Een slim wachtwoord bestaat uit hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens. Ga voor een wachtwoord met minimaal 6 tekens. Of gebruik een lange zin. Zinnen zijn makkelijker te onthouden en voor criminelen moeilijk om te achterhalen.
Een goed wachtwoord bestaat uit een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en bijzondere tekens. We raden aan om je wachtwoord minstens tien tekens lang te maken, maar langer is altijd beter.
Een wachtwoord wordt sterker als je andere tekens gebruikt (cijfers, leestekens) maar lengte is altijd belangrijker. Een wachtwoord van tien kleine letters is meer dan honderd keer sterker dan een wachtwoord van acht tekens waarin ook hoofdletters, cijfers en speciale tekens zijn verwerkt.
Met een wachtwoordzin maakt u een sterk wachtwoord dat u ook gemakkelijk kunt onthouden. Een wachtwoordzin is een reeks woorden die veel gemakkelijker te onthouden is dan ingewikkelde combinaties van hoofdletters en kleine letters, cijfers en speciale tekens.
Een veilig wachtwoord is een wachtwoord dat minstens 8 tekens lang is, bestaat uit zowel kleine letters als minstens 1 hoofdletter, en ook minstens 1 cijfer. Indien mogelijk, maak je het ook nog veiliger door er een leesteken als een komma, punt of vraagteken in te zetten.
Mag geen spaties, dubbele punten of aanhalingstekens bevatten. Mag niet uit alleen cijfers bestaan of leeg worden gelaten.
Het is verstandiger een lengte van minimaal 12 tekens aan te houden. Dat maakt het het wachtwoord tot 80 miljoen keer zo sterk. Maar meer tekens is nog beter. Cijfers, hoofdletters en speciale tekens (&, ?, #, !, %, enz.)
Minstens 8 karakters
Deze samenstelling moet bestaan uit ten minste één hoofletter, één speciaal teken (! @ # etc.) en één klein teken. Een sterk wachtwoord is bijvoorbeeld 'h57$AS0!
Omdat het kraken van wachtwoorden vaak veel tijd kost worden er ook andere methodes gebruikt om wachtwoorden te achterhalen. Denk hierbij aan phishing, social engineering, bespieden of het schrijven en implementeren van malware of keyloggers.
Waarom het hebben van een sterk wachtwoord belangrijk is
Een sterk wachtwoord is de belangrijkste barrière die ervoor zorgt dat de meeste van je online accounts niet worden gehackt. Zonder up-to-date-best practise kan het zijn dat je wachtwoorden gebruikt die cyberfraudeurs gemakkelijk binnen enkele uren kunnen raden.
Meest hackbare wachtwoorden
Volgens een database met 3 TB aan gelekte wachtwoorden, was de populairste in 30 landen “password”, met bijna vijf miljoen hits. Op de tweede plaats kwam “123456”, gevolgd door het iets langere “123456789”. De top vijf werd afgesloten door “guest” en “qwerty”.
Het opnieuw gebruiken van wachtwoorden voor belangrijke accounts is risicovol. Als iemand je wachtwoord voor één account achterhaalt, kan deze persoon ook makkelijk toegang krijgen tot je e-mail, adres en mogelijk zelfs je geld.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden.
Door één hoofdletter aan een wachtwoord toe te voegen, wordt de tijd die een computer heeft om een wachtwoord te kraken, drastisch gewijzigd, tot 22 minuten. Een lange mix van hoofdletters, kleine letters, symbolen en cijfers is de beste manier om uw wachtwoord veiliger te maken.
“Haveibeenpwned.com” is een website, gelanceerd door beveiligingsspecialist Troy Hunt, waarop je als surfer zelf kan testen of je e-mailadres en wachtwoord achterhaald zijn uit één van de opgespoorde databanken met gehackte gegevens.
Op deze site kun je checken of je wachtwoord ooit is gelekt en gekraakt. 123456 is wereldwijd het meestgebruikte wachtwoord. De database van Scattered Secrets bevat 3,86 miljard gekraakte wachtwoorden en elke seconde komen daar nog wachtwoorden bij.
Je wachtwoord kan in andermans handen terecht zijn gekomen door een datalek. In de afgelopen jaren is er bijvoorbeeld een datalek geweest bij LinkedIn, Dropbox en het ooit succesvolle sociale netwerk MySpace, maar ook bij porno- en datingsites.
Grave (à, è, ì, ò, ù): typ het teken ` (links naast de 1-toets) en daarna de letter. Circonflexe (â, ê, î, ô, û): typ het teken ^ (op de 6-toets) en daarna de letter. Tilde (ã, õ, ñ): typ het teken ~ (links naast de 1-toets) en daarna de letter.
Wachtwoord is standaardtaal in het hele taalgebied. Paswoord is standaardtaal in België. Password is standaardtaal in Nederland.
Een letter of karakter is een teken opgebouwd uit streken om in de geschreven taal een of enkele opeenvolgende klanken uit de gesproken taal weer te geven. De verschillende soorten streken vormen samen de letteranatomie. De letters die in een taal gebruikt worden, vormen samen het alfabet van die taal.
Je wachtwoorden zijn kort
Hoe meer tekens je wachtwoord bevat, hoe langer het duurt om deze te kraken. Om een voorbeeld te geven: een wachtwoord van 5 tekens wordt binnen 1 minuut gekraakt. Een wachtwoord van 8 tekens wordt in 3 uur gekraakt en een wachtwoord van 12 tekens in 14.000 jaar.
De beste tips van professionals voor veilige gebruikersnamen
Maak een gebruikersnaam aan die u eenvoudig kunt onthouden, maar die anderen moeilijk kunnen raden – en sla uw gebruikersnaam op in uw wachtwoordbeheerder. Gebruik geen bekende nummers in uw gebruikersnaam, zoals een adres of geboortedatum.
Een diakritisch teken is een hulpteken boven of onder een letterteken dat aangeeft hoe de letter uitgesproken moet worden.