Wipmat. Het klinkt een beetje onzedelijk om je kind met een vriendje of vriendinnetje te laten wippen op een 'wipmat'. Maar het is gewoon een trampoline.
Blerkas, is dat een geitenhok, telefoon, een jukebox? Het laatste: het is een jukebox.
Hysbak. Tja, zo chique is een lift helemaal niet. Het is gewoon een hysbak.
Het Afrikaanse woord voor baby is baba. De bababroeikas is dus een couveuse.
'Zweef teef' betekent in Zuid-Afrika stewardess.
Loslappie
Dan ben je een loslappie, oftewel vrijgezel.
Hoewel er verschillen zijn tussen het Afrikaans en het Nederlands, kunnen Afrikaanders en Nederlanders goed met elkaar communiceren. Zuid-Afrika is een van de weinige landen op de wereld waar een Nederlander zich zonder dat hij een taalcursus heeft gevolgd toch aardig verstaanbaar kan maken.
In Zuid-Afrika zijn maar liefst 11 officiële talen. Het Afrikaans is er daar één van. Het is een mengelmoes van verschillende talen, waaronder het Nederlands. Dat komt omdat Nederlandse VOC-handelaars zich in de zeventiende eeuw in Zuid-Afrika gingen vestigen.
Nee, er wordt geen Nederlands gesproken in Zuid-Afrika. Wel spreekt ongeveer 13 procent van de bevolking er Afrikaans, dat een zustertaal van het Nederlands is. Het Afrikaans is ontstaan uit de taal van Zuid-Hollandse en Zeeuwse kolonisten die zich in de Kaapkolonie vestigden na de stichting van Kaapstad in 1652.
Een ondeugend iemand. Maar het kan erger dan een lieflijke stoutgat.
3. Driehoekiedoekie. Je denkt misschien eerst “hè?”, maar een driehoekiedoekie is een bikini. En daar zit meer logica achter dan achter ons Nederlands woord.
Elke ronde wordt er een Afrikaans woord getoond, zoals 'molafspraak' of 'begrafenispote', waarvoor de duo's verzinnen wat het woord zou kunnen betekenen, en ze proberen daarmee de andere duo's te misleiden. Daarna stemt elk duo voor wat zij denken dat de juiste betekenis is.
65. Spoedlokval: Als automobilist voel je je soms in de val gelokt. Als je te snel rijdt en geflitst wordt, bijvoorbeeld. 66.
Iemand een goedendag wensen in het Afrikaans
Zo is Goeiedag eenvoudigweg goedendag. Voor de ochtenduren gebruikt u Goeiemôre, wat goedemorgen betekent. `s Avonds zegt u Goeienaand, oftewel goedenavond. Om iemand ´s nachts een goedenacht te wensen, zegt u Goeienag.
Reputatie. Haarlem heeft de reputatie dat het de plaats is waar het zuiverste, het minst van de norm afwijkende Nederlands gesproken wordt.
De Romeinse provincie Africa besloeg de Tunesische en Libische kustgebieden. De Romeinse benaming werd in de middeleeuwen door de Arabieren overgenomen als Ifriqiya. Later werd de hele noordelijke kuststrook door Europeanen Africa genoemd en in de tijd van de ontdekkingsreizen werd het hele continent hiermee aangeduid.
Vasco da Gama was de eerste Europeaan die rond Afrika voer (1497-1498). Tijdens de historische reis in 1500 onder Pedro Álvares Cabral werd niet alleen Brazilië ontdekt, maar ook Madagaskar.
Daar zijn woorden bij die in België wel bekend zijn, maar niet gebruikt worden – zoals doei, hartstikke, nou, onwijs, ouwehoeren – maar ook woorden die in België onbekend zijn, zoals chipknip, kinnesinne, ouwebeppen, sappelen, een wassen neus, de hand met iets lichten.
Malawi. In het zuidoosten van Afrika ligt Malawi. Het is één van de veiligste landen in Afrika met zo'n 13 miljoen inwoners. Malawi wordt omringd door Zambia, Tanzania en Mozambique en is de ideale plek voor een zeer relaxte en ontspannen vakantie.
Afrikaans. De zogeheten Kaaphollandse dialecten van Zuid-Afrika en Namibië zijn gestandaardiseerd in het Afrikaans, een dochtertaal van het Nederlands.
Een glansgans is een soort gans, die ook wel bekend staat als de "Eendagsgans" of "Domme gans". Dit komt omdat de vogel de reputatie heeft slim te vangen te zijn. De glansgans heeft een prachtig, glanzend verenkleed.
Mengeldrankie: dat is eigenlijk een veel logischer woord voor cocktail.
Met tweeduizend verschillende talen behoort Afrika tot de meest taalrijke regio's van de wereld. Onder die pakweg tweeduizend talen zijn een paar wereldtalen met miljoenen sprekers, zoals het Hausa en het Fulani in West-Afrika, het Swahili in Oost-Afrika en het Arabisch in Noord-Afrika.