Het simpelste is om je wijzerhorloge te gebruiken. Richt de kleine wijzer op de zon (hopelijk is het niet al te bewolkt). Als je halverwege de hoek die de kleine wijzer met de twaalf maakt een pijl trekt, wijst die naar het zuiden.
Richt de kleine wijzer op de zon. Het zuiden ligt in het verlengde van een denkbeeldige as in het midden tussen de 12 en de kleine wijzer. Dit is de basistheorie. In theorie staat de zon om 12 uur in het zuiden.
Op de zon kan je ook steeds afgaan, ook al heb je geen kompas. Rond de middag staat de zon ongeveer in het zuiden, dit is op haar hoogste punt. Zo weet je dus dat aan de andere kant het noorden ligt. 's Ochtends staat de zon in het oosten en s' avonds in het westen.
Plaats het kompas op de kaart op een dusdanige wijze dat de lange kant ervan over de as ligt van positie (1) naar bestemming (2). Let er hierbij op dat de pijlen op het kompas van positie naar bestemming wijzen en niet andersom. Druk nu het kompas stevig op de kaart, terwijl je de ring ronddraait.
Dit kan aan de hand van een kompas. Er zitten 360 graden in een cirkel en een kompas ís een cirkel. Bovenaan zit het noorden, onderaan het zuiden, links het oosten en rechts het westen. Het noorden staat op 360° (° betekent graden), het zuiden op 180°, het oosten op 90° en het westen op 270°.
Een kompasroos kent een verdeling in graden, van 0° tot 360°. Met de klok meedraaiend, ligt het noorden op 0°, het oosten op 90°, het zuiden op 180° en het westen op 270°. Waarna we weer bij het noorden terugkomen. Vaak zit het kompas op een doorzichtige grondplaat met daarop een getekende pijl, de richtingspijl.
Met een wijzerhorloge kun je - mits het niet al te bewolkt is - bepalen waar het Zuiden is. Je wijst de kleine wijzer naar de zon en deelt de hoek tussen de kleine wijzer en de 12 doormidden. Deze denkbeeldige lijn wijst naar het zuiden. Tegenover het zuiden ligt het Noorden.
Maar nu wil je weten waar bijvoorbeeld het oosten is, maar er is een probleem, want je hebt geen kompas. Hoe doe je dat? Dat kan met een horloge, maar ook met behulp van de Poolster. 's Nachts is de Poolster een betrouwbare aanwijzer van het noorden.
Een kompas heeft een naald die elektrisch geladen is, net als onze aarde. Daardoor wijst hij altijd naar het noorden. En met de gradenring kun je heel nauwkeurig navigeren.
Tuinligging bepalen
Als de zon 's ochtends in de tuin schijnt, dan is er sprake van een tuin op het oosten. Als de zon 's middags in de tuin schijnt, dan is er sprake van een tuin op het zuiden. Als de zon 's avonds in de tuin schijnt, dan is er sprake van een tuin op het westen.
Bij ons op het noordelijk halfrond komt de zon op in het oosten, ze bereikt haar hoogste punt in het zuiden en gaat onder in het westen. In het zuidelijk halfrond komt de zon (en de maan, de planeten en de sterren) op in het oosten. Het hoogste punt wordt echter bereikt in het noorden. De zon gaat onder in het westen.
De zon komt dus 's ochtends op in het oosten, en gaat aan het einde van de dag weer weg in het westen. 's Ochtends twee keer de o, 's middags of 's avonds twee keer de w. Zo vergeet je dat nooit meer! (en als je eenmaal weet waar de zon staat, kun je ook altijd aanwijzen wat de vier windrichtingen zijn.
Die aarde draait om zijn as en dat doet hij tegen de klok in oftewel in oostwaartse richting. Daarom zien wij 's ochtends de zon opkomen in het oosten en zien we hem 's avonds in het westen weer ondergaan.
Uw nieuwe huis
Google maps is uitgevoerd met een kompas en op deze plattegrond is de bovenkant altijd het noorden. Met bovenstaande in het achterhoofd houdt dit in dat: Dakrichting naar beneden? dan ligt uw dak op het zuiden.
De provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg vallen onder de streek Zuid-Nederland. Het kenmerk wat deze drie provincies gemeen hebben, is gezelligheid. Noord-Brabant en Limburg staan hier vooral bekend om maar in Zeeland kunnen ze er ook wat van. Daarnaast speelt water een grote rol in deze regio.
Kijk waar de zon opkomt en ondergaat. De zon komt op in het Oosten, en draait via het Zuiden naar het Westen, om daar weer onder te gaan. Aan de hand daarvan kun je bepalen in welke richting jouw balkon is.
De polen liggen in het noorden en in het zuiden van de aarde. Daar zitten de magnetische krachtenvelden. Het interessante is dat de naald van een kompas wordt aangetrokken door de magneet in de aarde. En dat is meteen de reden waarom een kompas altijd naar het noorden wijst.
In de Kompas app vind je natuurlijk de magnetisch bepaalde richting, draai je je smartphone een beetje dan zal je merken dat het kompas meedraait. Ook toont de applicatie het gemeten magnetisch veld, houd je je telefoon in de buurt van een metalen oppervlakte dan zal dit getal stijgen.
Leg een liniaal op de kaart vanaf de plaats waar je wilt vertrekken naar de plaats waar je naar toe wilt. Leg het kompas met de plaat/huis langs de liniaal. Draai nu de roos tot de noordlijnen gelijk lopen met de naald en de noordlijnen op de kaart. Bij de richtingpijl kun je nu aflezen in welk richting je wilt lopen.
Waar het noorden is kun je bepalen met een kompas. Je hebt daarvan verschillende types. Het meest eenvoudige kompas is een apparaatje met een draaibaar wijzertje. Het wijzertje wijst altijd naar het noorden.
Het kaartnoorden of grid-noorden geeft op een kaart de richting van het noorden aan. Tegenwoordig is op kaarten het noorden meestal aan de bovenzijde. Met het kaartnoorden ligt de oriëntatie van de kaart vast. Op oude kaarten werd vaak het oosten als bovenzijde van de kaart genomen.
De Zon is circa 12 uur op en legt daarin ongeveer 180° boven de horizon af. 's Nachts beweegt de Zon van je rechterhand, naar rechtsachter, steeds dieper onder de horizon, todat deze weer zes uur later in het noorden, dus recht achter je, op het laagste punt aan de hemel staat.
Je kan op elk moment tijdens het schooljaar van school veranderen (tenzij je in de nieuwe school een studierichting kiest die al volzet is). Je ouders moeten akkoord gaan. Je mag zo vaak van school veranderen als je wil, maar denk er goed over na want veel van school veranderen kan je slaagkansen verminderen.
Als de volle maan op zijn hoogste punt is kun je een denkbeeldige lijn loodrecht naar de horizon trekken. Daar bevindt zich het zuiden. Op het zuidelijk halfrond kun je op deze manier het noorden vinden.
De eerste steen is het westen, de tweede steen het oosten. Als je tussen de stenen gaat staan met links de eerste steen en rechts van je de tweede steen, dan kijk je dus naar het noorden. Als het al donker is, maar onbewolkt, dan kun je aan de hand van de Poolster het noorden bepalen.