.000 mensen bleek dat mensen gemiddeld 3 uur en 15 minuten per dag spenderen aan de telefoon. Volgens eMarketer spendeert de gemiddelde volwassene uit Engeland drie uur en 43 minuten aan de mobiele telefoon.
Een algemene regel is: niet meer dan twee tot drie uur beeldschermtijd per dag. Drie uur is al veel. Vooral als je wilt dat er nog tijd over is voor beweging en andere dingen. Het is belangrijk om regels te hebben voor hoe je kind media gebruikt.
Op sommige telefoons kun je informatie opvragen over hoe je je tijd besteedt op je telefoon, zoals hoe vaak je de telefoon ontgrendelt en hoelang je elke app gebruikt. Deze informatie kun je gebruiken om je digitale welzijn te verbeteren. Zo kunt u app-timers instellen en schermwijzigingen inplannen.
De gemiddelde smartphone schermtijd van een volwassen Nederlander is 2 uur en 15 minuten per dag. Dat is bij elkaar 34 hele dagen per jaar!
8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag. 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur per dag. 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.
Teveel tijd op je telefoon doorbrengen heeft allerlei gevolgen, zoals: Je spreekt minder met vrienden af. Je aandacht/focus verschuift van het dagelijkse leven naar je telefoonscherm. Je gaat minder snel nog ergens heen, eigenlijk ben je aan het vervreemden van je omgeving.
De Mobiele telefoons gaan gemiddeld vijf jaar mee. Om preciezer te zijn: een Android vier jaar en een iPhone 6 jaar. De fabrikanten hebben een korte periode om de smartphone te produceren. Er zit veel stress achter de productie omdat je zo snel mogelijk met de nieuwste technologieën op de markt moet komen.
Apple staat bekend om zijn goede batterijduur. Op papier lijkt het dat Samsung telefoons een betere batterijduur hebben, omdat er grotere batterijen in zitten dan iPhones. Maar de processor en batterij optimalisatie van iPhones is zodanig beter dat de batterijduur van een iPhone beter is.
Het korte antwoord is: dat hangt van het model af. Bij smartphones draait ouderdom namelijk niet zozeer om de fysieke leeftijd, maar om de software die op het toestel draait. Vooral belangrijk is of je telefoon nog goed beveiligd wordt.
Gemiddeld besteden kinderen van 13 tot en met 16 jaar circa vier uur per dag aan tv series kijken (vooral Netflix), computeren en gamen. Daarnaast zijn ze zo'n anderhalf uur per dag aan het communiceren via social media.
Drie uur en negen minuten op een computer of tablet, twee uur en 21 minuten op een mobiele telefoon. Dat lijkt misschien veel, maar uit het onderzoek van TEAM LEWIS en GMI blijkt dat Nederlanders ver onder het gemiddelde zitten. Volgens het rapport spenderen mensen wereldwijd namelijk 7 uur per dag op een scherm.
Het antwoord is eigenlijk nergens concreet te vinden. Te veel schermtijd kan schadelijk zijn voor de gezondheid, omdat het effect zou hebben op de ogen en het concentratievermogen.
8-10 jaar: maximaal 1 Ă 1,5 uur per beeldschermtijd per dag. 10-12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag.
Je telefoon buiten de slaapkamer houden is een goede oplossing voor je nachtrust. Toch lukt dat de meesten niet. Zet daarom je telefoon op 'Niet storen'. Als je dit inschakelt zullen oproepen en meldingen stil zijn en word je tijdens het slapen niet afgeleid door meldingen en trillingen.
Waarom zijn Apple-producten zo duur geworden? De wereldwijde inflatie van Apple-producten lijkt vooral het gevolg te zijn van de sterke dollar. In de Verenigde Staten bleven de prijzen van verschillende Apple-producten namelijk gelijk – zoals bij de iPhone 14-serie en MacBook Pro.
Apple is beter dan Samsung op het gebied van beveiliging. Dit betekent dat iOS over het algemeen nét iets veiliger is dan Android. Dit komt omdat Android een open besturingssysteem is en iOS specifiek door en voor Apple is ontwikkeld. Op het gebied van prijs is Samsung juist weer beter dan Apple.
De telefoon met de beste accuduur is de Motorola Moto G7 Power. Hij gaat zelfs twee keer zo lang mee als een gemiddelde smartphone! Dat hij zo lang mee gaat komt door zijn grote 5000mAh-accu en zuinige, maar weinig krachtige, chip van Qualcomm.
De allereerste mobiele telefoon
Al in 1973 slaagde uitvinder Martin Cooper van Motorola erin om de allereerste mobiel te produceren. Hierbij moet je niet denken aan een telefoon die je zo in je zak stopt, want het toestel woog meer dan een kilo(!) en omgerekend kostte het toestel ongeveer 6500 euro.
Zware apps, oftewel grote apps zijn ook grote batterij verbruikers. Denk bijvoorbeeld aan de Netflix app, Spotify, Facebook of apps zoals Skype en WhatsApp waarmee je kunt videobellen. Maak je geen gebruik van deze apps dan zal je batterij waarschijnlijk een stuk langer meegaan.
Waarom zo duur? Een van de belangrijkste redenen is het feit dat de smartphonemarkt al jaren niet echt meer groeit. Mensen vervangen hun smartphone niet zo snel, ook omdat ze steeds geavanceerder worden. Grotere accu, meer ruimte, mooier scherm.
En omdat de letters en beelden op een smartphone vaak een stuk kleiner zijn dan op de computer, hebben we de neiging om onze telefoon op slechts 20 centimeter afstand van onze ogen te houden. Te veel kijken naar het blauwe licht dat uit je scherm komt, kan volgens de onderzoekers ook schade aan je netvlies veroorzaken.
Ook zorgt het urenlang naar je mobiel staren voor meer slaapproblemen. Door het blauwe licht van het scherm denkt ons brein dat het nog dag is dus vallen we moeilijker in slaap als we onze mobiel mee naar bed nemen. Voor je ogen zorgt het staren naar je mobieltje zelfs voor de kans op bijziendheid.