Leg twee glasblokjes van ongeveer 3 mm dikte in de horizontale sponning waar u het glas op gaat plaatsen. Dit maakt het mogelijk dat er vocht kan weglopen. De glasblokjes moeten in de hoeken worden geplaatst op ongeveer 1/4 van de breedte.
Als het glas in een kozijn komt wat open kan, moeten de glasblokjes als volgt geplaatst worden; aan de scharnierzijde één glasblokje verticaal net boven de onderste hoek en eentje aan de onderkant van die hoek.
Glasblokjes plaatsen: deze plaats je op minimaal 5 cm uit de hoeken maar nooit verder uit de hoek dan 1/4 van de breedte van de ruit. Dit geldt ook als je aan de zijkant of bovenkant van de ruit beglazingsblokjes dient te plaatsen.
Hoe gebruik je glasband? Glasband is eenvoudig aan te brengen. Let er wel op dat je het glasband rondom de gehele sponning en op alle glaslatten aanbrengt, telkens op zo'n 4 a 5 millimeter van de rand. Dat maakt het makkelijker om daarna het geheel professioneel en strak af te kitten.
Let op: Bij dubbelglas moet het dikkere glas aan de buitenkant komen en het dunnere aan de binnenkant.
Bij een normaal rijtjeshuis heb je al snel 12 m2 ruitoppervlakte. Als je normaal dubbel glas vervangt door HR++ glas scheelt dat bij een temperatuurverschil van 30 graden (binnen 20, buiten -10) 828 W (12 x 30 x 2.3 = 828 W).
Glasblokjes en wigjes worden gebruikt om ervoor te zorgen dat een ruit niet uit de kozijnsponning raakt. De sponning of onderdorpel loopt namelijk bijna altijd schuin af en het plaatsen van een glasblokje voorkomt verschuiving. Twee blokjes worden ongeveer ¼ van de lengte van de sponning vanuit de hoek geplaatst.
Afhankelijk van de dikte van de ruit die je gaat plaatsen is het verstandig om ten opzichte van die dikte, altijd 2 mm bredere glasblokjes te gebruiken. Dat zorgt ervoor dat het glas altijd een beetje ruimte heeft om mee te bewegen en je zeker weet dat jouw ruit de sponning van het kozijn niet raakt.
Glas moet ruimte hebben om te kunnen werken. Als het glas te strak in de sponning wordt geplaatst is de kans op schade aan de ruit erg groot. Daarom moet er rondom de isolatieruit een omtrekspeling van MINIMAAL 4 mm worden aangehouden.
Leg twee glasblokjes van ongeveer 3 mm dikte in de horizontale sponning waar u het glas op gaat plaatsen. Dit maakt het mogelijk dat er vocht kan weglopen. De glasblokjes moeten in de hoeken worden geplaatst op ongeveer 1/4 van de breedte.
Bij het plaatsen van glas worden er twee soorten blokjes toegepast, te weten steun- en stelblokjes. De steunblokjes worden gebruikt om de ruit te laten steunen en met de stelblokjes wordt de ruit zodanig gesteld en vastgezet dat deze niet kan verschuiven.
Om te beslissen wat de minimale breedte van de glasblokjes moet zijn meet je de dikte van de ruit en tel je daar 2mm bij op. Is jouw ruit 20mm dik? Dan moet het glasblokje minstens 22mm breed zijn. De dikte van de glasblokjes moet gelijk zijn aan de omtrekspeling.
Een bovenlicht is een raam boven een deur of het bovenste raam van een venster. Doel van dit raam is, uiteraard vooral bij dichte deuren (deuren die geen licht doorlaten) licht in de hal te laten treden. - ventilatie (wanneer het bovenlicht of een deel ervan open kan).
Voor het kitten van glas maak je gebruik van een beglazingskit. Dit soort kit wordt ook wel glas kit genoemd. Beglazingskit is toe te passen bij verschillende soorten glas. Zo kan het zijn dat jouw woning beschikt over enkel glas of dubbel glas.
Glas moet ruimte hebben, daarom is er rondom ca. 3-5 mm omtrekspeling nodig. Wij raden aan om tijdens het opnemen van de glasmaten eerst de strakke sponningmaten op te meten en daar vervolgens zowel van de breedte als hoogte 6-10mm af te halen. Let op dat u glasmaten in millimeters opgeeft.
Voor het plaatsen van dubbel glas (HR++) kan u 53 euro subsidie per m2 krijgen. U moet tenminste 8 m2 nieuw glas plaatsen om in aanmerking te komen voor deze subsidie. Voor de kozijnen kan u geen subsidie krijgen, alleen voor de netto geplaatste m2 glas.
De tussenruimte (of spouw) van dubbel glas heeft invloed op de isolatiewaarde. Voor HR+ glas is een tussenruimte nodig vanaf 6 mm. En dat is tenminste 14 mm voor HR++ isolatieglas.
De aanbevolen voegspecificatie (verstrekt door glasproducenten) is 24 kubieke millimeter, wat de optimale ventilatie rond je glas oplevert. De beste ventilatie krijg je meestal met een celband van 9 x 4 mm. Voor diepere sponningen worden vaak glasbanden van 2 en 3 mm dikte gebruikt.
Dubbel glas samengevat
Dit is mogelijk omdat dubbel glas meer lagen heeft dan enkel glas. Dubbel glas is een duurzame optie waarmee je ook geld bespaart. Daarnaast zul je ook merken dat je minder geluidsoverlast hebt van buiten en inbrekers kunnen je ruiten minder makkelijk inslaan.
Een lek in dubbel glas kan ontstaan door een fabricagefout in het glas, door het verkeerd zetten van de ruit of door achterstallig onderhoud. Het dubbel glas kan ook gewoon aan het einde van zijn levensduur zijn. Dubbel glas gaat gemiddeld 25 tot 30 jaar mee, als het goed onderhouden wordt.
Deze besparing wordt niet één keer gerealiseerd, maar wel ieder jaar opnieuw waardoor de gemaakte investering zichzelf eigenlijk automatisch zal terugverdienen. De terugverdientijd van dubbel glas kan echter aanzienlijk variëren. Ze loopt dan ook uiteen van 4 tot in het slechtste geval 8 jaar.
HR+++ glas is per vierkante meter ongeveer 10 kilogram zwaarder dan normaal dubbelglas. Deze twee factoren maken dat niet ieder kozijn geschikt is voor triple glas. Gaat u van enkel naar triple glas, dan moet u nieuwe kozijnen laten plaatsen. Dit geld voor dubbel glas naar driedubbel glas in veel van de gevallen ook.
Triple glas isoleert beter dan HR++ glas, omdat het een extra glasplaat en een extra warmte-reflecterende laag (coating) heeft. Daardoor verlies je minder warmte van binnen naar buiten. Maar bij ramen op het zuiden heeft het ook een klein nadeel.