Gebruikelijk is iets tussen de 5 en 10 procent. Meer mag uiteraard wel. ➺ Geef de fooi liefst in contant geld, zo weet u zeker dat het niet bij de restauranteigenaar terechtkomt. ➺ Geef duidelijk aan hoeveel fooi u geeft ('Maak er maar 45 euro van').
In Nederland mag je dus helemaal zelf bepalen of je fooi geeft en hoeveel. De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau.
Fooi geven is niet wettelijk vastgelegd
Hieruit blijkt dat 38 procent van de gasten altijd fooi geeft in de horeca en 42 procent regelmatig. De rekening afronden naar boven is de favoriete vorm van fooi geven: 41 procent van de gasten betaalt zo wat extra.
De fooi in Nederland die doorgaans gegeven wordt ligt tussen de 5% - 10%. Ook wordt het bedrag vaak naar boven afgerond. Een rekening van 42 euro wordt bijvoorbeeld afgerond naar 45 euro.
Fooi is een extraatje dat je geeft aan het horecapersoneel als beloning voor hun inzet en vriendelijkheid. Hoewel het geven van een fooi niet verplicht is in Nederland, wordt het wel als beleefd beschouwd. Het is een mooie manier om jouw waardering te tonen voor de goede service die je hebt ontvangen.
Geef bijvoorbeeld geen fooi in Japan want dat wordt juist als erg beledigend gezien. Er zijn nog een aantal landen waar het niet echt de gewoonte is om fooi te geven, zoals Vietnam of Singapore, maar de meeste landen zijn ondertussen wel gewend geraakt aan toeristen die fooi achterlaten.
Een fooi kun je namelijk zien als een rechtstreekse beloning van je gasten aan het personeel. Het maakt het niet uit of de gast de fooi contant, per pinbetaling of via de creditcard achterlaat. Je betaalt de ontvangen fooien gewoon door aan je medewerkers. Steeds vaker worden fooien gepind.
Heeft de bediening goed werk geleverd, dan geef je een fooi om de kwaliteit te belonen. Dat extraatje motiveert de bediening ook tot goede service. Zonder fooien zouden ze net zo goed door het restaurant kunnen sloffen. Ook sociaal zijn fooien prettig.
In de horeca is het gewoon om grofweg 10% te geven. Het extra geld dat u geeft, is een erkenning van de ontvangen service en de kwaliteit van de maaltijd. In de middeleeuwen was het geven van fooien zelfs een gegeven in Europa.
Het verdelen van de fooi moet het personeel onderling regelen. De werkgever deelt in principe niet mee in de fooi en bepaalt ook de verdeling ervan niet. Alleen als de werkgever echt op de werkvloer meewerkt, kan hij eventueel ook meedelen. Steeds vaker worden de fooien gepind.
Een fooi is altijd een vrijwillige gift voor een goede service. Je bent nergens toe verplicht. Fooien zijn niet bij de prijs inbegrepen en er mogen voor de bediening geen extra kosten in rekening worden gebracht.
Als uw personeel fooien ontvangt, hoeft u daarover geen btw te betalen. Bent u een ondernemer/natuurlijk persoon en werkt u in een branche waarin het gebruikelijk is om fooien te geven, bijvoorbeeld in de horeca- en de taxibranche? Dan hoeft u ook geen btw te betalen over fooien die u zelf ontvangt.
In hotels, restaurants en lunchgelegenheden gegeven fooien mag men in beginsel declareren. Hierbij geldt een maximum van 5% van het notabedrag, waarbij afronding naar boven mag plaatsvinden op hele munteenheden.
Een fooi is een extra geldbetaling als beloning voor extra kwaliteit voor verkregen diensten boven de verwachte 'normale' kwaliteit. Fooi is niet hetzelfde als loon omdat men er in principe geen recht op heeft.
Je hoeft geen fooi te geven. Het is wel vriendelijk van je als je het doet. Een pizzabezorger verdient niet veel dus elke cent telt voor hem / haar. Maar nogmaals je bent tot niks verplicht.
De rekening betaal je voor het eten, maar de fooi is voor het personeel dat jou heeft bediend. Zo'n 20% fooi is een goeie maatstaf. Wees ook niet te moeilijk bij de betaling in groep. Als je de rekening toch zou verdelen om apart te betalen, verhoog dan de gezamenlijke fooi.
De gewoonte om fooi te geven in de horeca bestaat al eeuwen. Het heeft zijn oorsprong in het 'neem er zelf ook eentje', in het 'afkopen van je schuldgevoel' voor het feit dat je zelf plezier hebt, terwijl de barman aan het zwoegen is. Later werd het ook gewoon om bedienden af en toe een extraatje te geven.
Turkije. Op reis in Turkije is het net als in Nederland: een fooi is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd. U kunt dan 5 tot 10 procent extra geven als blijk van waardering.
"Nee, een kapper geef je geen fooi. In de persoonlijke dienstverlening geef je geen fooien.
Er zijn geen regels voor het geven van fooi, afhankelijk van hoe goed de maaltijd en de service was geeft u fooi. De norm is ongeveer 10%. Sommige mensen geven taxichauffeurs fooi, anderen weer niet. Het meest gebruikelijke is om de rekening gewoon af te ronden en het wisselgeld te laten zitten.
extraatje (zn) : bijverdienste, bonus, buitenkansje, fooi, meevallertje, tip, toemaatje. service (zn) : bedieningsgeld, tip, drinkgeld, fooi.
Hoeveel fooi moet je geven in Amerika en Canada? Voor een uitstekende service geef je 15 tot 20% fooi. Voor een matige service 10 % en bij slechte tot zeer slechte service 5 % of niets. Als je met een groep van 6 mensen of meer aan tafel gaat, wordt de fooi vaak automatisch op de rekening gezet.
Fooi is een bijzondere wijze van beloning. Het is niet het loon van de werkgever dat de werknemers ontvangen, maar het is een financiële geste van een derde; de klant. Aan het feit dat een tip geen loon is, zijn diverse fiscale en arbeidsrechtelijke consequenties verbonden.
NL: Geef hem een fooi. DE: Gib ihm ein Trinkgeld.
Hoeveel fooi in Turks restaurant? In de wat duurdere restaurants krijg je de rekening op een schoteltje aan tafel gepresenteerd. Al zijn de servicekosten bij de prijs inbegrepen, een fooi van 10 procent is gebruikelijk.