Bij navraag blijkt dat 80% van de patiënten een (al dan niet ver) familielid heeft met schildklierziekte (of andere auto-immuunziekten). Daarnaast dragen omgevingsfactoren (bv. roken, een virusinfectie, stress, hormonale verandering bij zwangerschap) bij aan het ontwikkelen van de ziekte.
Meestal (in 95% van de gevallen) is een te traag werkende schildklier te wijten aan een probleem in de schildklier zelf. Bijna steeds gaat het dan om een auto-immuunaandoening (zoals Hashimoto-thyreoïditis). Het kan ook voorkomen na een vroegere operatie of radiotherapie aan de schildklier.
Meestal werkt de schildklier te langzaam door de ziekte van Hashimoto. Bij deze ziekte is de afweer in de war. De afweer van uw lichaam valt dan uw schildklier aan. De schildklier gaat minder hormonen maken en stopt uiteindelijk helemaal met werken.
De standaard-behandeling van een te trage schildklier is het slikken van schildklierhormoon – levothyroxine (T4). Als de schildklier nog gedeeltelijk werkt, vult het schildklierhormoon het tekort aan. Wanneer de schildklier niet meer werkt, vervangt schildklierhormoon de functie van de hele schildklier.
Vrijwel alle processen in het lichaam hebben die hormonen nodig. Als je geen schildklier hebt of een traag functionerende schildklier, worden al die processen verstoord. Mensen hebben het koud, zijn steeds moe, hebben een trage hartslag, last van haaruitval, een trage stofwisseling, gewichtstoename...
Snelle suikers kan je beter niet meer eten bij een trage schildklier. Ze zitten verstopt in onder andere snoep, koekjes, frisdrank, alcohol, witte rijst, wit brood maar ook honing, vruchtensap en gedroogd fruit. Deze voedingsmiddelen verhogen de kans op insulineresistentie.
De schildklier is zeer goed doorbloed orgaan maar is ook een heel gevoelig orgaan voor zowel invloeden van buitenaf zoals bijvoorbeeld straling, stress of vervuiling. Daarnaast is de schildklier ook gevoelig voor invloeden van binnenuit zoals amalgaanvulling, te veel zout eten en verkeerde voeding.
Door verbetering van de voeding en voldoende beweging kan het afvallen worden bespoedigd. Immers, de stofwisseling moet voldoende op gang komen. Mensen met een traag wer- kende schildklier kunnen dus wel degelijk goed afvallen als zij gevarieerd eten en gezond kiezen.
Je zult niet plots meer dan 20 kilogram bijkomen door een traag werkende schildklier, maar het kan wel om enkele kilo's gaan. Mensen die op consultatie komen en denken dat ze heel erg zwaar zijn geworden door schildklierproblemen, moeten we meestal ontgoochelen. Mogelijk is er dan toch een ander probleem.”
Er bestaat geen medicijn dat de schildklier kan genezen. Als je goed bent ingesteld op medicijnen kun je in het algemeen een normaal leven leiden. Lees meer over de behandeling bij een te trage schildklier.
Omdat oudste ouderen met een traag werkende schildklier langer blijken te leven, is het zeer wel mogelijk dat de behandeling van oudste ouderen met te hoge TSH-waarden niet voordelig is, maar misschien zelfs schadelijk.
Te traag werkende schildklier (hypothyreoïdie)
Hierdoor functioneren alle organen in het lichaam langzamer. Klachten die hierbij kunnen ontstaan zijn onder andere kouwelijkheid, gewichtstoename, traagheid, concentratiestoornissen en stemverandering.
Voor mensen met een 'trage schildklier' is het van belang dat de stofwisseling gestimuleerd wordt en dat gebeurt met name bij krachttraining. Mensen die eerder een 'snelle schildklier' hadden, zijn juist gebaat bij duurtraining zoals hardlopen, zwemmen en fietsen.
De schildklier maakt een hormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat uw lichaam energie maakt uit eten (dit heet stofwisseling). Als de schildklier te snel werkt, krijgt u te veel van dit hormoon. U kunt last hebben van hartkloppingen, zweten, afvallen en een onrustig gevoel.
Ook het omgekeerde is mogelijk; dan werkt de schildklier te traag (hypothyreoïdie). De meest voorkomende klachten zijn dan gewichtstoename, obstipatie, droge huid en haaruitval.
Maar je kan toch niet leven zonder schildklier? “Je kan wel zonder, zolang je je dosis hormoon krijgt. Dát is van levensbelang, niet de klier op zich. Net zoals je ook niet zonder insuline of bijnierhormonen kan.
Beweeg voldoende, maar niet te veel en intensief. Regelmatige beweging zorgt voor een verbetering van de levenskwaliteit bij mensen met een trage schildklier. Het is dus belangrijk om voldoende te bewegen, maar overdrijf niet. Te veel en te intensief bewegen kan namelijk je klachten verergeren.
Over het algemeen kunnen mensen met een schildklieraandoening gewoon (blijven) werken. Helaas blijkt in de praktijk dat een deel van de mensen klachten heeft of houdt en daardoor tegen problemen aanlopen. Dit kan zijn omdat je: recent bent gediagnosticeerd en nog niet (voldoende) goed bent ingesteld op medicijnen.
Bij een traag werkende schildklier kunnen klachten als vermoeidheid, kouwelijkheid, gewichtstoename en somberheid optreden. Klachten aan de schildklier kunnen zich ook uiten als zwellingen of bobbels in de hals. Vaak treedt hierbij ook heesheid of benauwdheid op.
Schildklier supplementen voor een natuurlijk evenwicht
Met name vitamine A, B6, B12, C, D, eiwitten, CoQ10, zink, ijzer en magnesium zijn belangrijk.
Ook na een operatie of narcose kan de schildklier tijdelijk even uit balans zijn. Normaliter herstelt dit vanzelf weer met gezonde voeding en een gezonde leefstijl.
Tot op vandaag is er echter nog te weinig onderzoek gebeurd naar de link tussen een vitamine D-tekort en de werking van de schildklier. Zo wordt bijvoorbeeld verondersteld dat een vitamine D- of vitamine B12-tekort vaker zou voorkomen bij patiënten met een trage schildklier.
Net als selenium helpt ook zink je lichaam bij de productie en het activeren van schildklierhormonen. Zo stimuleert zink de productie van TSH, het hormoon dat de schildklier vertelt schildklierhormonen vrij te geven. Zink is aanwezig in allerlei voedingsmiddelen, waaronder vlees, vis, oesters en andere schelpdieren.