Elektrocutie betekent dat er stroom door uw lichaam gaat. Een klein beetje elektriciteit voelen we niet of nauwelijks. Maar stroom hoger dan 30 mA kan leiden tot ademhalingsproblemen, verbranding en ernstige hartritmestoornissen.
Bij elektriciteitsongevallen heb je altijd een intrede en uittrede. De intrede is de plaats waar het slachtoffer in contact stond met de electriciteit. De uittrede is de plaats waar de stroom het lichaam heeft verlaten. Zowel bij de in- als uittrede is meestal een brandwond te zien.
Het begrip onder stroom staan heeft 2 verschillende betekenissen: 1) door elektriciteit worden doorstroomd. door elektriciteit worden doorstroomd door contact te maken met een stroombron die onder spanning staat. 2) onder spanning staan.
Elektrocutie - Rode Kruis Nederland.
Een elektrische schok is een lichamelijke sensatie die iemand ervaart als een elektrische stroom via de huid het lichaam in of uit vloeit. Dit gaat gepaard met een onwillekeurige samentrekking van spieren. De sensatie is meestal een onaangenaam prikkend tot pijnlijk gevoel.
Met een droge huid kun je best 230V aanraken, bij zweet of ander vocht kan 110V al dodelijk zijn. Voor veiligheid worden spanningen tot 48V als ongevaarlijke laagspanning beschouwd maar bij een natte huid kan het toch een pijnlijke schok opleveren.
Statische elektriciteit ontstaat wanneer isolerende materialen in contact komen met elkaar. Als jij bijvoorbeeld de hele dag op je bureaustoel zit te schuiven, ontstaat er wrijving tussen de stof van je broek en de stof van je stoel. Hierdoor word je elektrisch geladen.
Myoclonieën, oftewel schokken
Schokken bij een schrikreactie of bij in slaap vallen zijn een normaal fenomeen. Andere schokken zijn meestal niet normaal. Epilepsie is een belangrijke oorzaak. Hierbij treedt er een soort kortsluiting in de hersenschors op.
Tijdens de stroomstoring
Bel geen 112, want het is geen acute nood. Wel kun je bellen met het nationale stroomstoringsnummer: 0800-9009. Beperk verdere telefoontjes zoveel mogelijk, want die kunnen het netwerk overbelasten, waardoor noodoproepen niet meer doorkomen. Haal de stekkers uit de stopcontacten.
welke weg de stroom door het lichaam volgt, bijvoorbeeld tussen de vingers van dezelfde hand, van hand tot hand of van hand tot voet. de duurtijd van het contact: bijvoorbeeld slechts enkele milliseconden (bijvoorbeeld wanneer een snelle beveiliging ingrijpt), tot een onbepaald lange duur.
De grote van het gevaar is afhankelijk van de volgende factoren: De weg die de elektrische stroom door het lichaam heeft afgelegd. De duur dat een mens onder elektrische stroom heeft gestaan. Isolerende factoren zoals handschoenen en kleding.
Met een droge huid kun je best 230V aanraken, bij zweet of ander vocht kan 110V al dodelijk zijn. Voor veiligheid worden spanningen tot 48V als ongevaarlijke laagspanning beschouwd maar bij een natte huid kan het toch een pijnlijke schok opleveren.
Elektriciteit is levensgevaarlijk, ook bij laagspanning. Het werken met elektriciteit kan dus zeer risicovol zijn.
Veel mensen gebruiken de woorden 'stroom' en 'spanning' verkeerd. Mensen zeggen bijvoorbeeld vaak dat er 'stroom op een stopcontact staat'. Dat is niet waar, want als er geen stekker in zit, loopt er geen stroom. Er staat alleen spanning op, die ervoor zorgt dat er een stroom kán gaan lopen.
Bij een plotse kortsluiting ontstaat er een vlamboog met een hoge temperatuur, met minstens uitwendige brandwonden en vaak ook inwendige schade als gevolg.
Door geaard metaal aan te raken, zoals een verwarmingsbuis of een metalen hek, of door een plant aan te raken, ontlaadt u uzelf als het ware. U krijgt dan even geen schokken meer als u iets of iemand anders aanraakt en ook uw kleding is even niet meer statisch.
Een simpele manier om jezelf te ontladen is met een metalen voorwerp (bijvoorbeeld sleutel) een geaarde geleider aan te raken, die je stevig in je hand houdt. Dat kan de kast van je computer zijn, maar ook bijvoorbeeld verwarmingsbuizen, de rand van het autoportier, enz. enz.
Smeer je lichaam en gezicht in met een hydraterende crème voor een hogere weerstand. Draag ingelopen schoenen met een leren zool, rubberen zolen zorgen ervoor dat je elektrische lading opbouwt. Behandel je kleding met een koolstofvezelborstel, zo veeg je de geladen deeltjes er in een handomdraai af.
Narcolepsie is een zeldzame ziekte waarbij u overdag vaak plotseling in slaap valt. Overdag bent u bijna altijd slaperig, ook als u genoeg geslapen heeft. 's Nachts wordt u regelmatig even wakker. Narcolepsie begint meestal tussen de leeftijd van 15 en 35 jaar.
Hersenen nog wakker
Je spieren ontspannen zich, je hersenen nog niet. Als je spieren stil langs je lichaam liggen, denken je wakkere hersenen dat je valt. Als reactie spant je lichaam alle spieren aan om je overeind te houden. Dit ervaar je als een schok in je ledematen en je schrikt wakker.
Net als u bijna in slaap gevallen bent, schrikt u wakker van een schok die door uw armen en/of benen gaat. Het is een stuiptrekking van uw spieren die kan ontstaan op het moment dat u zich tussen waken en slapen bevindt. Dit fenomeen wordt een hypnagoge-schok of slaapstuip genoemd.
Normaal wordt de lading in je lichaam beetje voor beetje opgebouwd en door de vochtigheid verdwijnt de lading eigenlijk ongemerkt. In de winter bouwt deze lading zich juist op en daardoor krijgt je steeds stroomschokjes als dit je lichaam verlaat.
Veiligheid. Wisselspanning is gevaarlijker dan gelijkspanning. Dat komt door de sinusvorm. Bij de spanning in woningen spreken we van 230V.
De gevolgen van stroomsterkte
Eeen kleine stroom vanaf circa 0,5 mA is al genoeg voor onvrijwillige spiersamentrekkingen. Hier onstaat de kans op vallen. Een iets grotere stroom door het lichaam (vanaf 5 mA) is in staat spieren zodanig te laten samentrekken dat letsel ontstaat aan spierweefsel, pezen en zelfs botten.