Je mag tijdens het zwemmen contactlenzen dragen. Alleen kun je de lenzen onder water verliezen en dan vind je ze meestal niet terug. Vooral zachte contactlenzen lopen het risico om in zwemwater besmet te raken met virussen, bacteriën of amoeben. Vooral besmetting door amoeben komt vaak voor.
Lenzen en water zijn geen goede combinatie. Het enige water waar ze mee in aanraking mogen komen, is het traanvocht van je oog. En de lenzenvloeistof. Je kunt dus beter niet gaan zwemmen met lenzen.
Zwemmen met lenzen
Vooral zout water, dus zeewater, zorgt er extra voor dat je lenzen los gaan zitten. Het is natuurlijk zonde als je nieuwe lenzen moet kopen na een middagje zwemmen, dus het is beter om er geen in te doen als je naar het zwembad of naar zee gaat.
In de zomer is het extra oppassen: zwemmen of surfen met zachte lenzen wordt afgeraden, omdat in het oppervlaktewater veel bacteriën zitten. Wie dat toch wil doen, moet volgens het AD zijn lenzen direct na het zwemmen schoonmaken.
Ga niet zwemmen met je contactlenzen in, want water bevat bacteriën die schadelijk zijn voor je ogen. Ook kan water de vorm van je lenzen veranderen. Als je per se lenzen moet dragen tijdens het zwemmen, draag dan een zwembril in combinatie met daglenzen. Helemaal handig is een zwembril met glazen op sterkte.
Lenzen hebben geen last van spetters.
Dan zal je regelmatig moeten strijden tegen de elementen. Regen, modder, hagel en sneeuw kunnen zorgen voor spetters op een bril, maar met lenzen in heb je hier geen last van. Extra handig voor sporten waarbij je snel vies wordt, zoals veldrijden of rugby.
Het is namelijk niet goed als lenzen in aanraking komen met kraanwater. Je ogen worden dan namelijk gevoelig voor besmetting door schadelijke bacteriën in het water. Hierdoor loop je het risico op irritatie aan je ogen of een nare infectie van het oog.
Ga niet douchen of zwemmen met lenzen in
Douchen of zwemmen met lenzen in wordt afgeraden. Het maakt niet uit of je doucht met kalkvrij water, in een schoon zwembad zwemt, of een duik neemt in natuurwater. Het is niet hygiënisch.
Een toxische reactie kan worden veroorzaakt door conserveermiddelen in de lenzenvloeistof, in oogdruppels of ooggel. De conserveermiddelen hopen zich op in de lens en lokken een reactie van het oog uit. Dit uit zich in irritatie, rood, pijnlijk oog en het niet meer kunnen dragen van de lens.
Bij oogcontact geeft natriumchloride lokale irritatie, en pijn in de ogen. Na het wegspoelen met water is dit gewoonlijk snel over. Alleen bij het aanhouden van de oogklachten is een bezoek aan de oogarts nodig. Een geconcentreerde natriumchlorideoplossing, of pekel veroorzaakt mogelijk wat irritatie van de huid.
Je kunt zwemmen met bril of lenzen, aldus Arjan van den Beukel. Chloorwater tast echter het montuur van een bril aan. Het is dus zonde om met een nieuwe bril te gaan zwemmen. Die wordt er niet mooier van.
3. Heb altijd lenzenvloeistof bij je. Als je een keer een lens laat vallen, kun je met lenzenvloeistof gemakkelijk de lens schoonmaken en hem weer veilig en schoon in je oog doen. Met lenzenvloeistof kun je bovendien vaak ook de lens weer even bevochtigen.
Verstandig is dan ook om tijdens het zwemmen een zwembril die goed aansluit te dragen over je lenzen. Dit zorgt ervoor dat er zo weinig mogelijk water in je ogen komt.
Sneeuw en vorst beschadigen de lenzen niet en tasten hun kwaliteiten niet aan. De temperatuur van het hoornvlies en de tranen is ongeveer 35°C, wat betekent dat de lens warm genoeg is, zelfs als het buiten –10°C is.
Liever niet zwemmen met lenzen
Zoals je hebt kunnen lezen is het verstandiger om je lenzen niet in te doen. Wil je dit toch écht, dan heb je twee opties: Draag je lenzen in combinatie met een goed aansluitende zwembril. Wees er zeker van dat je ogen en lenzen niet in contact komen met water.
Ja. Het is geen probleem om te huilen terwijl je lenzen draagt. Het kan wel gebeuren dat je lenzen niet helemaal goed op hun plek blijven zitten als er teveel traanvocht in je oog komt. Als je moet huilen terwijl je je lenzen draagt, zorg er dan voor dat je niet in je ogen wrijft.
Nee, er is geen maximum leeftijd voor het dragen van lenzen. Mensen dragen vandaag de dag steeds langer contactlenzen. De een draagt ze een heel leven, de ander stopt er op een gegeven moment mee en stapt over op een bril.
Trek het onderste ooglid naar beneden, kijk naar boven en van links naar rechts. De persoon die je helpt zou dan de lens moeten zien zitten. Lens onder bovenste ooglid: Trek het bovenste ooglid voorzichtig omhoog en kijk naar beneden, naar links en naar rechts. De lens zou dan zichtbaar moeten worden.
Wat zijn de gevolgen van in slaap vallen met lenzen? Tijdens het slapen knipperen je ogen niet waardoor ze onvoldoende zuurstof krijgen met droge ogen als gevolg. Behalve dat je ogen droog worden wanneer je met lenzen slaapt, kunnen ze ook rood, dik en pijnlijk aanvoelen.
U kunt uw hoornvlies hiermee blijvend beschadigen. Daarnaast kan uw bindvlies of hoornvlies gaan ontsteken. Plaats de lenzen niet direct terug, maar laat deze minimaal een dag uit.
Je kan daglenzen maar één dag dragen, je kan ze niet meer dan één keer gebruiken. Zelfs al draag je jouw lenzen een dag maar een paar uur, moet je ze na dat gebruik nog steeds weggooien en de volgende dag een nieuw paar openen.
Het deel van het oog wat niet bedekt wordt door de lens blijft onbeschermd en dus kwetsbaar voor UV-straling. Draag daarom bij fel zonlicht, naast de ACUVUE lenzen, ook altijd een zonnebril met goede UV-bescherming. Alleen dan zijn uw ogen volledig beschermd tegen het schadelijke zonlicht.
Bewaar je lenzen niet in water
Misschien denk je 'Ach, ik kan m'n lenzen wel een nachtje in water bewaren'. Doe dit absoluut niet! In water zitten namelijk bacteriën die heel schadelijk kunnen zijn voor je ogen en voor je lenzen.
Nee, dit mag absoluut niet! Helaas kom je op Internet wel eens tegen dat mensen dit toch doen of dat het zelfs geadviseerd wordt. Doe dit niet! Als je 2 lenzen over elkaar draagt verminderd dit sterk het zuurstof doorlaatbaarheidsgehalte waardoor je blijvende schade aan je ogen kunt oplopen.