Dons is duurder dan veren. Veertjes houden de warmte minder goed vast, nemen lichaamsvocht minder goed op, zijn zwaarder en maken meer geluid dan dons. Bovendien kunnen er scherpe puntjes aan de veertjes zitten, waarmee ze door de tijk heen naar buiten dringen.
Er bestaat ook dons dat 'geraapt' wordt van ganzen in de rui. De opbrengst is lager en dat maakt het ook duurder. Bij goedkoop dons bestaat het risico dat het van levende ganzen geplukt is.
DONS werkt met een tarief van € 9,50 per uur. Extra opvang bedraagt € 10,09 per uur. De maandbedragen voor DONS verschillen per school, afhankelijk van de openingstijden. Werkende of studerende ouders kunnen in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag.
Een dekbed met schapenwol als vulling ventileert en absorbeert beter dan dons, waardoor het je warm houdt in de winter en juist lekker koel in de zomer. Daarnaast zijn wollen dekbedden zelfreinigend en hypoallergeen. Ook zijn Texelse wollen dekbedden duurzaam en diervriendelijk, dus beter voor het klimaat.
Dons isoleert goed, is vochtregulerend en ventileert ook nog eens goed. Door deze unieke eigenschappen zal een donzen dekbed niet snel klam aanvoelen. Een synthetisch dekbed zorgt er voor dat je het niet snel te warm krijgt. Het dekbed ademt goed en neemt voldoende vocht op.
Een donzen dekbed gaat zo'n 7 tot 10 jaar mee. Daarna zult u merken dat het dekbed de warmte steeds minder goed vasthoudt. Vroeger werd het dons om de 7 á 10 jaar gereinigd en aangevuld. Dat kan bij de meeste moderne dekbedden niet meer en het gebeurt dan ook steeds minder vaak.
Dons komt van honderden miljoenen eenden en ganzen in de intensieve pluimveehouderij, waar ze over het algemeen een miserabel leven lijden. In Nederland zijn er ongeveer 50 eendenhouderijen waar eenden gehouden worden die na de slacht geplukt worden voor hun dons.
Donzen dekbed Kaprun Gevuld met 90% Europees ganzendons. Verkrijgbaar vanaf 139 euro. Donzen dekbed Aspen Gevuld met 100% Pools ganzendons. Verkrijgbaar vanaf 219 euro.
Snel te warm
Dons is met name geschikt wanneer je alleen transpireert, omdat dons ook warmte vasthoudt. Wol voelt koel aan wanneer het warm is en voelt warm aan wanneer het koud is.
Dons is duurder dan veren. Veertjes houden de warmte minder goed vast, nemen lichaamsvocht minder goed op, zijn zwaarder en maken meer geluid dan dons. Bovendien kunnen er scherpe puntjes aan de veertjes zitten, waarmee ze door de tijk heen naar buiten dringen.
Een ander verschil is dat ganzendons over het algemeen duurder is dan eendendons. Dat komt omdat ganzen groter zijn dan eenden, dus hun donsclusters zijn groter en bieden meer warmte.
Beste uit de Test: Yumeko Dekbed recycled dons all seasons
Dit dekbed van Yumeko is niet goedkoop, maar blinkt uit op kwaliteit van het vulmateriaal. De warmte-isolatie is goed, hij laat prima vocht door en is licht van gewicht. De dons en veren in het dekbed zijn gerecycled. Dit is duurzamer dan nieuw vulmateriaal.
Synthetisch materiaal is allereerst goedkoper, makkelijker te onderhouden en het isoleert beter in natte omstandigheden. Dons verliest juist veel isolatievermogen wanneer het nat wordt. De warmte die synthetisch materiaal tegenwoordig kan leveren, is uitzonderlijk. Het is bijna net zo warm als dons.
Waarom geen dons? We kunnen het niet mooier maken dan het is: een diervriendelijk donzen dekbed bestaat niet. Dons wordt geplukt van de borst van ganzen en eenden. En hoewel er in West-Europa alleen geplukt mag worden van dode dieren is het erg moeilijk te achterhalen waar dons vandaan komt.
Zo is dons lichter en warmer dan synthetische isolatie wanneer de vulkracht gelijk is, alleen isoleert dons niet als het nat is. Synthetische isolatie daarentegen behoudt zijn isolerende kracht in vochtige omstandigheden.
Volgens de index heeft de productie van dons een lagere impact op het milieu dan wol en polyester; de impactscore van dons is 19 terwijl die van polyester 28 is en van wol zelfs 71. Omgerekend in procenten komt het er op neer dat dons 32% beter scoort dan polyester en wel 72% beter dan wol.
Voordelen van een synthetisch of donzen dekbed is dat het goed isoleert. Voor een wollen dekbed geldt dit minder. Dit geldt ook voor de soepelheid van het dekbed. Bij een wollen dekbed is de vochtopname het beste.
Wollen dekbedden zijn de beste keuze bij nachtzweten. De wollen vulling is zeer sterk vochtregulerend. Bovendien ventileert wol uitstekend, waardoor het nooit te warm wordt onder de wollen dekens.
Wel belangrijk om te weten is dat de levensduur van je donsdeken sterk afhangt van de kwaliteit ervan. Een donsdeken van mindere kwaliteit zal je na een paar jaar al moeten vervangen, een goede kwaliteit donsdeken gaat gemiddeld 10 jaar mee.
Een donsdeken gaat zo'n 7 tot 10 jaar mee. Daarna zult u merken dat het dekbed de warmte steeds minder goed vasthoudt. Vroeger werd het dons om de 7 á 10 jaar gereinigd en aangevuld. Dat kan bij de meeste moderne donsdekens niet meer en het gebeurt dan ook steeds minder vaak.
Je donzen dekbed in de wasmachine wassen kan prima. Was je donzen dekbed in je eigen wasmachine, maar kies een fijnwasprogramma of het wolwasprogramma. Check altijd het label of dit het beste op 40 of 60 graden kan gebeuren.
Wanneer dons nat wordt, verliest het al zijn isolerende eigenschappen, omdat water tot 25 keer sneller warmte van het lichaam weg transporteert dan lucht. Het zal ook aankomen in gewicht en het ademend vermogen zal aanzienlijk worden verminderd, waardoor je je koud, nat en ongemakkelijk gaat voelen.
Wat belangrijk is om te weten is dat donsjassen vanaf ongeveer 500 cuin bruikbaar zijn. Vanaf 650 cuin kun je rekenen op goede kwaliteit en de allerbeste jassen kunnen wel een vulkracht hebben van 900 cuin. Ook de hoeveelheid dons bepaalt de mate van isolatie die je jas kan bieden.
Dekbedden hebben een vulling van synthetisch materiaal zoals (holle) polyestervezels (makkelijk ontvlambaar) of dons, veren (moeilijk ontvlambaar).