Gebruik kleine letters, hoofdletters, cijfers, speciale tekens en spaties. Gebruik nooit voor de hand liggende woorden of reeksen, zoals de naam van je partner of kinderen, reeksen als 12345 of qwerty, welkom01. Verzin geen wachtwoord dat erg lijkt op één van jouw andere wachtwoorden.
Drie manieren om veilig met wachtwoorden om te gaan: Een wachtwoord- of passwordmanager. Een veilige digitale kluis, waarvoor je nog maar 1 sterk hoofdwachtwoord hoeft te onthouden. We hebben 12 passwordmanagers getest, waaronder 1Password, Bitwarden, KeePass en LastPass.
Hoe moet ik een wachtwoord veilig opslaan? Wachtwoorden zijn niet veilig wanneer ze onbeschermd op de computer staan. En natuurlijk ook niet als ze op een briefje naast de computer liggen. Wachtwoorden zelf onthouden is het allerveiligst.
Door één hoofdletter aan een wachtwoord toe te voegen, wordt de tijd die een computer heeft om een wachtwoord te kraken, drastisch gewijzigd, tot 22 minuten. Een lange mix van hoofdletters, kleine letters, symbolen en cijfers is de beste manier om uw wachtwoord veiliger te maken.
Een slim wachtwoord bestaat uit hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens. Ga voor een wachtwoord met minimaal 6 tekens. Of gebruik een lange zin. Zinnen zijn makkelijker te onthouden en voor criminelen moeilijk om te achterhalen.
“Haveibeenpwned.com” is een website, gelanceerd door beveiligingsspecialist Troy Hunt, waarop je als surfer zelf kan testen of je e-mailadres en wachtwoord achterhaald zijn uit één van de opgespoorde databanken met gehackte gegevens.
Is je smartphone steeds warm zonder dat je oplaadt of bijvoorbeeld een stevige game speelt? Dan is de telefoon mogelijk gehackt. Ook slim: houd het accuniveau in de gaten. Achtergrondprocessen, zoals virussen, hebben veel stroom nodig en daardoor stroomt de batterij van een besmet toestel veel sneller leeg.
Hoe meer karakters, hoe beter (minimaal 12 is aan te raden). Gebruik kleine letters, hoofdletters, cijfers, speciale tekens en spaties. Gebruik nooit voor de hand liggende woorden of reeksen, zoals de naam van je partner of kinderen, reeksen als 12345 of qwerty, welkom01.
Als je Google Wachtwoordmanager gebruikt, worden wachtwoorden opgeslagen in je Google-account. Je kunt Google Wachtwoordmanager gebruiken voor het volgende: Sterke, unieke wachtwoorden maken en opslaan die je niet hoeft te onthouden. Al je opgeslagen wachtwoorden beschermen met ingebouwde beveiliging.
Omdat het kraken van wachtwoorden vaak veel tijd kost worden er ook andere methodes gebruikt om wachtwoorden te achterhalen. Denk hierbij aan phishing, social engineering, bespieden of het schrijven en implementeren van malware of keyloggers.
Is het veilig? De Google Wachtwoordmanager is goed beveiligd. De wachtwoorden die de manager verzint zijn vaak ijzersterk en moeilijk te kraken. Het enige nadeel is dat wanneer iemand op jouw Google account weet in te loggen, die persoon alle wachtwoorden gelijk ziet.
Een wachtwoordmanager is een digitale 'kluis' waarin je al je wachtwoorden en gebruikersnamen kunt opslaan. Je hoeft dan alleen het wachtwoord van je wachtwoordmanager te onthouden. En bezoek je een website, dan vult de wachtwoordmanager automatisch je gebruikersnaam en wachtwoord in.
Een wachtwoordkluis houdt al je accounts en wachtwoorden veilig bij. De wachtwoordkluis zelf beveilig je met een sterk wachtwoord. Je moet dus nog maar één sterk wachtwoord onthouden. De wachtwoordkluis helpt je om sterke wachtwoorden te maken.
Op deze site kun je checken of je wachtwoord ooit is gelekt en gekraakt. 123456 is wereldwijd het meestgebruikte wachtwoord. De database van Scattered Secrets bevat 3,86 miljard gekraakte wachtwoorden en elke seconde komen daar nog wachtwoorden bij.
Kijk eerst of er onbekende activiteiten in je mailbox zijn, zoals ongevraagde e-mails, wachtwoorden die veranderd zijn of onverwachte contacten. Ook kun je een online zoekopdracht uitvoeren om te zien of je e-mail adres verschijnt op websites met informatie over gehackte accounts.
De beste tips van professionals voor veilige gebruikersnamen
Maak een gebruikersnaam aan die u eenvoudig kunt onthouden, maar die anderen moeilijk kunnen raden – en sla uw gebruikersnaam op in uw wachtwoordbeheerder. Gebruik geen bekende nummers in uw gebruikersnaam, zoals een adres of geboortedatum.
Een goed wachtwoord bestaat uit een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en bijzondere tekens. We raden aan om je wachtwoord minstens tien tekens lang te maken, maar langer is altijd beter.
Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
Meekijken met wat je typt
In je berichten-apps of je persoonlijke notitie-apps bijvoorbeeld. Zelfs als je teksten wist, heeft de hacker ze al opgeslagen. Bijvoorbeeld via een keylogger, waarmee al je aanslagen op je smartphonetoetsenbord worden geregistreerd.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden.
Tekenen dat je bent gehackt kunnen zijn dat je geen toegang meer hebt tot je apparaat of bestanden, het opduiken van programma's of software die je niet herkent of dat je apparaat plots veel langzamer is.
Sommige password managers kunnen gehackt worden. Maar in die gevallen is er een belangrijk voorbehoud: de informatie in je wachtwoordmanager moet versleuteld zijn.