Iedere keer als jij je telefoon oppakt maken je
Veel jongeren realiseren zich wel dat een telefoon veel aandacht opeist. Er is pas sprake van een verslaving als er echt problemen ontstaan in je leven. En als je zelf al geprobeerd hebt je om gedrag te veranderen, maar dat dat niet lukte. Zodra je dat merkt, kun je hulp vragen.
Smartphone en mentale gezondheid
Naast het verstoren van je aandacht, kan problematisch smartphonegebruik ook een wisselwerking hebben met je psychische gezondheid. Er is een verband tussen overmatig gebruik en depressie, angst en stress (3). Dit kan beide kanten op werken.
Smartphones en tablets maken dat kinderen lang achter elkaar kijken naar iets wat dichtbij is. En daarvan gaan je ogen achteruit. "Dit kun je voorkomen door een tijd te bepalen, afspreken om niet zo lang achter de tablet of telefoon te zitten", adviseert Jan Roelof Polling, onderzoeker bij het Erasmus MC.
De straling die uit smartphones komt kan bovendien van invloed zijn op de slaapkwaliteit. Het gebruiken van de smartphone in bed kan leiden tot verschillende psychische klachten, zoals bijvoorbeeld het regelmatig hebben van nachtmerries, slapeloosheid en 's nachts weer wakker worden.
Het blauwe licht van je smartphone verstoort de aanmaak van melatonine die je nodig hebt om goed te slapen. Daarnaast krijg je continu nog prikkels binnen waardoor je brein niet tot rust kan komen. Zet daarom je telefoon anderhalf uur voordat je gaat slapen uit en leg deze weg.
WhatsApp houdt mensen op de hoogte
Juist doordat zo veel mensen de app gebruiken, wordt het volgens mediapsycholoog Misch Coster moeilijk om te minderen of te stoppen. "De app is niet alleen een makkelijke manier om van alles op de hoogte te blijven, mensen zijn ook bang van alles te missen.
Meerdere wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat enkel de aanwezigheid van een telefoon al voor stress kan zorgen. Verder zetten sommige mensen hun telefoon 's nachts uit vanwege de straling. Deze elektromagnetische golven zouden voor ernstige gezondheidsrisico's zorgen, zoals kanker en vruchtbaarheidsproblemen.
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat werken met de computer slecht voor onze ogen is. Toch leert de ervaring dat veel en langdurig naar een beeldscherm kijken klachten geeft. Computerogen beginnen vaak met vermoeide ogen als er lang achter een beeldscherm gezeten is. Daar kunnen andere klachten bijkomen.
Wanneer je te veel en te lang naar een scherm kijkt ga je automatisch minder vaak knipperen. Daardoor drogen je ogen wat uit waardoor je een vermoeid, branderig gevoel kan krijgen. Dat kan je verbeteren door af en toe een kunsttraan in het oog te doen.
Beter functioneren
In de 'uit-stand' worden storingen voorkomen, het geheugen behouden en het leven van de batterij verlengd. Over het algemeen zal je telefoon beter functioneren als je hem af en toe uitzet. Dit heeft te maken met de vele dingen die tegelijk gebeuren wanneer je telefoon aan staat.
Tegenwoordig zit er een 'schermtijd'-functie ingebouwd in veel smartphones. Er zijn ook verschillende apps beschikbaar die je schermtijd berekenen. Tip: Bekijk dagelijks hoeveel tijd je op je smartphone doorbrengt. Het zien van die hoeveelheid is vaak confronterend genoeg om je gsm-gebruik te willen beperken.
Uit diverse onderzoeken blijkt dat we steeds vaker naar onze schermen kijken. Een studie uit 2018 laat zien dat we gemiddeld 65,8 keer per dag onze telefoon oppakken en ontgrendelen. Jongeren doen dit vaker dan ouderen.
verrijking van het leven
Tegelijk wil ruim de helft van de mensen minder tijd besteden aan zijn of haar telefoon. Het is de kunst daarin de juiste balans te vinden, bepleit psycholoog Carien Karsten. Volgens haar toont onderzoek niet duidelijk aan of het echt beter is te leven zonder smartphone.
De productie van smartphones kost veel energie, veel meer dan het gebruik. Dat zorgt voor CO2-uitstoot, wat slecht is voor het klimaat. Daarom is het goed om lang met je mobiele telefoon te doen. Een kapot mobieltje kun je vaak prima laten repareren.
Eén van de belangrijkste nadelen van mobiele telefoons in klaslokalen is afleiding. Leerlingen raken vaak en snel afgeleid van de les wanneer ze de beschikking hebben over hun telefoon. Dit zorgt ervoor dat leerlingen zich minder goed kunnen concentreren en lesstof een stuk lastiger overkomt.
Risico op brand. Het is dus niet zo dat je telefoon 's nachts opladen heel schadelijk is omdat de batterij dan 'overstroomt'. Toch raden sommige partijen, waaronder verzekeraars en de brandweer, af om je toestel voor het slapengaan aan de oplader te leggen. Dit heeft vooral met het risico op brandgevaar te maken.
Een algemene regel is: niet meer dan twee tot drie uur beeldschermtijd per dag. Drie uur is al veel. Vooral als je wilt dat er nog tijd over is voor beweging en andere dingen. Het is belangrijk om regels te hebben voor hoe je kind media gebruikt.
Ook als je een mobiele telefoon op je lichaam draagt, bijvoorbeeld in een broekzak of borstzakje, zijn gezondheidsrisico's niet bewezen en bovendien niet aannemelijk. In het wetenschappelijk onderzoek zijn geen gezondheidseffecten gevonden op bijvoorbeeld hart en bloedvaten, het afweersysteem en de vruchtbaarheid.
Sommige mensen klagen over niet-specifieke symptomen als hoofdpijn, duizeligheid, tintelingen en vermoeidheid na het gebruik van hun mobiele telefoon en lijken vaker gevoelig voor bepaalde straling.
Op een tv- of beeldscherm kijken, veroorzaakt niet direct gezondheidsproblemen maar heeft wel een vermoeiend effect op je ogen. Als je te dicht op een scherm kijkt, train je je ogen om dichtbij scherp te zien, waardoor jouw beeld op afstand verslechtert.