Met een moderne lasertechnologie is het mogelijk om ongewenste haargroei veel effectiever te bestrijden. Bij een laserbehandeling wordt de huid bestraald met een bundel licht van een bepaalde golflengte. De cellen van de haarzakjes gaan daardoor kapot of raken beschadigd.
Het licht wordt geabsorbeerd door de melanine van het haar, die wordt verhit tot de stamcellen van de haarzakjes afsterven. Meestal herstellen de haarzakjes zich echter na enkele maanden, en al zijn de haartjes dan fijner dan de oorspronkelijke, er zijn meestal meer behandelingen nodig.
Elk haarzakje kan ongeveer twintig haren voortbrengen voor het afsterft. Omdat elke haar drie tot vijf jaar in het haarzakje blijft, zou je dus pas na 60 tot 100 jaar kaal kunnen worden.
Het aantal haarzakjes verschilt per persoon en is genetisch bepaald. Mensen met blond haar hebben bijvoorbeeld meer haarzakjes dan mensen met rood of zwart haar. Wanneer de mens ouder wordt, neemt de activiteit van de haarzakjes af. Doordat de activiteit afneemt, kan er meer haar uitvallen dan normaal.
Haargroei per maand
De haarfollikel (ook wel het haarzakje genoemd) zit onder de hoofdhuid en deze moet goed functioneren om gezond haar te behouden. Een haarfollikel is 4 tot 6 millimeter lang. Elke follikel produceert één tot vier haarschachten, elke ongeveer 0,1 millimeter groot.
GentleMax Pro - pijnloos ontharen met een laser
De laserbundel die afgegeven wordt aan de huid werkt op een bepaalde diepte in de huid. De laserbundel geeft warmte af aan het pigment van de haren, waardoor de haarzakjes dermate opwarmen waarna het haarzakje beschadigd of vernietigd wordt.
Dit merkt u van een ontsteking van de haarzakjes: Op uw huid zitten kleine rode bultjes. Later worden dit kleine witte of gele puistjes. Als u van dichtbij kijkt, kunt u zien dat uit elk puistje een haartje komt.
Het haarzakje kan een ronde rechte tunnel zijn of een platte tunnel met een bocht. Steil haar groeit door een rechte tunnel naar buiten. Krullend haar groeit uit een plat tunneltje met een bocht. Omdat dit haar een bochtje moet maken, krijgt het aan de buitenkant een krul.
Als nieuw haar in de follikel wordt vervaardigd, duwt het de haarschacht naar buiten, waardoor langer haar wordt gemaakt. Haar groeit elke dag ongeveer 0,3 mm tot 0,4 mm, wat neerkomt op ongeveer 12 centimeter per jaar. Niet alle haarzakjes groeien tegelijkertijd nieuw haar op.
Meestal groeien de uitgevallen haren binnen de 6 maanden gewoon terug. De bestaande producten voor de behandeling van haaruitval zijn meestal duur en werken niet goed. Als er geen bewezen tekorten zijn, zijn vitaminen of sporenelementen zoals ijzer en zink meestal zinloos.
Mensen hebben bijna vijf miljoen haarzakjes, waarvan 80.000 tot 100.000 zich op onze hoofdhuid bevinden. Het haarzakje is de groeiconstructie die het haar produceert en het verankert ook de haarschacht in de huid.
Meestal wordt de uitgang geblokkeerd door bijvoorbeeld een teveel aan huidschilfers. Huidschilfers zijn 'dode' huidcellen. Deze schilfers blokkeren de uitgang van het haarzakje waardoor talg niet meer naar buiten kan. Het gevolg: een ontsteking van het haarzakje/talgkliertje.
U kunt ontstoken haarzakjes, talgklieren en zweetklieren herkennen aan: Een kleine zwelling die rood of paars kleurt en pijnlijk en warm aanvoelt. In eerste instantie lijkt deze zwelling op een beginnende puist. De zwelling groeit en er kan een holte ontstaan waar pus in zit.
Haarverlies door stress verspreidt zich over de hoofdhuid. Telogeen effluvium kan leiden tot 50% haaruitval. De haren vallen overal op de hoofdhuid uit – volledige kaalheid is meestal geen symptoom.
Een graft is een 'haarzakje' dat op je hoofd groeit, en waarin één of meerdere haren kunnen groeien. Hoeveel haren een graft bevat, verschilt per persoon. Bij de ene graft zal dit slechts een enkele haar per haarzakje/graft zijn, terwijl andere grafts/haarzakjes wel tot vier haren per graft bevatten.
Kort gezegd, ja dat kan zeker. Hevige emotionele spanning kan haaruitval door stress veroorzaken.
Als je bijvoorbeeld je haar normaal los draagt, met een scheiding in het midden, en haren opmerkt die uitsteken tussen de andere hoofdharen en niet langs de scheidin, dan is dit nieuw groeiend haar.
Bij een ontsteking van de haarzakjes komen er kleine puistjes op uw huid. Het komt meestal door scheren, epileren of olie of vet op de huid. De puistjes gaan meestal vanzelf weg in 1 tot 2 weken.
Amerikaanse onderzoekers hebben een manier ontwikkeld om met behulp van de cellen van kale(nde) mensen nieuwe haarzakjes te maken. Mensen die kaal worden, kunnen een beroep doen op een haartransplantatie. Hierbij worden haarzakjes van een ander (behaard) deel van het lichaam gehaald en op het hoofd getransplanteerd.
Een ontstoken haarzakje wordt ook wel folliculitis genoemd en is een ontsteking aan het bovenste gedeelte van een haarzakje. Het kan overal op het lichaam waar haren zitten ontstaan, zoals op de hoofdhuid, de romp of het gezicht. Een ontstoken haarzakje wordt doorgaans veroorzaakt door gisten, bacteriën of schimmels.
Een haarzakje of haarfollikel is de functionele eenheid van een haar met omringende structuren. Daartoe behoren de haarpapil met zenuw en verzorgende bloedvaatjes, een talgkliertje en een spiertje waardoor de haar zich op kan richten bijvoorbeeld bij kou (kippenvel).
Lotions op basis van Minoxidil
Minoxidil stimuleert de bloedtoevoer naar de haarzakjes en kan zo de haargroei bevorderen. Wel belangrijk om te weten, je moet deze lotion iedere dag blijven gebruiken. Van zodra je stopt, verdwijnen ook de resultaten.
Bij een infectie is de bacterie Staphylococcus aureus doorgaans de boosdoener. Wanneer de infectiehaard zich vanuit het haarzakje uitbreidt naar de omliggende huid en het onderhuids weefsel, dan ontstaat een huidabces of furunkel ('zevenoog').
Een abces 'rijpt' uit zichzelf en zal op een gegeven moment vanzelf open kunnen barsten. U kunt een warm kompres op de abces doen, als u merkt dat de plek van het abces erg opgezwollen is. Dit kan de zwelling verminderen en de genezing bevorderen.
De steenpuist kan naar binnen opengaan waarna de ontsteking alleen maar erger en groter wordt. - Is de steenpuist erg pijnlijk, heeft u koorts of wordt u ziek, dan moet soms een sneetje in de zwelling worden gemaakt om de pus eruit te laten. Hiervoor moet u naar de huisarts. Ga er niet zelf in prikken of in knijpen.