Vliegen kunnen je niet prikken of bijten, maar ze kunnen wel infectieziektes overbrengen.
Kunnen vliegen bijten of steken? De meeste vliegensoorten kunnen niet steken, eenvoudigweg omdat ze geen angel hebben. Bijten kunnen ze ook niet. De vliegensoorten die wél kunnen bijten zijn bijvoorbeeld de stalvlieg en de daas.
Daar wordt de vlieg vaak mee verward alleen de huisvlieg kan niet steken of bijten. De stalvlieg heeft een steeksnuit in plaats van een slurfje om vloeistoffen op te zuigen. Met de steeksnuit kunnen ze steken en bloed opnemen.
Naast de stalvlieg is er nog een vliegsoort die ons kan pijnigen. Namelijk de daas, ook wel paardenvlieg genoemd. In tegenstelling tot de stalvlieg welke kan prikken, kunnen dazen niet prikken, maar bijten. Ze hebben geen angel of iets dergelijks, maar hele scherpe tandjes waarmee ze echt gemeen kunnen bijten.
Gemiddeld is de vlieg op 14 dagen volwassen waarna ze slechts 16 tot 24 dagen leeft. Het zijn alleseters die zich zowel met dierlijk als plantaardig voedsel voeden. Ze kunnen geen voedsel verkleinen maar zuigen het op door er zelf speeksel aan toe te voegen.
Midges zijn kleine vliegjes met een vleugelspanwijdte van maximaal 2 millimeter. Ongeveer zo groot als fruitvliegjes, met als verschil dat ze wél prikken. In Nederland worden ze vaak knutten (spreek uit als 'knoeten'), knijten of mietsen genoemd.
Steken worden doorgaans uitgedeeld door bijen, wespen, hommels (ja, die steken ook) en rode mieren. Er bestaan overigens ook insecten die zowel kunnen bijten als steken, bijvoorbeeld vlooien, luizen, muggen en dazen. En in landen als Australië bestaan mieren die net zo pijnlijk kunnen bijten als steken.
Lange tijd dacht men dat vliegen vooral afkwamen op witte en gele oppervlaktes. Diverse experimenten wezen daarop. Onderzoekers van de universiteit van Florida kwamen vorig jaar tot heel andere conclusies. Blauw zou de lievelingskleur van de huisvlieg zijn en geel zijn minst geliefde kleur.
Zweet trekt vliegen aan
Dat komt doordat het menselijk lichaam een luilekkerland is voor de vlieg. Vliegen smullen van de voedingsstoffen, mineralen en het vocht op onze huid, en hoe meer we zweten, hoe aantrekkelijker we zijn.
U merkt pas dat u gestoken bent als er een bultje ontstaat dat jeukt. Een steek van een bij, steekvlieg of wesp is pijnlijk en kan een flinke bult geven. Vooral een bijensteek geeft een grote bult. De angel van de bij blijft in uw huid zitten.
Het is bekend dat verschillende bijtende insecten waaronder steekmuggen, bijtende vliegen (zoals horzels en dazen), mijten, luizen en vlooien geïnfecteerd kunnen zijn met de Borrelia bacterie en tal van andere ziekteverwekkers.
Dazenbeet herkennen
Op de plek van de dazenbeet is een uitgesneden wondje te zien, omdat de daas de huid open snijdt. De plek van de beet zal opzwellen. Ook kan de huid rood worden en opzwellen.
Zet een bakje met water en kruidnagels neer. Of vul bakjes met azijn of allesreiniger met citroengeur. Vliegen hebben ook een hekel aan de geur van lavendel. Dus zet boeketjes neer, brand kaarsen of sprenkel lavendelolie.
Dat zijn de symptomen van een kogelmierensteek. En alsof dat niet erg genoeg is, kan die extreme pijn meer dan 12 uur lang aanhouden. De Amerikaanse entomoloog Justin Schmidt, die een pijnindex voor insectensteken heeft gemaakt, beoordeelde de steek van een kogelmier dan ook als de pijnlijkste ter wereld.
Als de vlieg lang genoeg de tijd krijgt om op je eten te zitten, kunnen de ziektekiemen op je eten terechtkomen. Sommige micro-organismen in hun uitwerpselen kunnen ziektes veroorzaken. Als de vlieg er maar een paar seconden zit, is je eten waarschijnlijk veilig.
De Daas (ook wel Brems of steekvlieg genoemd) is lid van de familie van de Tabanidae (zie ook www.wikipedia.com). Het zijn bloedzuigende insecten waarvan er wereldwijd wel 8000 verschillende soorten bekend zijn – in Nederland komen een 35-tal verschillende soorten voor.
Een huisvlieg leeft - als hij de vliegenmepper lang genoeg weet te ontwijken - 2 tot 4 weken. Een vleesvlieg haalt maximaal 5 weken. Een vlieg is binnen drie dagen nadat ze is verpopt al geslachtsrijp en zorgt tijdens haar korte leven voor 500 tot 2000 nakomelingen (eitjes).
Net als andere vliegende insecten hebben vliegen een heleboel sensoren op hun lichaam en vleugels, die onder andere geur, licht en luchtverplaatsing kunnen detecteren. Die informatie wordt razendsnel naar de hersenen gestuurd, die de spieren aanzetten om gepaste actie te ondernemen.
“Sommigen hebben maar vijf uur per nacht nodig, terwijl anderen zeker negen uur slapen.
Wanneer er storm op komst is of wanneer de lucht er droog is, zullen vliegen en muggen sneller bijten om hun dorst te lessen. Vlak voor de regen komen regenwormen tevoorschijn uit hun ondergrondse gangen, terwijl bijen zich net verstoppen voor slecht weer.
Lavendel: als boeketje of anders
De geur van lavendel kan vliegen evenmin behagen.
Alle insecten hebben een hart. Maar dat werkt wel iets anders dan jouw eigen hart. Ons hart pompt bloed door vaten in het lichaam. Bij een insect stroomt het bloed door een soort buis met hartspiertjes die het 't lichaam rondpompen.
Wat zijn de kenmerken van een bedwantsenbeet? Bedwantsen zijn bloedzuigende insecten want ze voeden zich met bloed. Ze hebben een geribbelde steeksnuit op hun hoofd die bestaat uit vier zeer fijne naalden die dan twee buisjes vormen als ze ingebracht worden in de huid van de gast.
Bedwantsen klimmen niet op hun gastheer. Ze lopen over het bed en bijten waar jij in contact bent met het bed. Dat betekent dat beten aan de kant van je lichaam zitten waarop je slaapt.