Boksen is een geweldige cardio-oefening omdat het je onder- en bovenlichaam mobiliseert, en het traint uithoudingsvermogen en kracht effectiever dan verschillende workouts die vandaag de dag beschikbaar zijn.
Veel calorieën verbranden, dus sneller afvallen
Hierdoor verbrand je met een half uur boksen al zeker net zoveel als een uur wandelen. Daarnaast creëer je een afterburn effect, dit in tegenstelling tot een uur wandelen of hardlopen. Boksen is één van de sporten waarbij je het meeste calorieën verbrandt.
Boksen kent nog veel meer voordelen. Dat het bovenlichaam getraind wordt tijdens bokstrainingen is voor de meesten wel bekend. De schouders, trapezius, biceps, triceps, borst, rug en buikspieren zijn betrokken bij elke technisch goede stoot. Ook de beenspieren worden getraind tijdens een sessie.
Met boksen train je alle spieren in je lichaam. Je gebruikt de been- en bilspieren om stabiel te blijven staan, maar traint tegelijkertijd ook je schouders, rug én buikspieren. Het is dan ook een full-body workout waarbij je lichaam flink op de proef wordt gesteld.
Voor een bokser houdt dit in 4×2 min stoten, ontwijken, verplaatsen, etc. Daarbij komt dat de krachtoefeningen ervoor zorgen dat er een harmonische lichaamsbouw en een goede lichaamshouding wordt ontwikkeld. De rekkingsoefeningen en losmakende oefeningen verbeteren de beweeglijkheid van de romp en ledematen.
Om je uithoudingsvermogen te vergroten zul je drie keer per week moeten trainen. We praten dan over minimaal. Heb je als bokser wedstrijdaspiraties dan zul je zeker vijf keer per week moeten gaan trainen. Natuurlijk bestaan deze trainingen niet allemaal uit bokstrainingen maar ook uit krachttraining en looptraining.
Boksen mag uitsluitend met de vuisten, die dus in handschoenen zijn gestoken, worden gedaan. Dit betekent dat er niet geschopt mag worden, niet geworsteld mag worden. Er mogen geen armklemmen of wurgklemmen worden ingezet en er mag ook niet gebeten worden.
Per uur kun je er wel zo'n 750 tot 900 calorieën mee verbranden. Daarnaast is boksen ook de ideale uitlaatklep voor als je kampt met stress. En het kan ook nog heel gezellig zijn, want je kunt een buddy meenemen naar de lessen zodat jullie samen leren how to kick ass!
Na een kneuzing van de hersenen worden deze niet meer zoals ze waren. Hoe vaker een bokser knock-out gaat, hoe meer hersenschade. Dit leidt uiteindelijk mogelijk tot spiertrillingen, agressie, depressie, geheugenstoornissen en zelfs dementie. Niet alleen kun je hoofdletsel oplopen tijdens het wedstrijden vechten.
Bij boksen kies je er vaak voor om te bukken om een stoot te ontwijken. Bij kickboksen zal je dit minder snel doen aangezien er het risico is dat je vervolgens een schop krijgt. Daarnaast blokkeer je trappen moeilijker als je verder weg staat van de tegenstander.
Regelmatig bokszaktrainingen volgen is een goede manier om af te vallen. Je werkt tegelijkertijd aan je conditie, bouwt spieren op en verbruikt flink wat calorieën per uur. Verbeter je coördinatie. Wanneer je coördinatie verbetert, zul je jouw spieren krachtiger en sneller kunnen activeren.
Het gaat stress tegen
Bij boksen focus je je op iets anders dan hetgeen waar je je zorgen over maakt, en daarom kun je het eerder loslaten - wat resulteert in minder stress. Tijdens een pittige boksworkout komen er ook heel wat endorfines vrij, waardoor je je achteraf veel vrolijker voelt.
De combinatie van krachttraining en cardiotraining is super effectief als je je vetverbranding wilt stimuleren. Door de krachttraining stimuleer je jouw spiergroei en die spieren verbranden calorieën, ook in rust. Tijdens cardio geef je de calorieverbranding een extra boost. Denk aan je rustdagen!
Bokszak en boksbal: dertig minuten tot één uur; Handschoenwerk/oefeningen om aan je techniek te werken: dertig minuten; Schaduwboksen of sparren: dertig minuten; Krachttraining en fysieke conditie: dertig minuten tot één uur.
Het risico dat je als bokser of kickbokser een verwonding oploopt aan je hand/pols is hoger dan bij vele andere sporten. Bescherm daarom je handen/polsen met een goede boksbandage. Boksbandages bieden versteviging aan de pols/hand om zo blessures te voorkomen.
Waarom bokszaktraining? Kickboksen & boksen zorgen voor een goede ontwikkeling van de algehele conditie, kracht, lenigheid, discipline en wederzijds respect. Tijdens de training ontwikkel je een sterk en strak lichaam, met veel kracht. Daarom wordt kickboksen & boksen ook steeds populairder als full body work-out.
Boksen is veelzijdig, maar ook zeker intensief. De bokshouding in combinatie met de kracht, snelheid en het uithoudingsvermogen zorgen ervoor dat er behoorlijk wat belasting komt op het lichaam. Niet zo vreemd dus dat boksers nog weleens bij ons komen met pijn, bijvoorbeeld door een schouder blessure.
Als je rechtshandig bent, zal je rechterhand je achterste zijn (cross) en uw linkerhand je voorste (jab). Dit betekent dat je linker voet ook voor je rechtervoet staat. Als je linkshandig bent, is je linkerhand je achterste hand (cross) en je rechter je voorste (jab).
Triathlon (3,8 km zwemmen - 180 km wielrennen - 41,8 km hardlopen), dit is toch wel een van de meest intensieve sporten, maar er zijn zelfs extremere sporten die nog intensiever zijn. Kan heel goed dat dat inderdaad de Formule 1 is.
Boksbandages worden ook wel windsels genoemd. Ze zijn van oudsher dé manier om je handen en polsen te beschermen tegen blessures tijdens het boksen en kick/thaiboksen. De bandages beschermen je hand optimaal omdat je ook de vingers en duim goed vast kan zetten.
Boksen, of pugilistiek, is een tactische vechtsport waarbij ringinzicht, de coördinatie van voeten, ogen en handen, en conditie centraal staan. Twee tegenstanders proberen punten te scoren door elkaar op de juiste trefvlakken te raken, of te winnen op bijvoorbeeld een knock-out (KO).