Het broedproces van hoeders duurt ongeveer 21 dagen. Bij andere soorten vogels kan dit wel verschillen en is ook de temperatuur weer anders. Ook bij een nog geheel gesloten ei kun je de kuikens al horen piepen.
Als het kuiken bijna volgroeid is, komt het op een bepaalde manier in het ei te liggen, met snaveltje richting het luchtzakje. Wanneer het volgroeid is, prikt het kuikentje met zijn snaveltje in het luchtzakje en haalt het voor het eerst adem. Zodra het kuiken adem kan halen, kan het kleine wezentje piepen.
Een ei is poreus en door dat het uitzet kan er wat lucht uit de luchtkamer ontsnappen waardoor dit een piepend geluid kan geven.
Als de kuikens er rustig onder blijven liggen, is de temperatuur goed. Liggen ze er naast, dan is het te warm en piepen ze heel hard, terwijl ze onder de lamp zitten, dan is het te koud. De eerste week hebben ze een temperatuur van ongeveer 35 graden nodig. En elke week gaan daar 2 graden vanaf.
Dit kan je doen door een lamp te houden onder je ei. Wanneer je eitje er nogal donker uitziet vanbinnen is de kans groot dat er een kuikentje aan het groeien is in je ei. Wanneer het ei licht vanbinnen is dan zal je eitje niet bevrucht zijn.
Je kunt kuikens die moeite hebben met het uit het ei komen beter niet helpen. Als ze wel geholpen worden blijven het altijd zwakke kuikens/ kippen. Vanaf ongeveer de 19e dag gaan de kuikens de schaal aanpikken. Voor de uitkomst van de eieren zie je de eieren een beetje schommelen.
plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten. blijven drijven zijn ze bedorven en kan je ze niet meer opeten.
Ook bij een nog geheel gesloten ei kun je de kuikens al horen piepen. Vanaf ongeveer de 19e dag gaan de kuikens de schaal aanpikken. Tussen het aanpikken en de uiteindelijke uitkomst kan 24 uur zitten. Voor de uitkomst van de eieren zie je de eieren een beetje schommelen.
Maceratie (verhakselen) duidt op het onmiddellijk versnipperen van het volledige dier. Dit mag enkel toegepast worden bij kuikens tot 72 uur leeftijd en bij embryo's in het ei. Deze methode leidt tot de onmiddellijke dood van de dieren.
De kuikens die uit het ei zijn maken hele zachte geluiden. Die hebben vele benamingen. Het eerste geluid dat een jonge kerkuil laat horen, wanneer het uit het uit het ei is gekomen, is een “rinkelend” getsjilp, gecombineerd met piepende, krassende en klokkende kreten: tsjirpen.
Na 20 tot 21 dagen komen de eieren uit!
De kuikens hebben de eerste zes weken warmte nodig.
Verwarm het hok de eerste week tot 38 °C en verlaag de temperatuur langzaam naar 35 °C. Vanaf de tweede week verlaag je de temperatuur wekelijks met 2 graden door de lamp hoger te hangen. Na 2 tot 3 weken kunnen de kuikens al naar hun uiteindelijke hok.
De gezondheid van de kuikens
Daarom is het heel belangrijk dat de moeder en haar kuikens in een ruimte zitten waar ze niet uit klimmen. Als een kuiken niet meer bij de moederkip is, kan het diertje sterven aan onderkoeling. Pas vanaf een leeftijd van twee weken mogen de kuikentjes even buiten lopen.
Zodra het ei is gelegd, kakelt de hen. Dit doet ze hoogstwaarschijnlijk om de rest van de hennen en de haan te laten weten waar ze is. De haan reageert veelal op dit gekakel door naar de hen toe te gaan en haar een veilige aftocht vanaf het legnest te bieden.
Nooit een probleem gehad. Het kan misschien niet bij alle rassen. Ik had Antwerpse baardkrielen en Braekel krielen. Ook mensen die kippen altijd buiten lieten en die dus zomaar ergens gingen broeden en ineens met kuikens aan kwamen,nooit problemen met hanen.
Een scharrelkip leeft 56 tot 63 dagen, en een biologische kip wordt maximaal 81 dagen oud. De biologische kip wordt dan ook het oudst van de kippen die voor hun vlees worden gehouden. Legkippen leven wat langer, maar zodra de eierproductie wat minder wordt, na 1,5 jaar, worden ook deze kippen geslacht.
Zelf pluimvee doden / slachten
Er moet een onmiddellijke dood intreden. Het afhakken van de kop van pluimvee leidt niet tot een onmiddellijke dood. Daarom moeten de dieren altijd eerst worden bedwelmd. Bijvoorbeeld door ze ernstig hersenletsel toe te brengen door een krachtige, nauwkeurige slag op de kop.
Als een vogel stervende is, dan valt die steeds dieper in slaap en voelt ook geen eventuele pijn meer. Dat is zo geregeld door de natuur. Uiteindelijk raken ze in coma en sterven. Belangrijk is dus dat je haar niet doorlopend wakker maakt, of aan haar gaat zitten.
In deze blog gaan we deze vraag beantwoorden. Kuikens kun je bijna meteen oppaken nadat ze uit het ei zijn gekomen. Weet wel dat je de broedmachine niet te vaak moeten openen tijdens dat de eieren uitkomen. Dit kan namelijk leiden tot snelle temperatuur of luchtvochtigheid daling in de broedmachine.
Al vanaf hun eerste levensdag mogen kuikentjes kruimel eten, zoals de Gold 1&2 Mash of de Gold 1&2 Crumble. Dit voer is perfect afgestemd op hun noden: gemakkelijk te eten en met net de juiste hoeveelheid energie en eiwitten, zodat je kuikentjes optimaal groeien zonder vet te worden.
Dit kan een dichte kooi of bak zijn. Belangrijk is dat de kuikens er niet uit kunnen en dat ze uit de tocht zitten. Een knaagdierenkooi of een hoge plastic bak is erg geschikt als verblijf. Kuikens moeten totdat ze 10 weken oud zijn onder de warmtelamp of kunstmoeder.
Verse eieren zijn vanaf het moment van leggen ongeveer 4 weken houdbaar. Gekookte eieren blijven ongeveer een kleine week goed in de koelkast. Als je wilt controleren of je ei nog goed is, kun je de ei test doen met een bak met water.
Breek je ei dan in een kommetje en kijk even goed naar hoe het eruit ziet. Het ei is vers als de eierdooier er stevig uitziet en het eiwit dik en slijmerig is. Loopt de dooier een beetje uit het midden loopt en is het eiwit ook wat vloeibaarder? Dan is het wat ouder, maar kun je het nog prima eten.
Het ei zinkt niet volledig maar komt ook niet echt naar boven drijven. Dan is het ei nog vers genoeg om te gebruiken maar niet zo vers als het zou moeten zijn. Het ei komt boven drijven of deels boven drijven. Dit is het teken dat het ei niet meer vers is en ook niet meer gebruikt kan worden!