Als je hond jaloers gedrag vertoont, wacht dan tot hij rustig wordt of zijn aandacht verlegt en beloon hem op dat moment. Je stem tegen je hond verheffen heeft geen zin. Je hond helpen met zijn aandacht verleggen en hem op de juiste momenten belonen wel.
Honden willen vooral hun baas behagen. De baas is hun beste vriend van wie ze afhankelijk zijn voor primaire levensbehoefte en voor veiligheid en geborgenheid. Wordt deze veilige situatie bedreigd omdat er een nieuwe persoon of dier komt, dan kan de hond jaloers worden.
Of honden jaloers worden is voor veel hondenbezitters geen vraag maar een weet. 80 procent geeft namelijk aan weleens gedragingen van jaloezie bij hun hond te hebben gezien. Honden beginnen bijvoorbeeld te blaffen, vertonen geagiteerd gedrag of trekken hard aan de riem wanneer hun baasje een andere hond aandacht geeft.
Honden zijn één van de weinige dierensoorten die jaloers kunnen zijn. Dat merkt u bijvoorbeeld als u een ander dier een liefdevolle aai over het hoofd geeft. Maar de praktijk blijkt nog erger te zijn. Al bij het vermoeden dat u aandacht wil gaan besteden aan een rivaal, gaat uw huisdier zich jaloers gedragen.
Dieren proberen sociale banden te beschermen
Zo gauw je die hebt, wil je ze beschermen. En dat is waar jaloezie om de hoek kan komen', legt bioloog en hoogleraar psychologie Frans de Waal uit. 'Jouw hond lijkt jaloers te zijn op mensen van wie ze waarneemt dat die iets belangrijks voor je betekenen.
Wat te doen? Jezelf erop betrappen dat je als gevolg van jaloezie aan het filteren bent, is vaak al genoeg om ervoor te zorgen dat je je blik verruimt. Richt je aandacht bewust op andere aspecten van de situatie, zie bijvoorbeeld hoe verveeld je partner kijkt als hij met zijn ex praat.
Een beetje jaloezie is zelfs normaal in een relatie. Het is een teken dat je de ander niet kwijt wil. Maar er zijn grenzen. Jaloezie wordt onredelijk als je gevoelens niet in verhouding staan tot wat je partner doet.
Blijf kalm en roep hard en duidelijk AF, NEE, KLAAR of een ander woord dat jij gebruikt om je hond ergens mee te laten stoppen. Als de honden nog oog hebben voor de omgeving, kan dit werken. Je kunt de honden ook laten schrikken. Maak een voor de hond onbekend hard geluid of gooi een emmer koud water over ze heen.
Soms verloopt de kennismaking zo goed, dat u beide dieren direct bij elkaar kunt laten, maar het kan ook wel enkele dagen tot weken nodig hebben. Het is voor de dieren dan het prettigst als zij zich niet meteen de hele tijd in dezelfde ruimte bevinden.
Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
De dominantie uit zich in gedrag waaruit zou blijken dat je hond zich hoger in rang voelt dan de rest, dus bijvoorbeeld dat hij als eerste door de deur wil, dat hij over een speeltje heen gaat staan of gromt als je bij hem in de buurt komt als hij op de bank ligt.
Een liefdevolle blik doet daarom wonderen. Als een hond je lang, aanhoudend oogcontact geeft, is dat een manier om te zeggen: 'Ik hou van je'. Door dit terug te doen bij de hond, zeg je dit dus terug.
Samen spelen zorgt voor een goede band. Het houdt de hond actief en geeft hem iets te doen zodat hij zich niet verveelt. Het houdt zijn lichaam en ook zijn geest in goede conditie. Tijdens het spelen kan de hond sociale vaardigheden verbeteren, leert hij om zich aan de regels te houden en leert u elkaar beter kennen.
Als een van de twee honden negatief gedrag vertoont is het belangrijk om te voorkomen dat de ander dit overneemt. Maak voor het eerst kennis op neutraal terrein. Zo kunnen de honden elkaar een beetje leren kennen en is de nieuwe hond niet meteen een indringer van het territorium.
Vermijd andere honden, vergroot de afstand zo snel mogelijk tot wat jouw hond aankan. Strooi beloningen op de grond. Vraag eventueel een 'kijk' als je er vertrouwen in hebt. Reageer steeds op exact dezelfde manier wanneer hij een hond ziet.
Als een hond je enthousiast begroot bij het thuiskomen met kwispelen, likken of springen dan laat hij zien dat hij het fijn vindt als je thuis bent. Hoewel het misschien niet altijd even prettig is, is het wel een teken van pure liefde.
Men zegt ook wel eens dat als honden elkaar onderling corrigeren, dat altijd (consequent), direct (goede timing) en hard(duidelijk) – en dus effectief gebeurt.
Veelal de meeste honden die uitvallen naar andere honden doen dit uit onzekerheid. Dit kan bijvoorbeeld zijn ontstaan door een nare ervaring, slechte socialisatie of pijnklachten. Maar honden kunnen ook blaffend en opgewonden uitvallen uit enthousiasme die omslaat in frustratie.
De stop is bij honden en katten de overgang van de neusrug naar het voorhoofd, ongeveer ter hoogte van de ogen. Afhankelijk van het ras is de stop sterk geprononceerd (boxer, perzische kat) dan wel vlak (siamese kat) of zelfs bol (bulterriër).
Laat alle controle los en vertrouw op je partner tot het tegendeel bewezen is. Bespreek je jaloerse gedrag in je relatie met je partner en leg uit hoe en wanneer het de kop op steekt. Geef aan dat je het ook niet wilt, maar dat je gewoon bang bent om gekwetst te worden.
Op het moment dat iemand zich gaat gedragen naar het gevoel van afgunst richting een ander, spreken we van jaloers gedrag. Het claimen van aandacht is hierbij een voorbeeld. Het proberen af te nemen van bezit of het willen innemen van de positie van de ander kan ook gezien worden als jaloers gedrag.
Jaloezie motiveert
Uit onderzoek blijkt dat jaloezie ervoor zorgt dat mensen minder loyaal en minder aardig worden. Een onprettige emotie dus, maar waarom bestaat deze dan? “Jaloezie is geen fijn gevoel, maar als u iets wilt bereiken is jaloezie wel weer goed, jaloezie laat zien wat u belangrijk vindt.