De bedrijfsarts mag alleen informatie aan de werkgever verstrekken die noodzakelijk is voor de werkgever om te kunnen voldoen aan zijn wettelijke plicht tot loondoorbetaling bij ziekte en zijn plicht om zijn zieke werknemer weer te re-integreren.
Wat mag een bedrijfsarts vertellen aan mijn werkgever? De gesprekken die u met de bedrijfsarts heeft, zijn geheim. Zonder uw toestemming mag de bedrijfsarts niet over uw ziekte praten met uw werkgever.
De bedrijfsarts bepaalt de mogelijkheden en beperkingen van de medewerker binnen het werk en deelt deze met de werkgever en de casemanager. Ook mag de bedrijfsarts de verwachtingen over de duur van de re-integratie bespreken. Hij mag nooit medische, sociale- of privégegevens delen met de werkgever of iemand anders.
Naar de bedrijfsarts
hoelang uw ziekte waarschijnlijk gaat duren. welke taken u nog kunt doen op uw werk (de mate van arbeidsongeschiktheid) hoe uw werkgever u kan helpen om uw taken te doen, bijvoorbeeld uw werkplek aanpassen.
De bedrijfsarts heeft vaak behoefte aan informatie van behandelaars, de huisarts, specialist, psycholoog, het revalidatiecentrum, iedereen die bij het stellen van de diagnose en de behandeling betrokken is kan informatie hebben die de bedrijfsarts kan helpen zijn oordeel te vormen.
Geef dus niet alleen aan wat je niet meer aankunt, maar juist ook wat je wél aan denkt te kunnen, niet wat je allemaal niet meer ziet zitten, maar juist op welke positieve aspecten je je méér zou willen richten. Bijvoorbeeld: Ik wil graag in een rustigere ruimte zitten (ipv: ik kan niet tegen die drukte)
Het is de bedrijfsarts die in eerste instantie bepaalt of een werknemer arbeidsongeschikt is wegens ziekte. Indien de werknemer of werkgever het niet eens is met het oordeel van de bedrijfsarts, kan bij het UWV een second opinion worden aangevraagd.
De bedrijfsarts mag alleen medische gegevens van jou opvragen bij een andere arts als dat nodig is. Bijvoorbeeld om specifiek inzicht te krijgen in jouw ziektebeeld, om vervolgens een passend advies te kunnen geven over jouw re-integratie, passend werk of een aangepaste werkplek.
Ja, als werknemer heeft u recht op inzage in uw volledige medische dossier. Ook hoort de bedrijfsarts u een exemplaar (kopie) te geven als u daarom vraagt. Dit is in ons land wettelijk zo geregeld. De bedrijfsarts mag dus niet weigeren om u inzage in bepaalde gegevens te geven.
Is het advies van een bedrijfsarts bindend voor werkgever en werknemer? Het advies van de bedrijfsarts is nooit bindend. Als een werkgever het niet eens is met het advies van de bedrijfsarts, adviseren wij eerst te overleggen met de bedrijfsarts. Zo nodig een kunt u een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV.
Privacy van de werknemer
Een werknemer heeft altijd recht op inzage in zijn medisch dossier. De bedrijfsarts mag alleen informatie over de gezondheid van de werknemer opvragen bij de huisarts of specialist met toestemming van de werknemer.
Bedrijfsarts bepaalt of je ziek bent
Dat betekent dus dat ook een huisarts of een andere behandelaar niet kan bepalen of je wel of niet kan werken Een huisarts bijvoorbeeld kijkt alleen of je ziek bent. Een bedrijfsarts beoordeelt of je hierdoor je werk wel of niet kan uitvoeren.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
Kan mijn leidinggevende mij verplichten om naar het werk te komen als ik mij heb ziek gemeld? Nee. Jij bepaalt of je in staat bent naar het werk te komen, niet je leidinggevende. Als je vindt dat je je huis uit kan, dan moet je wel naar bijvoorbeeld een gesprek gaan.
Loondoorbetaling. Als u ziek bent, moet uw werkgever uw loon doorbetalen over een periode van maximaal 104 weken. De werkgever moet minimaal 70% van het laatstverdiende loon betalen en de eerste 52 weken ten minste het wettelijke minimumloon. Of de werkgever meer moet betalen, moet uit uw arbeidscontract of cao blijken ...
Optioneel lichamelijk onderzoek doen: op de vraag of een bedrijfsarts lichamelijk onderzoek mag doen is het antwoord 'ja', mits dat nodig is om een gemotiveerde beslissing te nemen.
Bezoek bedrijfsarts is verplicht
Als je ziek bent kan de bedrijfsarts of arbo-arts je uitnodigen op het spreekuur. Je mag zo'n uitnodiging niet weigeren. Je bent verplicht om te gaan, ook al word je naar de andere kant van het land geroepen.
De bedrijfsarts is een medisch specialist die geregistreerd staat in het BIG-register. Volgens de wet is de bedrijfsarts bevoegd zelfstandig zieke werknemers door te verwijzen naar specialisten. Een arbo-arts daarentegen werkt voor de arbodienst en mag alleen werken onder het toezicht van een bedrijfsarts.
De bedrijfsarts voert bij jouw burn-out een arbeidsdeskundig onderzoek uit om te beoordelen hoe belastbaar je bent en zal adviseren wanneer en hoeveel uur je eventueel weer kunt gaan werken. Dit kan zeer stressvol zijn, vooral als je niet het gevoel hebt dat je voldoende hersteld bent om weer aan het werk te kunnen.
Alleen de artsen die bij uw behandeling zijn betrokken hebben het recht uw medisch dossier in te zien. Uiteraard heeft u zelf ook recht op inzage in uw medisch dossier.
Alleen een bedrijfsarts kan bepalen of een zieke werknemer (tijdelijk) arbeidsongeschikt is. Een werkgever kan en mag dat niet beoordelen. Het is dan ook belangrijk dat de werkgever de ziekmelding zo snel mogelijk en bij voorkeur binnen een week aan de bedrijfsarts of arbodienst doorgeeft.
De Ziektewet-uitkering is meestal netto iets hoger omdat wij meteen het vakantiegeld betalen. Bij een WW-uitkering reserveren wij dit en betalen wij dit in mei. Uw rechten en plichten bij een Ziektewet-uitkering zijn anders dan de rechten en plichten van een WW-uitkering.
Een burn-out wordt vastgesteld door een huisarts, bedrijfsarts of psycholoog.