Witte tanden worden geel van kleurstoffen die zich in ons eten en drinken bevinden. Een aantal producten, waaronder koffie, thee en rode wijn bevatten tannine. Dit tast het tandglazuur aan en verkleurt het gebit. Maar ook synthetische kleurstoffen kunnen jouw tanden verkleuren.
Je kunt gele tanden voorkomen door geen suikerhoudende snacks te eten en zure drankjes als frisdrank en wijn te laten staan. De zuren uit dit voedsel kunnen je glazuur aantasten, maar als je na het eten gewoon water of melk drinkt kan dit de gevolgen tegengaan.
Om wittere tanden te krijgen is het niet alleen belangrijk dat je twee keer per dag twee minuten poetst, maar het is ook belangrijk dat je op de juiste manier poetst. Dit doe je door een elektrische tandenborstel te gebruiken en een ronde beweging van het tandvlees naar de tand te maken.
Rauwe groenten
Net zoals een schuursponsje kookpotten zuiver krijgt, lukt het broccoli- en bloemkoolroosjes om je tanden schoon te maken. Mooie bonus: het hoge ijzergehalte in groene groentes zorgt voor een dun laagje dat beschermt tegen de zuren die in frisdranken zitten.
Gekleurde voedingsmiddelen
De kleurstoffen in bepaalde voedingsmiddelen zorgen voor een verkleuring van het gebit. Bieten en bessen zijn goede voorbeelden. Alle etenswaren die zorgen voor vlekken op je kleding, zorgen ook voor een verkleuring van het gebit.
Daarnaast maken ook aardbeien je tanden witter! Aardbeien bevatten appelzuur en dit heeft een reinigende werking op het oppervlak van je gebit. Ook peren kunnen helpen om je tanden witter te maken, peren bevatten meer water dan fruitzuur en zorgen ervoor dat je meer speeksel aanmaakt.
Een mengsel van zout en citroensap is een goed alternatief voor baking soda. Het zout haalt tandsteen en andere vervelende vlekken weg, en het citroensap zal de tanden witter maken. Een extra tip van tandartsen: wacht na het eten minimaal een half uur met tandenpoetsen.
Omdat de gele kleur van je tanden deels aan slechte voedingsgewoonten te wijten is, is de eerste stap om gele tanden te voorkomen eenvoudig: beperk de consumptie van voedingsmiddelen die de tanden doen vergelen. Je hoeft thee, koffie of zure voedingsmiddelen niet volledig van je menu te schrappen.
In een tandpasta met microbeads functioneren de microbeads als schuurmiddel. Zij polijsten je tandglazuur, waardoor met name vlekken en verkleuringen verdwijnen. Hoe meer microbeads, hoe witter je tanden worden. Maar ook hoe meer schade je aanricht.
Gele of lichtgele tanden bevatten meer glazuur; de beschermlaag die je gebit niet kan missen. Glazuur voorkomt namelijk tanderosie, waardoor je tanden minder snel afbreken. Tandglazuur is het hardste deel van je lichaam.
Over het algemeen duurt het twee tot drie jaar voor uw tanden en kiezen weer hun eigen kleur hebben. Slechte mondhygiëne, roken en het gebruik van veel koffie, rode wijn etc zal de duurzaamheid van de behandeling negatief beïnvloeden.
De eerste 24 uur na uw behandeling dient u alle producten met veel kleurstoffen te vermijden. Denkt u onder andere aan producten als koffie, thee, drop, chocola, kerrie, curry, ketchup, spinazie, rode bieten, rode kool, gekleurde tandpasta, gekleurd mondwater.
De vezels en het vocht in een komkommer stimuleren namelijk de aanmaak van speeksel. Hierdoor krijgen bacteriën die een slechte adem veroorzaken minder kans. Daarnaast gaat het kauwen op knapperige groentes de aanmaak van tandplak tegen. Hierdoor verbetert de algehele mondgezondheid.
Conclusie: tanden bleken met een online gekocht bleekmiddel werkt niet. De enige effectieve bleekmethode is met 6% waterstofperoxide bij de tandarts. Dit is wel effectief, en heeft een langdurig effect.
Als je glazuur minder dik wordt, wordt het tandbeen eronder steeds zichtbaarder, waardoor je tanden geel lijken. Naarmate mensen ouder worden, wordt hun glazuur meestal dunner, maar de zuren uit voeding en drinken kunnen ervoor zorgen dat glazuur voortijdig veroudert en je tanden geel laten lijken.
De kleur en de dikte van het tandbeen zijn vooral bepalend voor de kleur. Het glazuur van tanden en kiezen is nagenoeg doorzichtig, maar geeft een witte gloed aan de tanden. Hoektanden hebben een dikkere laag tandbeen dan de overige tanden en zijn daarom vaak geler. Je tanden worden donkerder naarmate je ouder wordt.
Kort samengevat: thee, koffie en wijn bevatten kleurstoffen die vlekken op je tanden kunnen veroorzaken. Je kunt deze verkleuringen onder andere voorkomen door deze dranken te vermijden, je mond na het drinken te spoelen met water en je tanden goed te poetsen.
Pas wel op voor overmatig of langdurig gebruik van zout water. Het tandglazuur kan namelijk aangetast worden door het schurende effect van zout op de tanden. Daarom is het verstandig om een veilige dosis zout te gebruiken, of een mondspoelmiddel te kopen waar een veilige dosis zout in is verwerkt.
Door schuren, bleken en het poetsen met zogenoemde whitening tandpasta's moet de oorspronkelijke witte tandkleur weer terugkomen. In de Verenigde Staten is de jacht op witte tanden een hype. Amerikanen laten hun gebit door de tandarts bleken, of doen het zelf met een 'home bleaching kit', een mondstuk met peroxide-gel.
Hoe gebruik je Carbon Bright Activated Charcoal? Dip een zachte, natgemaakte tandenborstel in het poeder en poets gedurende twee minuten in een draaiende beweging. Spoel je gebit vervolgens goed na met water. Op naar een stralend wit gebit!
Wat gebeurt er met je tanden als je ze bleekt? Bij bleken wordt meestal gebruikgemaakt van waterstofperoxide. De peroxide breekt kleurstoffen af. Daarnaast droogt het bleekmiddel de tanden tijdelijk uit en maakt ze iets poreuzer.
Net zoals de schil van vele andere fruitsoorten, zoals kiwi en meloen zit ook de schil van een banaan vol met goede stoffen. Dit zijn onder andere vitamine B6, B12, kalium en magnesium. Zonde om de schil weg te gooien dus, want kalium zorgt bijvoorbeeld voor wittere tanden en is ook nog eens goed voor uw hart.